Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας. συγγραφέας
Η ΕΡΤ έρχεται για μια ακόμη φορά να μας εντυπωσιάσει μεταφέροντας ένα μυθιστόρημα στους τηλεοπτικούς δέκτες. «Το βραχιόλι της φωτιάς» που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Γκικαπέππας και το σενάριο είναι των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου, είναι ένα πολύ φιλόδοξο project, τόσο γιατί αφορά ένα δύσκολο θέμα, τη δίωξη των Θεσσαλονικιών Εβραίων από τους Ναζί και το Ολοκαύτωμα, αλλά και επειδή τεχνικά απαιτεί απόλυτη αρτιότητα για αν δοθεί ένα αληθοφανές αποτέλεσμα που θα σε μεταφέρει απευθείας στην αισθητική και το γενικότερο κλίμα της εποχής.
Ακολουθώντας την πορεία των Κοέν, μιας ευυπόληπτης οικογένειας Εβραίων της Θεσσαλονίκης, το έργο ξεκινά με την περίοδο λίγο πριν την καταστροφική φωτιά στην πόλη και φθάνει έως το 1962, όπου ο γιος της ο Ιωσήφ έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν κι όσα έμειναν κρυμμένα επί είκοσι χρόνια. Στην πορεία αυτών των δεκαετιών, θα δούμε την οικονομική άνοδο και πτώση τους, τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που διαφοροποιούν τη σταδιακή στάση μέρους της κοινωνίας απέναντι τους, θα γίνουμε κοινωνοί των οικογενειακών δραμάτων, των συγκρούσεων, των αντιφάσεων, των φανερών κι αφανέρωτων ερώτων.
Ώσπου έρχεται η λαίλαπα του ναζισμού και της κατοχής να γκρεμίσει κάθε όνειρο, να στερήσει κάθε ελπίδα, να ανατρέψει κάθε δεδομένο. Οι σχέσεις δοκιμάζονται, η ευμάρεια εξαφανίζεται, η κανονικότητα ποδοπατείται. Το τέρας του φασισμού σαρώνει κάθε ικμάδα αξιοπρέπειας στο διάβα του.
Η σεναριακή απόδοση κατορθώνει να μετατρέψει το λογοτεχνικό κείμενο σε ένα ρεαλιστικό ανθολόγιο στιγμών, να αποδώσει το συναίσθημα, τις αξίες και τις ιδιαιτερότητες της εποχής. Η σκηνοθεσία αποφεύγει τις περιττές ακροβασίες, μένοντας στην ουσία των γεγονότων κ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των προσωπικοτήτων, στην εξέλιξη των χαρακτήρων. Στα κρίσιμα επεισόδια που η πλοκή μεταφέρεται στο Άουσβιτς, η αληθοφάνεια “τρυπά” τις συνειδήσεις μας, αφήνοντας ένα σφίξιμο στο στομάχι για την αγριότητα του ανθρώπινου μίσους.
Οι ηθοποιοί δίνουν στην πλειοψηφία τους εξαιρετικές ερμηνείες. Η μειλίχια αλλά και δυναμική μάδρε Μπενούτα, με την αγάπη για το πιάνο, βρίσκει την ιδανική έκφραση της στο πρόσωπο της Ελισάβετ Μουτάφη, όπως και ο φιλόδοξος αλλά και καταπιεστικός πάδρε Μωής στο πρόσωπο του Νίκου Ψαρρά. Εξίσου ταιριαστές είναι και πολλές από τις υπόλοιπες επιλογές, με εξέχουσα αυτή του Ιωσήφ, όχι μόνο στη μεταγενέστερη εκδοχή του αλλά από τον Χρήστο Λούλη, αλλά και στη συνταρακτική νεανική εκδοχή από τον Δημήτρη Αριανούτσο.
Το γεγονός ότι η προβολή ολόκληρης της σειράς από το ERTFLIX, την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές αποδεικνύει το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και τη μεταστροφή, ειδικά των νεότερων γενιών στις εναλλακτικές θεάσεις, αφού μάλιστα το 25% αυτών των προβολών έγιναν από κινητό τηλέφωνο. Όσοι λοιπόν δεν την πρόλαβαν, θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν τα οκτώ επεισόδια από αυτό το Σάββατο και κάθε Σάββατο στις 22.00 στην ΕΡΤ1.