Συνέντευξη της συγγραφέως Μαίρης Παναγιώτου * στον συνεργάτη μας, Νίκο Ναούμη
1. Αγαπητή κα Παναγιώτου, έχετε να επιδείξετε ένα πολύ σημαντικό έργο. Αλήθεια, τι είναι για εσάς το γράψιμο; Ανάγκη, επιθυμία, κάτι άλλο;
Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις. Η συγγραφή για μένα είναι ανάγκη ψυχής, γράφοντας επικοινωνώ καλύτερα με τον εσωτερικό μου κόσμο, συνομιλώ μαζί του, εκτονώνομαι και ταυτόχρονα στέλνω τις σκέψεις μου στους συνανθρώπους μου.
2. Είναι εύκολο να είναι κάποιος συγγραφέας στην Ελλάδα σήμερα;
Καθόλου εύκολα θα έλεγα διότι οι εκδοτικές εταιρείες δυσκολεύονται να κάνουν πολλές εκδόσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών κι έτσι τα περισσότερα έργα μας μένουν στα συρτάρια μας.
3. Πέρα από το γράψιμο, ποια η σχέση σας με το διάβασμα και ποιο θεωρείτε πως είναι το επίπεδο των Ελλήνων συγγραφέων σήμερα;
Η δική μου σχέση με το διάβασμα είναι άριστη. Από την Πρώτη τάξη του Δημοτικού διάβαζα συντροφιά με τον πατέρα μου παραμυθάκια και απ’ την Τρίτη τάξη διάβαζα μόνη μου τα βιβλία της σχολικής μας βιβλιοθήκης. Έκτοτε και έως σήμερα διαβάζω καθημερινά και ελπίζω έως την τελευταία μου πνοή θα διαβάζω καθημερινά. Αγαπώ την λογοτεχνία, την ποίηση, το δοκίμιο, την ιστορία, ό,τι βιβλίο έχει να κάνει με την ιστορία και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και της Φύσης γενικά.
Όσον αφορά τους συναδέλφους μου έχω να πω πως υπάρχουν τόσο καλοί συγγραφείς που είναι συγκινητικό, αλλά δυστυχώς στην μικρή Ελλάδα δεν μπορούν να αναδειχθούν.
4. Θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο, το οποίο έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές από κριτικούς αλλά και αναγνώστες. Τι πραγματεύεται και ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτό;
Ευχαριστώ για την ερώτηση. Το βιβλίο μου 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ απ’ τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ, πράγματι έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και έχω δεχτεί εκατοντάδες καλές εντυπώσεις απ’ τους αναγνώστες μου γι’ αυτό και είμαι ευτυχής. Αναφέρεται στην δύσκολη δεκαετία 1940 -1950, τελειώνει κάπου το 1953, μας διηγείται την ζωή της Μαρίας κόρης ευυπόληπτης οικογένειας του Ναυπλίου που ζει στην παλιά πόλη και φυσικά αναφέρεται σε όλα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την εποχή. Η γυναίκα της εποχής, η ανάγκη της για ανεξαρτησία, ο δύσκολος δρόμος που διάλεξε εκείνη για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και η τελική νίκη της. Έχω κάνει μεγάλη και επίπονη έρευνα για να αποτυπώσω πιστά τα ιστορικά γεγονότα και να δώσω ό, τι καλύτερο στον αναγνώστη, έχω προσέξει πολύ την γλώσσα κι έχω προσπαθήσει να ψυχαγωγήσω τον αναγνώστη με την έννοια της αγωγής της ψυχής.
5. Το βιβλίο αυτό, κυκλοφόρησε από έναν νέο εκδοτικό οίκο. Ποιες οι εντυπώσεις σας για την έως τώρα συνεργασία σας και πόσο εύκολα πήρατε την απόφαση να το εμπιστευτείτε σε αυτόν;
Είχα μια μεγάλη συζήτηση με τους ανθρώπους εκεί, όσα συμφωνήσαμε αποτυπώθηκαν σ’ ένα εξαιρετικό συμβόλαιο, ό, τι μου υποσχέθηκαν έγιναν στο σωστό χρόνο. Προς το παρόν δεν έχω κανένα παράπονο και τους ευχαριστώ, τόσο τον εκδότη μου όσο και τους ιθύνοντες.
6. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να περιμένουμε κάποιο καινούργιο βιβλίο σύντομα και αν ναι, θέλετε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό;
Ναι βεβαίως, το πολύ σε ένα μήνα θα εκδοθεί απ’ τις ίδιες εκδόσεις το βιβλίο μου ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ όπως με έχουν ενημερώσει. Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στην διάλυση της ελληνικής οικογένειας μετά το 2012 που όλοι γνωρίζουμε για την κατάρρευση της οικονομίας μας και τα αποτελέσματα αυτής, τα διαζύγια πληθαίνουν, οι άντρες παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς και τα παιδιά; Τι μπορεί να συμβεί πχ σ’ ένα έφηβο κορίτσι διαλυμένης οικογένειας; Που θα φθάσει; Πώς θα σπουδάσει, θα ενηλικιωθεί και πώς θα ανταποκριθεί στην ενήλικη ζωή του; Το προσπάθησα πολύ κι εύχομαι να το έχω επιτύχει.
