Ο ποιητής Στάθης Λιώτης απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την κυκλοφορία της νέας του ποιητικής συλλογής “Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα”, η οποία παρουσιάζεται την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8, στην Αθήνα.
Κυκλοφορεί η ποιητική σας συλλογή “Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα”. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και τι ακριβώς πραγματεύεται;
Η ποιητική συλλογή μου, “Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια,αισίως από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό τον τίτλο τον επέλεξα απ’ τους τελευταίους στίχους του ποιήματος μου πατρίδα και με εκφράζει απολύτως ως άνθρωπο.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για αυτά τα ποιήματα;
Η πηγή έμπνευσης μου ήταν η πατρίδα μου η Ελλάδα, με τις φυσικές ομορφιές της,τον πανάρχαιο πολιτισμό της και την πλούσια ιστορία της, που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Τι θεωρείτε ότι θα αποκομίσει, ως απόσταγμα, το κοινό
Το κοινό θα αποκομίσει αγάπη για την Ελλάδα, αγάπη για την ομορφιά, αγάπη για την ιστορία.
Στέκεται η σημερινή ελληνική ποίηση στον ύψος της τεράστιας ιστορίας της;
Η σημερινή Ελληνική ποίηση δεν στέκεται καθόλου στο ύψος της τεράστιας ιστορίας της και γι’ αυτό φταίνε οι πάσες φύσεως ατάλαντοι ψευτοποιητες που με την ανικανότητα τους ασελγουν πάνω στο σώμα της ποίησης.
Το κοινό ανταποκρίνεται ή όχι στη μεγάλη παραγωγή ποιητικών έργων και για ποιους λόγους;
Το κοινό δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στην μεγάλη παραγωγή ποιητικών έργων επειδή είναι απαίδευτο τόσο από ποίηση όσο και από λογοτεχνία και τεράστια ευθύνη γι’ αυτό έχει τόσο η οικογένεια όσο και η εκπαίδευση.
Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;
Από μικρός διάβαζα ποίηση, λογοτεχνία και όταν αποφάσισα να γράψω το πρώτο μου ποίημα σε ηλικία 16 ετών, πήρα πολύ ενθάρρυνση τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό μου περιβάλλον.
Ποιον ορισμό θα δίνατε στην έννοια της λογοτεχνίας;
Λογοτεχνία είναι αυτό που λέει η λέξη, η τέχνη του λόγου, κάτι που πολύ σπάνια το βρισκουμε στις μέρες μας.
Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;
Παρόλο που μας κατακλύζει το ίντερνετ και η τεχνολογία, πιστεύω ότι το έντυπο βιβλίο θα ζει για πάντα, γιατί έχει άλλη χάρη το έντυπο βιβλίο.
Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;
Τα βιβλία που θα ήθελα μαζί μου, στους πέντε μήνες καραντίνας είναι: Ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ Θερβάντες, Ομήρου Οδύσσεια, Άπαντα Κωστή Παλαμά, η ποιητική ανθολογία του Ρένου Αποστολίδη και Πλάτωνος Πολιτεία.
Πιστεύετε στη μοίρα ή στην τύχη;
Η φύσις ουδέν μάτην ποιεί, όπως λέει και ο Αριστοτέλης στα ηθικα- Νικομάχεια.Την μοίρα μας πολλές φορές την προδιαγράφουμε μόνοι μας.
Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;
Χρειαζόμαστε πάρα πολύ ρομαντισμό στις ζωές μας, ιδίως οι νέοι γιατί ο ρεαλισμός πλεονάζει στην εποχή μας.