/Το Ίδρυμα Ευγενίδη φιλοξένησε την εξαιρετικά επιτυχημένη Πολιτιστική Εκδήλωση, του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας

Το Ίδρυμα Ευγενίδη φιλοξένησε την εξαιρετικά επιτυχημένη Πολιτιστική Εκδήλωση, του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας

Σε μια συνέντευξη της η μεγάλη Σοπράνο  Μαρία Κάλλας είχε πει:

«Ξέρεις, είναι πολύ παράξενο συναίσθημα να είμαι ζωντανός μύθος, ενώ βρίσκομαι ακόμη στη γη. Ίσως θα ήταν καλύτερο αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θαυμάζουν τη φωνή μου, αποφάσιζαν να με θεωρούν αθάνατη μετά το θάνατό μου. Αν γινόταν αυτό θα καθόμουν πάνω σε κάποιο σύννεφο, θα κοίταζα κάτω και θα απολάμβανα το θέαμα αντί να κάθομαι και να ανησυχώ αν θα καταφέρω να βγάλω τις ψηλές μου νότες» . 

 

Αν την Κυριακή στις 11 Φεβρουαρίου η μεγάλη Ντίβα  καθόταν σε κάποιο σύννεφο, πάνω από τον υπέροχο θόλο του Περιστυλίου του Β΄ορόφου του Ιδρύματος Ευγενίδη και παρακολουθούσε την Εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας,  επ ευκαιρία της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου, σίγουρα θα απολάμβανε το θέαμα και θα μοιραζόταν με τους παρευρισκόμενους τις άριστες εντυπώσεις τους, από αυτήν την ξεχωριστή βραδιά.

 

Η εξαιρετικά πετυχημένη και  ποιοτική εκδήλωση, του Συλλόγου το απόγευμα της  δεύτερης Κυριακής του Φεβρουαρίου, στον υπέροχο χώρο του Περιστυλίου, την δικαίωσε απολύτως. Γιατί το μόνο που χρειάζεται για να τιμήσεις κάποιον μετά το θάνατό του και να διαιωνίσεις το έργο του, είναι η αγάπη για αυτό  το έργο και ο σεβασμός σε αυτούς που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

 Η εκδήλωση  που ήταν πλαισιωμένη από διακεκριμένους καλλιτέχνες του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου τα είχε  και τα δύο αυτα στοιχεία.

 

Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους υποδέχτηκε με την Άρπα της, η μοναδική Λίνα Ροδόπουλου, που μάγεψε με τις εκπληκτικές μελωδίες και τα τραγούδια της, ενώ στην συνέχεια ο Neville Jason Fahy στο πιάνο με την υψίφωνο Antonella Orefice, ερμήνευσαν εξαιρετικά, γνωστές άριες του Πουτσίνι,  με την Ευκαιρία της ανακήρυξης του 2024 ως έτους Πουτσίνι, ταξιδεύοντας μοναδικά το κοινό στον κόσμο της κλασσικής μουσικής.

Το πρώτο μέρος της μουσικής παρουσίασης έκλεισε με την διασκευή για σόλο πιάνο της σύνθεσης του Μάνου Χατζιδάκι ”Θάλασσα Πλατιά” από τον Neville Jason Fahy.

Στο δεύτερο μέρος η σπουδαία ερμηνεύτρια Όλγα Βένετη με την συνοδεία του διακεκριμένου πιανίστα Ανδρέα Μπουτσικάκη ερμήνευσε μοναδικά, αριστουργήματα του διεθνούς ρεπερτορίου με έμφαση σε τραγούδια από την εκπληκτική παράσταση – υπερπαραγωγή, που έδωσε πρόσφατα στο Παλλάς με το τίτλο “Dalida : La diva” .

Το Μουσικό μέρος της όμορφης εκδήλωσης έκλεισε με την υπέροχη ερμηνεία συνθέσεων του Σταμάτη Σπανουδάκη, από τον Βασίλη Βασιλειάδη.

 

Σημαντικό στοιχείο της εκδήλωσης  ήταν  τα έργα της διακεκριμένης και πολυβραβευμένης νέας ζωγράφου Κωνσταντίνας Κρατημένου, με μουσικά εικαστικά θέματα από την συλλογή της FOUGΑ, που κοσμούσαν  τον χώρο του Περιστυλίου. Η έκθεση των έργων τελούσε υπό την επιμέλεια της κριτικού τέχνης κ. Μαρίνας Γκόντα.

    Στο επίκεντρο  ήταν το ενδιαφέρον πορτραίτο της μεγάλης Ελληνίδας Σοπράνο  που είχε φιλοτεχνήσει η Κωνσταντίνα Κρατημένου και  κοσμούσε σε περίοπτη θέση το Περιστύλιο.

 

Στον Χαιρετισμό της κατά την Κοπή της  Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Λιάνα Σκουρλή και τα Μέλη του Δ.Σ. Ρούλα Φρούση, Χαρά Μητροπούλου Neville Jason Fahy και Ντέπη Στενού, ευχαρίστησαν τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση γεμίζοντας τον υπέροχο χώρο του Περιστυλίου του Β΄Ορόφου του Ιδρύματος Ευγενίδη και ευχήθηκαν σε όλους για την νέα χρονιά ! 

Ιδιαίτερα ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδη, τον κ Λεωνίδα Ευγενίδη Δημητριάδη, που στέκεται πάντα αρωγός των σκοπών του Συλλόγου, καθώς και τον κ Νικο Θωμαίδη για την εξαιρετική συνεργασία και υποστήριξη.

Η χρονιά που πέρασε, ήταν μια καθοριστική και εμβληματική χρονιά για τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, καθώς το 2023 ακριβώς στα 100 χρόνια απο την γέννηση της Μεγαλης Ντιβας και 15 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου, μετά από πολύχρονες, επίπονες και επίμονες προσπάθειες της Πρόεδρου και του Δ.Σ., υλοποιήθηκε από τον Δήμο της Αθήνας ο πρωταρχικός σκοπός του καταστατικού του Συλλόγου, που ήταν η ίδρυση του πρώτου στον κόσμο Μουσείου Μαρία Κάλλας στην Αθήνα, ώστε να τιμηθεί όπως της αξίζει η Μεγάλη Σοπράνο.

Ένας στόχος που έδωσε την ευκαιρία στους χιλιάδες Ελληνες και ξένους θαυμαστές της Μεγάλης Ντιβας από όλο τον κόσμο, να επισκέπτονται και να ξεναγούνται στους χώρους του Μουσείου, βιώνοντας μια εντελώς ξεχωριστή διαδραστική εμπειρία προσέγγισης του έργου της Μαρίας Κάλλας, και θαυμάζοντας σπάνια εκθέματα και σημαντικά προσωπικά της αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων αποτελούν προσφορά του Συλλόγου, προβάλλοντας έτσι την Ελληνικότητά της, στα πέρατα της οικουμένης

Με αυτόν το τρόπο η λειτουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας, συμβάλει στην εκπλήρωση  των επόμενων σημαντικών σκοπών του Συλλόγου που βάσει  του Καταστατικού του,  είναι :

  • Η προβολή της Ελληνικότητας της Μαρίας Κάλλας.
  • Η διατήρηση ζωντανής της μνήμης της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο, που θεωρείται αναμφισβήτητα η πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως καλλιτέχνης της όπερας. 
  • Η προβολή της μοναδικής προσωπικότητάς της καθώς και της τεράστιας καλλιτεχνικής της συνεισφοράς στην ανάδειξη του λυρικού θεάτρου. 
  • Καθώς και η συγκέντρωση, συλλογή, καταγραφή και μελέτη στοιχείων που αφορούν στη ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία, ως ελληνική πολιτισμική κληρονομιά.

 

Την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση που συνοδεύτηκε από εκλεκτό μενού, και κρασί γνωστής ετικέτας με το όνομα της Μεγάλης Σοπράνο, τίμησαν μεταξύ άλλων ο κ Νίκος Θωμαίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας κ Γιώργος Γερολυμάτος, η κ. Μιμή Ρουφογάλη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παπάγου -Χολαργού, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Αλσών – Πάρκων & Υγείας Ζώων Περιφέρειας Αττικής κ.Ρίτα Μωραϊτάκη- Πικρού, η Πρόεδρος του Μερόπείου Σωματείου κ Έλια Θανογιάννη, η Πρόεδρος των Αμαρυλλίδων κ Ειρήνη Ξακουστή, η κ Κουμπλή Νανά πρόεδρος Συλλόγου και φροντίδας το “Εργαστήρι”, η κα Μέρω Κεσεσίογλου Γενική Πρόξενος Ακτής Ελεφαντοστού και Πρόεδρος της οργάνωσης “Ελληνική Δράση Αφρικής”, ο Πρόεδρος της Ελληνο-Ευρασιατικής Συμμαχίας κ. Ξενοφών Λαμπράκης, από τον επιχειρηματικό κόσμο ο κ. Θανόπουλος, η κ Υλιάνα Στέγγου, η κ. Ράνια Διακογιάννη, ο κ. Νώντας Τσετσένεκος, η κ Τατιάνα Τσαραμιάδου, η κ. Τζελάλη, η κ. Μαριλένα Φατσέα, η κ. Ελενα, Κουλαουζίδου, ο κ Νίκος Καμίλης, η γνωστή Πλαστική Χειρουργός κ. Εφη Σαρακηνού, η κ Μαίρη Σαραντοπούλου, η κ.Ελενα Σακαρέλου, η κ. Ρουθ Τακτικού, ο κ. και η κ, Μανιά, η κ Νοτα Ψαροπούλου, η κ. Εβίτα Αμαριωτάκη, η κ Ατζελα Αγγελοπούλου, η κ Εθελ Κοντου, η κ Μαρία Γούτου από το Μουσείο Μαρία Κάλλας ο κ. Ορέστης Νίκου γιος ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες ζωγράφους και κύριος εκπρόσωπος του Μαγικού Ρεαλισμού Γιάννη Νίκου, που έχει φιλοτεχνήσει και δωρίσει ένα υπέροχο πινάκα της Μαρίας Κάλλας στο Δήμο της Αθήνας ειδικά για το Μουσείο της Κάλλας και πολλοί ακόμη εκλεκτοί προσκεκλημένοι.