/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Στάθη Παπαγεωργίου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Στάθη Παπαγεωργίου

Ο ερμηνευτής Στάθης Παπαγεωργίου που πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι “Συχνότητα” απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας. 

  1. Ένα νέο τραγούδι “Συχνότητα”. Πώς θα το περιγράφατε, μουσικά και στιχουργικά;

Αυτό που μου αρέσει στο συγκεκριμένο τραγούδι είναι η υποκειμενικότητα που το χαρακτηρίζει, κυρίως στιχουργικά. Ο καθένας ακούγοντας το, μπορεί να ταυτιστεί με αυτό, έχοντας βιώσει πολύ διαφορετικές καταστάσεις που θα έχει βιώσει ο προηγούμενος από αυτόν ακροατής. 

Η Συχνότητα είναι μια αποτύπωση της αναζήτησης των κοινών μας σημείων, της κοινής μας πορείας, που μέσα από ένα αίσθημα χαρμολύπης, προκύπτει στο τέλος η αισιοδοξία για το επόμενο βήμα. Ένα κάλεσμα να βρούμε κοινές συχνότητες μεταξύ μας!

  1. Το βίντεο κλιπ του προσπαθεί να αναδείξει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής μέσα στη μουντάδα της εποχής;

Ακριβώς! Το βίντεο κλιπ αποτελείται σκόπιμα από απλές, χαμογελαστές και αισιόδοξες στιγμές, που σήμερα ξεχνάμε ότι αυτές κρύβουν την πραγματική χαρά και πληρότητα. Σήμερα ψάχνουμε το σύνθετο και χανόμαστε σε αυτό. Νομίζω, πως η απλότητα ενός πραγματικού χαμόγελου είναι από τις μεγαλύτερες άμυνες στη μιζέρια της εποχής! 

  1. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτός σε διαφορετικές επιρροές;

Νομίζω, πως δε θα ήθελα να σταματήσω να πειραματίζομαι. Σίγουρα υπάρχει ένα ύφος στον καθένα μας που του ταιριάζει περισσότερο αλλά όπως και στο τραγούδι, που δε χρειάζεται να το κατηγοριοποιούμε, έτσι και η ερμηνεία νομίζω, πως μπορεί να αποκτήσει πολλά χρώματα και διαστάσεις ανάλογα το μουσικό ύφος που καλείται να υπηρετήσει. 

  1. Να περιμένουμε κάποιον ολοκληρωμένο δίσκο ή θα ακολουθήσει κάποιο νέο single;

Προς το παρόν νομίζω, πως θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα πρώτα ένα single αλλά ντουέτο που προετοιμάζεται και στη συνέχεια ίσως ωριμάσουν οι συζητήσεις για ολοκληρωμένο δίσκο. 

  1. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να μη σταματήσω να εκφράζομαι μέσα από το τραγούδι και μέσα από αυτό το ταξίδι να βρίσκω συνέχεια και άλλους ανθρώπους να μοιραζόμαστε μαζί αυτό το βίωμα. 

  1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τον καταξιώνουν αλλά σίγουρα του δίνουν ιδιαίτερη θέση στην αγάπη του κοινού. Ίσως γιατί η μουσική είναι ζωντανή επαφή και χωρίς αυτήν την πραγματική διάσταση, δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τον άλλον άνθρωπο, όσα social media και αν προκύψουν στο μέλλον! Νομίζω, πως ο τραγουδιστής χρειάζεται να δώσει το σήμα, να πετάξει την μπάλα και ο ακροατής αν θέλει θα την πιάσει ή θα την αφήσει να πέσει.

  1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Όσοι μετασχηματισμοί και να πραγματοποιούνται λόγω της ψηφιακής εποχής που διανύουμε, σε τελικό επίπεδο αυτό που εξετάζεται και κερδίζει ή όχι, είναι  η ποιότητα της μουσικής, η δουλειά και ο χρόνος που επένδυσες για αυτήν και αυτό δεν αλλάζει με όποιον τρόπο και να ακουστεί η μουσική. Επομένως, θεωρώ πως έχει τον ίδιο καταλυτικό ρόλο στον εσωτερικό μας κόσμο το άκουσμα ενός τραγουδιού, είτε αυτό εκπέμψει από τα ερτζιανά είτε προβληθεί από το Youtube. Το μέσο αλλάζει.

  1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Σίγουρα είναι ένας τρόπος δημόσιας προβολής των τραγουδιστών μέσα στην εποχή που ζούμε, που δεν είναι εύκολο κάποιος να ξεχωρίσει. Αυτό κυρίως προσφέρουν και τα reality show, απλώς τις περισσότερες φορές για εμπορικούς λόγους, χάνουν την ουσία στο βωμό της τηλεθέασης και δεν ξέρω αν στο τέλος βοηθιούνται οι συμμετέχοντες. Πάντως είναι εργαλείο, που αν το χρησιμοποιήσει κανείς σωστά, μπορεί να προβάλει τη φωνή του. Προσωπικά, δε θα με ενδιέφερε αλλά δεν το απορρίπτω σαν ιδέα για κάποιον που με βάση τους στόχους του, θεωρεί πως μπορεί να τον βοηθήσει στην εκπλήρωσή τους!

  1. Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως αν θεωρείται καλλιτέχνης ή όχι, είναι κομμάτι της κοινωνίας. Επομένως, πολλώ δε μάλλον ο καλλιτέχνης, καλείται μέσω του τρόπου έκφρασής του και της ιδιαίτερης ευαισθησίας που ενδεχομένως φέρει, να αρθρώσει λόγο, να διατυπώσει τις απόψεις του τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και να αφυπνίσει, καμιά φορά και να ξεβολέψει τους ανθρώπους γύρω του. Το έργο του ίσως δε θα μπορούσε να είναι δημιουργικό, αν ήταν αποκομμένο από την κοινωνία. 

  1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Σταύρος Ξαρχάκος: «7 Ελεγείες & Σάτιρες»

Μάνος Χατζηδάκις: «Ο Μεγάλος Ερωτικός»

Νίκος Κυπουργός: «Τα Μυστικά του Κήπου» 

Δημήτρης Λάγιος «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» 

Σταμάτης Κραουνάκης: «Σκουριασμένα Χείλη»

  1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Μάνο Χατζηδάκι, Μάνο Ελευθερίου και Λίνα Νικολακοπούλου, και εγώ απλώς αμίλητος να ακούω τη συζήτηση.