Ο Michail Sicas κυκλοφόρησε πεισφατα το νέο του τραγούδι “Σημάδια” από την Plus Rex. Με αυτή την αφορμή απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας.
Κυκλοφόρησε το νέο σας τραγούδι “Σημάδια”. Πως θα το χαρακτηρίζατε;
Θα το χαρακτήριζα ως ένα κομμάτι που μιλάει για αφύπνιση με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα μας προσωπικά. Να βγεις από μία βαλτωμένη κατάσταση, να πάρεις απόσταση, να αναλογιστείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου που θα σε πάνε παρακάτω ή μακριά από οτιδήποτε σε καταδυναστεύει. Είναι επίσης το πρώτο μου τραγούδι στα ελληνικά σε συνεργασία με έναν αγαπημένο μου φίλο, το Σταμάτη Γκίκα στους στίχους. Είναι πολύ ιδιαίτερο και για τους δυο μας.
Το συνοδεύει κι ένα εξαιρετικό βίντεο κλιπ. Ποια είναι η ιδέα πάνω στην οποία στηρίζεται;
Σε αυτό που προανέφερα, στην αφύπνιση. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια συμβολική σύνδεση με τους στίχους και να το κρατήσουμε απλό, αλλά αποτελεσματικό.
Να περιμένουμε σύντομα ένα άλμπουμ ή κάποιο επόμενο single; Κι αν ναι, θα αφορά αποκλειστικά δικές σας δημιουργίες;
Λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε όπως θέλαμε. Έπρεπε πάντα να ταξιδεύω στην Ελλάδα γι΄ αυτό. Κάπου κολλήσαμε και καταλήξαμε να έχουμε μόνο μισή δουλειά ή ένα ημιτελές τελοσπάντων άλμπουμ στα χέρια. Έτσι αποφάσισα να το κυκλοφορήσω ως EP, γιατί στο μεταξύ, ξεκινήσαμε ένα άλλο έργο, ένα πλήρες άλμπουμ, που είναι ήδη το επόμενο βήμα, μουσικά και ηχητικά μιλώντας. Για το EP, χρειαζόμαστε, για να το ολοκληρώσουμε, σε ένα τραγούδι, μια γυναικεία φωνή αιθέρια, να ακούγεται γλυκιά σα “σειρήνα”. Όσο πιο γρήγορα τη βρούμε, θα μπορέσουμε να το κυκλοφορήσουμε. Αλλά είναι δύσκολο να βρεις το ακριβές γυναικείο ηχόχρωμα γι΄ αυτό. Αν γνωρίζετε κάποια, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας, όχι, πραγματικά, το εννοώ! Και τα δύο αυτά έργα σε εξέλιξη περιλαμβάνουν αποκλειστικά δικά μας τραγούδια, ναι.
Σας εκφράζει περισσότερο ένα μουσικό είδος ή είστε ανοιχτός σε διαφορετικές μουσικές επιρροές;
Είμαι ανοιχτός σε διάφορα στυλ και η επόμενη κυκλοφορία μου μπορεί να είναι ήδη κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά δεν θα με ακούσετε να τραγουδάω κλασική ροκ ή λαϊκό, μόνο και μόνο επειδή δεν έχω τη φωνή γι΄ αυτά Όμως ποτέ δεν μπόρεσα να συνδεθώ με την Rap.
Προηγείται ο στίχος ή η μελωδία, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας ενός τραγουδιού;
Συνήθως προηγείται η μελωδία και προκύπτει μια ισορροπία και των δύο. Όταν ο Σταμάτης ακούει τη μελωδία μου, παίρνει τη διάθεση ή όταν του λέω τι σκέφτηκα δημιουργώντας την, πιάνει την ιδέα. Είναι μια αρμονία και των δύο, σίγουρα. Ενώ δουλεύαμε πάνω σε ένα τραγούδι, ξαφνικά πέθανε η μητέρα μου. Αυτό το γεγονός ενέπνευσε άμεσα το συγκεκριμένο τραγούδι. Η μουσική και η μελωδία είναι δύναμη και φάρμακο.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρό σας;
Ως καλλιτέχνης δεν αποσύρεσαι ποτέ πραγματικά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όνειρό μου, να κάνω αυτό που αγαπώ για όσο θα μπορώ. Ελπίζω να φτάσω αυτό το στόχο.
Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καθιερώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;
Μέχρι ένα σημείο, σίγουρα. Αλλά και το fanbase, η σύνδεση με το κοινό του καθώς και η φήμη, φυσικά. Η σκηνή όμως είναι κυριολεκτικά το εισόδημά του στις μέρες μας. Οι δισκογραφικές εταιρείες δεν είναι ίδιες όπως παλιά. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, υπάρχουν καλλιτέχνες εκεί έξω που ακούγονται σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε μέρη που πιθανόν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναυλίες.
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πλέον ο ψηφιακός κόσμος (πχ YouTube) στην προσέγγιση των ακροατών;
Πολύ μεγάλο, πραγματικά! Ανακαλύπτεις καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, κάτι που δεν ήταν δυνατό πριν. Τώρα μπορώ εύκολα να ακούσω θιβετιανούς ψαλμούς αν το θέλω. Ή πάρτε για παράδειγμα την εγχώρια μουσική αγορά. Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση στη μουσική τους κληρονομιά κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό πριν από το διαδίκτυο.
Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο των τραγουδιστικών talent shows;
Λοιπόν, μπορεί να προσβάλλω κάποιους με τη γνώμη μου, αλλά όλα έχουν στόχο το κέρδος, την τηλεθέαση και να προωθήσουν τους ήδη γνωστούς «λεγόμενους» κριτές. Ενισχύουν μόνο την καριέρα τους και οι, μερικές φορές, ταλαντούχοι συμμετέχοντες είναι δυστυχώς απλώς κομμάτια ενός παζλ σε αυτό το παιχνίδι. Είναι μια σύγχρονη εκδοχή του «Panem et Circenses» (Άρτος και Θεάματα). Και όταν τελειώνει το παιχνίδι ή η σεζόν, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη ξεχαστεί. Χρησιμοποιήθηκαν και αυτό με στεναχωρεί. Πώς θα ανθίσει η επόμενη γενιά μουσικών; Αντιγράφοντας τους καθιερωμένους καλλιτέχνες μέσα από αυτά τα talent shows;
Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;
Ω ρε φίλε, αυτό είναι δύσκολο! Για να είμαι ξεκάθαρος, πέντε άλμπουμ δεν θα είναι ΠΟΤΕ αρκετά, εγώ ο ίδιος έχω πάνω από 10.000 CD, καθώς και πολύ βινύλιο και επιτρέψτε μου να σας πω ότι θα μπορούσα εύκολα να κάνω μια λίστα με πέντε για καθεμία από τις μισές χώρες στον κόσμο . Αφήστε με να κρατήσω τη συλλογή μου και μπορείτε να με βάλετε σε καραντίνα για έναν ολόκληρο χρόνο, δεν θα με πείραζε! Εντάξει, πάμε (σας δίνω 6): Mozart: Requiem / Fleetwood Mac: Rumours / Peter Gabriel: So / Tori Amos: Little Earthquakes / Σταύρος Λογαρίδης: To ομώνυμο 1ο του άλμπουμ / The Alan Parsons Project: Turn of a friendly card
Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στην εποχή μας;
Αν μιλάμε για τα καλλιτεχνικά κινήματα, σαφώς το κίνημα του ρεαλισμού απέρριπτε το ρομαντισμό σε περασμένες εποχές. Νομίζω ότι και στις μέρες μας είναι το ίδιο. Ο ρεαλισμός επισκιάζει την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, σαφώς δεν βλέπω χώρο για ρομαντισμό. Μπορεί να τον χρειαστούμε; Ίσως ναι, αλλά σε μεταγενέστερη χρονική περίοδο ή δεκαετία.
Michail Sicas – Σημάδια (Single Edit)
Κυκλοφορεί από την Plus Rec | Διανομή: Panik Records
Μουσική: Michail Sicas | Στίχοι: Σταμάτης Γκίκας
YouTube: https://youtu.be/WN9C3WvIlFU
Buy/Stream here:
Spotify: iTunes/Apple Music: Deezer: Amazon Music: