Συνέντευξη του Τάκη Ζαχαράτου στον συνεργάτη του CulturePoint.gr, Νίκο Ναούμη.
Είναι ένα πλάσμα χαρισματικό. Ένα πλάσμα ταλαντούχο. Χρόνια τώρα, χαρίζει απλόχερα γέλιο και εκπέμπει καλοσύνη. Απασχολεί την επικαιρότητα μόνο με την τέχνη του και κρατά την προσωπική του ζωή για τον εαυτό του. Πρόσφατα, μας αποκάλυψε ένα ακόμα ταλέντο του πέρα από αυτά που τον έχουμε γνωρίσει. Μας έδειξε πως εκτός από εξαιρετικός ηθοποιός, μίμος και showman είναι και ένας αξιόλογος συγγραφέας. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, το πρώτο του βιβλίο, ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με τίτλο «Πάστα Σεράνο». Το γράψιμο του, πηγαίο και χειμμαρώδες, όπως ο ίδιος πάνω στη σκηνή. Οι αλήθειες μέσα από την ιστορία που μας αφηγείται, γωνιώδεις και χωρίς στρογγυλέματα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε και είμαι σίγουρος ότι μέσα στις σελίδες του, ενδεχομένως να ανακαλύψετε τον ίδιο σας τον εαυτό αλλά και τον μικρόκοσμο που σας περιβάλλει. Με αφορμή το βιβλίο του αυτό, κάναμε μια κουβέντα για ζητήματα που μας απασχολούν στις μέρες μας. Μέσα από τις απαντήσεις του, θα ανακαλύψετε έναν υπέροχο, ευαίσθητο άνθρωπο. Αυτός είναι ο Τάκης Ζαχαράτος, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα που κάναμε.
Αγαπητέ Τάκη, ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις! Αφού σε καλωσορίσω στο CulturePoint, θα ήθελα να σε ρωτήσω, με δεδομένο το ότι είσαι ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ομολογώ ότι το γράψιμο σου, με άφησε εξίσου άφωνο. Αλήθεια, πως προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σου και τι είναι για σένα το γράψιμο, ανάγκη, επιθυμία ή κάτι άλλο;
Πάντα φανταζόμουν τον εαυτό μου να γράφω σενάρια και ιστορίες, ήταν μία ανάγκη μου που είχα παραμελήσει λόγο του φόρτου εργασίας των παραστάσεων. Μέσα στην καραντίνα αποφάσισα να γράψω την Πάστα Σεράνο, μία ιδέα που την είχα πολλά χρόνια στο συρτάρι μου. Είναι μία βαθιά ανάγκη να κατανοήσω και να μπω μέσα σε εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες από εμένα και να βρω την καταγωγή και τον κωδικό τους.
Να περιμένουμε κι άλλα βιβλία από εσένα στο μέλλον;
Δεν το γνωρίζω, αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να αποφασίσει γιατί είναι μία διαδικασία γέννας. Γεννιέται ένα “παιδί” όταν αυτό αποφασίσει θα γεννηθεί.
Είναι η «Πάστα Σεράνο» ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο ή μια ιστορία μυθοπλασίας;
Είναι μία ιστορία μυθοπλασίας που πραγματικά απόλαυσα κάθε στιγμή της.
Ο ήρωας σου ο Άγγελος, έχει μέσα του τον Τάκη ή ο καθένας από εμάς κρύβει μέσα του έναν Άγγελο;
Έχω αρκετά στοιχεία του Άγγελου, όπως και πιστεύω κάθε ένας από εμάς όπως είπες έχει μέσα του έναν Άγγελο. Η διαφορά είναι στο χαρακτήρα του καθενός, στο περιβάλλον του , στον τρόπο που έχει μεγαλώσει και στον τρόπου που μπορεί να προστατεύσει την ευαισθησία του και να την κάνει παράθυρο ελευθερίας και δημιουργίας και όχι φυλακή.
Θεωρείς ότι ως λαός αγαπάμε το διάβασμα και ποια η σχέση σου με αυτό;
Πιστεύω ότι σαν λαός έχουμε ένα πολύ δυνατό ένστικτο ό,τι είναι από καρδιάς γραμμένο και φτιαγμένο να το αντιλαμβανόμαστε και νομίζω ότι αρκετά μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων διαβάζουν και χαίρομαι που και τα νέα παιδιά αγαπούν το διάβασμα.
Ως τυφλός, πολλές φορές έχω νιώσει στο πετσί μου αυτό που λέμε διαφορετικότητα. Τελικά, η διαφορετικότητα του καθενός, είναι ευχή ή κατάρα και πόσο πιστεύεις ότι η κοινωνία μας αποδέχεται ανθρώπους οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια που αυθαίρετα κάποιοι έχουν ορίσει για λογαριασμό της;
Θεωρώ ότι η διαφορετικότητα είναι ευλογία και είναι ευχή. Και είναι ένα δώρο που σου δίνει ο Θεός για να αποδείξεις πρώτα στον εαυτό σου και μετά στους άλλους πέρα από τη δύναμη σου να στηρίξεις την φωνή σου και την έκφραση σου, ότι έχω χώρο και εγώ και δικαιούμαι την αγάπη, την αποδοχή και το μπράβο. Ένα αρκετά μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι ευαισθητοποιημένο και έχει την αγκαλιά του ανοιχτή μαζί με την ψυχή και τη ματιά του. Οποιοσδήποτε δεν αποδέχεται οτιδήποτε διαφορετικό πρώτα από όλα σημαίνει ότι δεν αποδεχεται τον ίδιο του τον εαυτό και δεν επιτρέπει στον εαυτό του να ανακαλύψει και τη δική του ταυτότητα και διαφορετικότητα και έκφραση. Άρα το θέμα είναι καθαρά του άλλου. Πιστεύω όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι με τα καλά του και με τα κουλά του και τον αγαπάμε τότε πραγματικά δεν μας επηρεάζει η γνώμη τους. Γιατί δίνουμε εμείς στον εαυτό μας πρώτα την επιβεβαίωση και την αποδοχή και δεν την περιμένουμε από κάτι έξω από εμάς.
Ποια η σχέση σου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τα θεωρείς απαραίτητα για έναν συγγραφέα –καλλιτέχνη και μπορεί κάποιος να σε ανακαλύψει σε κάποιο από αυτά;
Είναι σημαντικά για την προώθηση της δουλειάς απλά χρειάζονται σωστή χρήση.
Πιστεύεις ότι ένας συγγραφέας, ένας καλλιτέχνης, πρέπει να εκφράζει δημόσια τις σκέψεις του για θέματα επικαιρότητας;
Αν είναι αυτή η ανάγκη του και αν μπορεί να μας κάνει τη ζωή καλύτερη φυσικά!
Η πανδημία έχει επηρεάσει τους πάντες και πιο πολύ τον χώρο του θεάματος. Αλήθεια, έχεις προγραμματίσει κάτι για τον χειμώνα και ειδικά για το βιβλίο σου, έχεις προγραμματίσει κάποιες παρουσιάσεις του;
Θέλω πάρα πολύ να κάνω παρουσιάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά δεν γνωρίζω ακόμα, περιμένω τα νέα μέτρα για να δω πως θα το κάνω.
Αφού σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, θα ήθελα να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση, περιγράφοντας μου με μια φράση τον Τάκη Ζαχαράτο.
Απρόβλεπτος. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ σου εύχομαι να έχεις υγεία και χαρά.