Ο συγγραφέας Βαγγέλης Μπέκας απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα, ποτ του προώθησε ο συνεργάτης μας Νίκος Ναούμης, για το CulturePoint.gr. Μας μιλά για το νέο του βιβλίο “Ο Γιος μας” , την αξία της σκληρής δουλειάς, τα αγαπημένα τους βιβλία, τον ρομαντισμό και πολλά άλλα.
1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά ,παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;
Χωρίς έμπνευση δεν θα έχεις καλό ξεκίνημα, θα δυσκολευτείς να συνεχίσεις και να φτάσεις στο τέρμα. Όμως δίχως σκληρή δουλειά, αποκλείεται το αποτέλεσμα να είναι καλό.
2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;
Το βιβλίο καταγράφει το λόγο, ο λόγος μα ξεχώρισε από τα ζώα, οπότε όποια μορφή και να πάρει το βιβλίο, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό.
3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;
Θυμάμαι ότι τον Ρασκόλνικοφ του Ντοστογιέφσκι τον συμπαθούσα και τον αντιπαθούσα ταυτόχρονα, γι’ αυτό και τον ξεχωρίζω.
4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;
Θα ήθελα να είναι βιβλία που δεν έχω διαβάσει, δύο μυθιστορήματα και τρία δοκίμια. Με πετύχατε την ώρα που φτιάχνω τη λίστα μου και προς το παρόν έχω σημειώσει μόνο ένα: «Κατανοώντας το Ισλάμ ή μάλλον γιατί δεν το καταλαβαίνουμε καθόλου» του Candiard Adrien.
5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;
Ντοστογιέφσκι, Πολ Όστερ, Τομ Ρόμπινς και Ιονέσκο. Νομίζω πως θα είχαμε να πούμε πολλά.
6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;
«Ο Γιος μας» είναι ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα μυστηρίου και αγωνίας. Διαδραματίζεται στα σύνορα ενός χριστιανικού μ’ ένα μουσουλμανικό χωριό, όπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται. Φόνος, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Ο πατέρας του τον αναζητά απεγνωσμένα, η μητέρα του συμπεριφέρεται παράξενα, ενώ ένας ακραίος ισλαμιστής έχει μόλις επιστρέψει στο κοντινό μουσουλμανικό χωριό απ’ τον εμφύλιο στη Συρία.
7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;
Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός. Σε καταλαμβάνει, τον συνηθίζεις, σου τρώει τα σωθικά. Αν προφτάσει και γίνει φίλος.
8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;
Με κάποιο soundtrack του Φίλιπ Γκλας.
9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;
Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές αναγνωρίζω τα λάθη μου, άλλοτε γρήγορα, άλλοτε αργά. Όσο για τους άλλους, προφανώς εκείνα που διορθώνονται.
10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;
Εξαρτάται από τι εννοείται με τον όρο οικογένεια.
11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;
Αναπόφευκτα χρειαζόμαστε την σωστή αναλογία και από τα δύο.
- O Βαγγέλης Μπέκας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1976. Σπούδασε Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, και στη συνέχεια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Έχουν εκδοθεί πέντε μυθιστορήματά του: “Το 13ο υπόγειο”, “Φετίχ”, “Οι αισιόδοξοι”, “Μαύρο φυλαχτό”, “Ο Γιος μας”. ενώ ασχολείται και με το σενάριο. Το 2015 έλαβε το πρώτο βραβείο για σενάριο μεγάλου μήκους από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (“Η χύτρα”). Διηγήματα και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Zει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής.