Κάθε αρχαιολογικός χώρος κρύβει τα μυστήριά του. Και όσο πιο πολύ στο παρελθόν χάνονται τα ίχνη της καταγωγής του, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα μυστήρια.
Δεν αναφερόμαστε, φυσικά, σε εξωγήινους πολιτισμούς, μυθικούς τιτάνες, θεϊκές έριδες και ήρωες που κατεβαίνουν στον Άδη. Τα μυστήρια των αρχαιολογικών χώρων είναι κατά τι πιο απλά, αλλά η σημασία τους είναι πολύ μεγαλύτερη και έχει πολύ σημαντικότερες συνέπειες για τη σύγχρονη αρχαιολογία, την ιστορία και τις γνώσεις που έχουμε για τους αρχαίους Έλληνες.
Κοντά στο Πόρτο Χέλι, βρίσκονται οι Μυκήνες, από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και ένας που κρατά ακόμα πολλά μυστικά.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια των Μυκηνών είναι το γεγονός ότι η ακμή τους δεν συμπίπτει με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων για τα χρόνια διεξαγωγής του Τρωικού πολέμου, κατά τον οποίο, σύμφωνα την παράδοση και τον Όμηρο, οι Μυκήνες, με το βασιλιά Αγαμέμνονα, έπαιξαν κεντρικό ρόλο.
Αν όμως τα ελληνικά πλοία σάλπαραν για την Τροία γύρω στο 1150 π.Χ., τότε οι Μυκήνες, το κέντρο αυτό του ελληνικού πολιτισμού κατά την εποχή του χαλκού, αλλά και τα υπόλοιπα βασίλεια της περιοχής, δεν θα μπορούσαν να είχαν συμμετάσχει, καθώς είχαν ήδη παρακμάσει, αν όχι καταστραφεί.
Ένα άλλο μυστήριο που περιβάλλει τις Μυκήνες (και αυτή τη φορά μιλάμε για την πόλη την ίδια) είναι η καταγωγή αλλά και η εμβέλεια των ανθρώπων που τις κατοικούσαν.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι πρόκειται για ελληνικά φύλα – αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την πρώιμη ελληνική γραφή τους, τη Γραμμική Β” – αν και δεν έχουν ιδέα από πού κατάγονταν.
Αυτό όμως που είναι γνωστό είναι ότι η επιρροή τους έφτασε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, αλλά και τη βόρεια Ευρώπη. Ευρήματα έχουν αποκαλυφθεί ακόμα και στις νότιες περιοχές της Βρετανίας. Οι Μυκηναίοι, λοιπόν, ήταν έμποροι και τεχνίτες, με σημαντικό πλούτο, όπως φαίνεται και από τις μεγάλες ποσότητες χρυσού που έχουν ανακαλυφθεί, κυρίως σε έργα τέχνης, με πρώτο και καλύτερο τη λεγόμενη μάσκα του Αγαμέμνονα (αν και αμφισβητείται κατά πόσο άνηκε στον Αγαμέμνονα).
Οι Μυκήνες άκμασαν πολύ πριν από τον Τρωικό πόλεμο, καθώς τα σημαντικότερα ευρήματα ανήκουν στην εποχή πριν τα μισά της δεύτερης χιλιετηρίδας προ Χριστού. Αναφερόμαστε στους Ταφικούς Κύκλους που, μαζί με το παλάτι των Μυκηνών, αποτελούν τα πιο εντυπωσιακά αρχαία ερείπια.
Μια εκδρομή στις Μυκήνες δεν είναι μόνο ταξίδι στο χώρο, αλλά και στο χρόνο. Με τη φαντασία σας, ίσως να μπορέσετε να συμπληρώσετε και μόνοι σας τα κενά που ακόμα η επιστήμη δεν έχει γεμίσει.