/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Encardia και τον Κώστα Κωνσταντάτο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Encardia και τον Κώστα Κωνσταντάτο

Ο Κώστας Κωνσταντάτος, ιδρυτής των Encardia, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα, με αφορμή την εμφάνιση του συγκροτήματος στον “Ορφέα”.

6 και 7 Μαϊου στον “Ορφέα” στη Φωκίωνος Νέγρη. Τι να περιμένουν οι θεατές από αυτά τα live;

Σίγουρα τα κλασσικά μας τραγούδια εμπνευσμένα από τις παραδόσεις και τη διάλεκτο των Ελληνοφώνων της Νότιας Ιταλίας. Σίγουρα τραγούδια σε ρυθμούς ταραντέλας για να θυμηθούμε και τα παλιά μας γλέντια. Σίγουρα νοσταλγικά ερωτικά τραγούδια αλλά και άλλα για την προσφυγιά και τον πόλεμο γιατί τα οφείλουμε, ειδικά αυτήν την εποχή. Σίγουρα και κάποιες μουσικές εκπλήξεις που γεννήθηκαν στα χρόνια της…πανδημίας!

Πώς έχει αλλάξει η επαφή με το κοινό και οι αντιδράσεις του, μετά τους περιορισμούς της πανδημίας;

Τα δύο χρόνια που πέρασαν οι άνθρωποι αναγκαστικά ήταν μόνο καθήμενοι, (όταν επιτρέπονταν μια εκδήλωση σε εξωτερικό χώρο), ο χορός σε απαγόρευση…γενικά κλίμα κρατημένο και επιφυλακτικό. Τώρα νομίζω ότι θα αλλάξει με ορμή προς τις παλιές συνήθειες…

Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που καθιερώνουν έναν καλλιτέχνη;

Σίγουρα τα live παίζουν ρόλο πολύ σημαντικό. Live σημαίνει συνάντηση με το κοινό σου, με τους ανθρώπους που σε αγαπούν, με αυτούς που έρχονται να σε γνωρίσουν για πρώτη φορά. Live σημαίνει τρόπος ζωής και επαναφόρτισης της σχέσης σου με το κοινό. Όμως ιδιαίτερα σημαντική και η ατομική προετοιμασία και μελέτη, η έρευνα, οι ομαδικές πρόβες, η αναζήτηση της επόμενης πρότασης που θα κάνεις, ο προσεκτικός σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα της ομάδας.

Το τελευταίο σας έργο είναι «Η σονάτα του Σεληνόφωτος» βασισμένο στο γνωστό κείμενο του Γιάννη Ρίτσου. Θα υπάρξουν κι άλλες συνθετικές προσεγγίσεις σε Έλληνες ποιητές;

Έχουμε γοητευτεί όλοι από την προσέγγιση του κιθαρίστα μας Μιχάλη Κονταξάκη που μελοποίησε το έργο εν καιρώ πανδημίας με ήχους και ατμόσφαιρες των encardia. Είναι σαν να το κάναμε όλοι μαζί. Μέχρι τώρα είχαμε ασχοληθεί μεμονωμένα και αποσπασματικά με τον Ερωτόκριτο, με ένα ποίημα του Κώστα Βάρναλη, επίσης με ένα ποίημα της Κικής Δημουλά…αλλά νομίζω ότι θα θέλαμε πολύ να κάνουμε και κάτι ακόμα τόσο συστηματικά και ολοκληρωμένα όσο η Σονάτα του Σεληνόφωτος.

Τι δημιουργικό να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Για το καλοκαίρι ένα πρόγραμμα με τραγούδια για την προσφυγιά και τον πόλεμο στα πλαίσια της διοργάνωσης του υπουργείου πολιτισμού «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Αργότερα από Οκτώβριο έκδοση σε δίσκο της Σονάτας του Σεληνόφωτος με μελοποίηση encardia και συμμετοχή της ηθοποιού Άννας Θεοδωρίδου και ανέβασμα σε θεατρική σκηνή ολόκληρου του έργου. Μέσα στο 2023 καινούργια τραγούδια με τον ήχο των encardia εμπνευσμένα από την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση…και βλέπουμε.

“Εκμεταλλευόμαστε” επαρκώς τη μουσική παράδοση;

Όσο ανάγκη έχουμε κι όση έμπνευση για να το κάνουμε…η παράδοση αντέχει. Δεν έχει όρια στο δόσιμό της. Αν πάλι την αγγίξεις χωρίς το σεβασμό και το ήθος που πρέπει…τότε σε ακυρώνει από μόνη της και εκτίθεσαι χωρίς καν να το καταλάβεις.

Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Οι Encardia σε είκοσι χρόνια να μπαίνουν στην τρίτη 20ετία. Φυσικά όχι απαραίτητα με όλους εμάς τους ίδιους, αλλά με τα νεότερα μέλη μας και τους επόμενους διαδόχους μας.

Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ψηφιακή εποχή, που η διακίνηση της γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω του YouTube;

Ο ρόλος της μουσικής και της τέχνης γενικότερα δεν αλλάζει, κι ας αλλάζουν τα μέσα διάδοσης της. Ο ρόλος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή να μορφώνει, να καλλιεργεί, να αλλάζει, να χαροποιεί τον άνθρωπο, να του αποκαλύπτει το βάθος και την ουσία των πραγμάτων και της ζωής, να φέρνει τους ανθρώπους κοντά τον ένα με τον άλλο, να φανερώνει δηλαδή μια όψη του παραδείσου, έστω και φευγαλέα.

Ποια είναι η άποψη σας για τα μουσικά reality shows;

Δεν είχα ποτέ μια τέτοια εμπειρία και ούτε θα ήθελα να αποκτήσω. Πιστεύω όμως ότι εκβιάζουν την ανθρώπινη φύση και ίσως τραυματίσουν την ψυχή κάποιων ανθρώπων που συμμετέχουν. Σίγουρα όμως βλάπτουν αργά επικίνδυνα αυτούς που τα παρακολουθούν. Έτσι πιστεύω.

Γνωρίζουμε ότι είστε ο ιδρυτής και του συγκροτήματος Alcedo folk band. Πείτε μας δύο λόγια για αυτήν την καινούργια ομάδα.

Οι Alcedo ξεκίνησαν το 2018 και παρά τις μεγάλες γνωστές δυσκολίες από εκεί και μετά κατάφεραν να κάνουν πολύ σημαντικά πράγματα. Είναι μια μπάντα με πολύ εναλλακτικό ήχο που βασίζεται στα πνευστά και στο πρόγραμμά μας παρουσιάζουμε με μια νέα αισθητική κομμάτια από τον Μπαχ μέχρι τον Τσιτσάνη, ή το Αμερικάνικο φολκ, ενώ ένα ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι μπορεί να ξεπροβάλλει σαν Ιρλανδέζικη μπαλάντα με Αγγλικό στίχο! Μπορείτε να μας ακούσετε στο θέατρο OLVIO τις τρείς τελευταίες Πέμπτες του Μαΐου!

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιους πέντε δίσκους θα θέλατε οπωσδήποτε μαζί σας;

«Μεγάλος ερωτικός» και «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, τον τελευταίο δίσκο του Johnny Cash (Out among the stars), παραδοσιακά νησιώτικα της Νάξου με βιολί το Γιάννη Ζευγόλη και τον τελευταίο δίσκο των Encardia με τον τίτλο «Emigranti»…