Ο συγγραφέας Αναστάσιος Δεληγιάννης * απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του “Ο Αριστοφάνης στο δάσος των μύθων”
Κυκλοφορεί το νέο σας βιβλίο “Ο Αριστοφάνης στο δάσος των μύθων” από τις εκδόσεις 24 Γράμματα. Πώς προέκυψε η ιδέα για μια διαφορετική προσέγγιση στο έργο του Αριστοφάνη;
Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να ταξιδέψω την αξία του Αριστοφάνη και των έργων του, στα μικρά παιδιά. Έψαξα να βρω έναν τρόπο να δείξω την αξία όλης της αρχαία ελληνικής φιλοσοφίας μέσα από τους πιο σημαντικούς ήρωες των έργων του Αριστοφάνη, με πρωταγωνιστή φυσικά τον ίδιο, σε νεαρή ηλικία, όπως σχεδόν την ίδια με το αναγνωστικό κοινό. Για παιδιά και όσους αισθάνονται παιδιά.
Με ποιο τρόπο αναδείξατε και κάνατε πιο προσβάσιμο στα παιδιά, τον Αριστοφάνη;
Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια. Ο Αριστοφάνης είναι πολύ κατανοητός και σωστός και για τα παιδιά. Θέτει βάσεις για τον χαρακτήρα, την ηθική και την αξία της, τη σωστή κοινωνία. Εγώ απλά με όμορφες λέξεις έντυσα το ήδη εξαιρετικό έργο του κι έφτιαξα μια ιστορία, όπου το κάθε παιδί θα ήθελε να είναι κι εκείνο, ο ίδιος ο Αριστοφάνης.
Σχεδιάζετε κάτι ανάλογο και για άλλους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς;
Μέχρι που μου κάνατε αυτήν την ερώτηση όχι. Αλλά τώρα, μου βάλατε ένα καινούργιο ωραίο όνειρο να έχω κι ίσως το υλοποιήσω.
Τι πάει λάθος στην εκπαιδευτική διαδικασία και τα παιδιά δεν βρίσκουν τόσο ενδιαφέροντα τα αρχαία ελληνικά κείμενα;
Γενικά η εκπαίδευση έχει γίνει, θεωρώ, λίγο στείρα και τυποποιημένη. Θα έλεγα ότι ίσως η καλλιέργεια του πνεύματος, του πολιτισμού αλλά κι η ελευθερία της φαντασίας να ήταν κάπως πιο χρήσιμες σε όλη αυτή τη διαδικασία.
Τα παιδιά είναι πιο δύσκολοι αναγνώστες από τους γονείς;
Τα παιδιά δεν είναι πιο δύσκολα. Πιστεύω είναι διαφορετικό κοινό. Πρέπει να βρεις ένα τρόπο να κεντρίσεις το ενδιαφέρον τους, να ελέγξεις τον ενθουσιασμό τους και να μην προδώσεις το ένστικτό τους.
Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;
Τα συναισθήματα με οδήγησαν να γράψω, οι έντονες και διαφορετικές σκέψεις. Έπειτα η ανάγκη για έκφραση! Και τελικά, η θέληση για μοίρασμα. Να μοιραστώ αυτό που ένοιωθα…
Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία ενός βιβλίου;
Όλα μετράνε κι όλα έχουν το μερίδιο τους. Νομίζω πως δεν υπάρχει φόρμα σε αυτά. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και γράφει διαφορετικά! Και κάθε βιβλίο έχει την δική του ιστορία και τον δικό του κανόνα επιτυχίας.
Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;
Θεωρώ ότι έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχει μεγάλο αναγνωστικό κοινό που έχει ανάγκη από ένα βιβλίο. Είτε αυτό είναι αληθινό από χαρτί είτε είναι βιβλίο σε ψηφιακή μορφή! Ενώ έχουν αλλάξει όλα γύρω μας θεωρώ πως η σημασία και η αναγκαιότητα των βιβλίων δεν έχει μεταβληθεί. Αντίθετα λόγω της υπερέκθεσης της εικόνας με τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε πιο σημαντική η ώρα ενασχόλησης με ένα βιβλίο και πιο αξιοποιήσιμη.
Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;
Μεγάλες Προσδοκίες, Αλχημιστής, Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, Στα μυστικά του Βάλτου, Έγκλημα και Τιμωρία.
Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;
Θα επέλεγα τον Σαίξπηρ, την Πηνελόπη Δέλτα και τον Αριστοφάνη!
Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;
Ο καθένας έχει ανάγκη αυτό που του λείπει. Πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που μας λείπει… Η αλήθεια; H φαντασία; To όνειρο; Tο υπαρκτό; Το ιδεατό; Κι ό,τι μας λείπει να το προσθέσουμε για να έχουμε καλύτερη ισορροπία!
*Την Κυριακή 11/9 12:00-14.00 ο Αναστάσης Δεληγιάννης θα βρίσκεται στο Ζάππειο υπογράφοντας το πρώτο του βιβλίο «Ο Αριστοφάνη στο δάσος των μύθων» από τις εκδόσεις 24 Γράμματα!