7. Ποια είναι η σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είναι απαραίτητα για την προώθηση του έργου ενός συγγραφέα και πόσο επηρεάζουν έναν αναγνώστη στην επιλογή βιβλίου;
Σαφώς και παίζουν σπουδαίο ρόλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα κι αυτή την στιγμή μ’ αυτόν τον τρόπο επικοινωνούμε εμείς οι δύο. Πλέον έχουμε και πολλές επιλογές στην διαφήμιση των έργων μας. Η διαφήμιση χρειάζεται χρήμα που δεν διαθέτουν οι εκδότες, παρουσιάσεις και ταξίδια συγγραφέων δεν γίνονται, επομένως απομένει ένα ραδιόφωνο και οι συνεντεύξεις που ανεβάζονται στα διάφορα sites και στα profils. Οι αναγνώστες ενημερώνονται αρκετά μέσα απ’ αυτά και στη συνέχεια επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία για τις αγορές τους.
8. Ποια είναι η γνώμη σας για το ηλεκτρονικό βιβλίο; Θα επικρατήσει θεωρείτε του συμβατικού;
Εγώ προτιμώ το τυπωμένο βιβλίο, μου αρέσει το χαρτί και η μυρωδιά του, μαγεύομαι να γυρνώ σελίδες αλλά ναι, θα ανέβει πολύ το ηλεκτρονικό βιβλίο διότι βολεύει τους νέους αναγνώστες οι οποίοι δεν έχουν χρόνο για ψάξιμο στα βιβλιοπωλεία και χάσιμο χρόνου, διαβάζουν σε κάθε ευκαιρία ακόμη και μέσα στο Μετρό από το κινητό τους και βεβαίως πληρώνουν λιγότερα χρήματα που σίγουρα είναι το ζητούμενο για τα νέα παιδιά και την ακρίβεια της ζωής.
9. Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας. Πως πιστεύετε θα είναι ο κόσμος μας την επόμενη μέρα;
Πράγματι η Πανδημία έφερε τα πάνω κάτω και ήδη έχουμε όλοι αλλάξει. Ακόμη κι όταν τελειώσει και το τέταρτο κύμα, ακόμα κι αν βρεθεί το χάπι θεραπείας όπως προβλέπεται απ’ τους επιστήμονες, η ζωή όλων θα είναι διαφορετική, πιο συγκρατημένη, πιο κλειστή, πιο οικογενειακή κι όλοι θα είμαστε υποψιασμένοι για το ‘’τι άλλο έρχεται’’.
10. Ένας όρος που μπήκε πρόσφατα στην καθημερινότητα μας, είναι ο όρος «γυναικοκτονία». Πως εξηγείτε το φαινόμενο αυτό, άγνωστο στην έκταση που εμφανίζεται για τα δεδομένα της πατρίδας μας και τι θα συμβουλεύατε μία νέα γυναίκα να προσέχει;
Ο σωστός όρος είναι ‘’ανθρωποκτονία’’ αλλά επειδή τελευταία το μέγιστο ποσοστό θυμάτων είναι γυναίκες, σωστός είναι και αυτός ο όρος. Η κοινωνία μας δυστυχώς έχει αρρωστήσει, οι άνθρωποι τα έχουν χαμένα, άλλο τους φταίει κι αλλού ξεσπάνε. Δεν μπορώ να συμβουλεύσω τίποτα γιατί η γυναίκα σήμερα είναι εκτεθειμένη σε πολλούς κινδύνους, μια χαρά συμπεριφέρεται εκείνη, αγωνίζεται και βάζει πλάτη σε κάθε πρόβλημα της οικογένειας, η Πολιτεία οφείλει να την προφυλάξει με την νομοθεσία.
11. Αφού σας ευχαριστήσω για την κουβέντα, θα ήθελα να μου περιγράψετε με μία λέξη τον εαυτό σας.
Μμ, μάλλον δεν μπορώ να το κάνω με μία λέξη, αλλά ίσως ‘’συνανθρώπινη’’
Κι εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να κάνουμε αυτή την ωραία συζήτηση, την χάρηκα πολύ. Εύχομαι να την χαρήκατε κι εσείς και περισσότερο οι αυριανοί μας αναγνώστες. Αγαπώ τους συνανθρώπους μου και επιθυμώ να περνούν καλά.
- Η Μαίρη Παναγιώτου γεννήθηκε στο χωριό Άγναντη Φθιώτιδος, στις 12 Απριλίου 1950 και είναι κάτοικος Χαλανδρίου Αθηνών. Έχει εργασθεί δεκαπέντε χρόνια ως δασκάλα των Αγγλικών και όταν δεν γράφει, ασχολείται με την Αρχαία Κλασική Γραμματεία και Φιλοσοφία.