/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιώργο Δόλγυρα

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιώργο Δόλγυρα

Ο συγγραφέας Γιώργος Δόλγυρας, που πρόσφατα μας παρουσιάστηκε με τη συλλογή διηγημάτων “Σκοτεινά Φεγγάρια”, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του CulturePoint.gr

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Συνδυασμός των δύο. Υπάρχει μία νέα τάση σε όλους τους χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας (χορό, τραγούδι, υποκριτική, ζωγραφική και συγγραφή) να υποστηρίζουν ότι είναι καθαρά θέμα δουλειάς και μόνο. Δεν πιστεύω ότι ισχύει, αν και δούλεψα πολύ σε διάφορα εργαστήρια δημιουργικής γραφής, πιστεύω ότι δεν ήταν αρκετό. Αν δεν έχω και κάποιο ταλέντο, σύντομα θα στερέψω από έμπνευση και θα χαθώ με κύκνειο άσμα αυτή την συλλογή διηγημάτων μου( «Σκοτεινά Φεγγάρια» από τις εκδόσεις Πηγή).

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Οι πωλήσεις των βιβλίων (ακόμα και των ψηφιακών e-books) γενικώς έχουν πέσει αισθητά στην ψηφιακή εποχή μας . Ο κόσμος αρέσκεται στο εύκολο, την τηλεόραση. Που συνήθως προσφέρει «εύπεπτα» χαμηλής ποιότητας προγράμματα. Δε πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι μία αξιόλογη ταινία αξίζει να την δεις στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Σίγουρα τα ψηφιακά μέσα είναι πιο εντυπωσιακά και υπερτερούν του βιβλίου, άλλο να αφηγηθώ μία ιστορία διαμέσου του βιβλίου μου και άλλο να την δει κανείς στον κινηματογράφο την ίδια ακριβώς ιστορία. Ωστόσο νομίζω ότι το βιβλίο είναι κάπως πιο ρομαντικό καθώς αφήνει την φαντασία πιο ελεύθερη.

3. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την πρώτη σας δημιουργία;

Κυριολεκτικά μάτωσα γράφοντας. Έπρεπε να βυθιστώ στο πιο βαθύ σκοτάδι της ψυχής μου και να ανασύρω μνήμες και βιώματα. Το βιβλίο μπορεί να είναι Φαντασίας – Μυστηρίου, με λυκάνθρωπους, βρικόλακες, φαντάσματα και μάγισσες αλλά οι ήρωες μου παρόλο που έχουν νύχια και δόντια, αλλά παραμένουν άνθρωποι με συναισθήματα (κλαίνε, γελάνε, πονάνε, ερωτεύονται) γιατί είναι αντανάκλαση του εαυτού μου. Δε μπορώ να κρίνω αυτή την πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια. Το αναγνωστικό κοινό θα με κρίνει. Θα μπορούσα να πω όμως ότι στις σελίδες του βιβλίου μου αποτυπώνονται ατόφια συναισθήματα.

4. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση, του βιβλίου σας;

«Ξεκλείδωσα, ξεχύθηκα στον δρόμο. Άγριο, αδέσποτο σκυλί, ελεύθερο, όπως με συμβούλευσε.» Είναι αυτό που επιθυμώ και για εμένα. Να δραπετεύσω από όλα μου τα προβλήματα και από ένα οικόσιτο σκυλί να μετατραπώ σε ένα άγριο (με την έννοια του αδάμαστου) και αδέσποτο αλλά ελεύθερο σκυλί.

5. Ποια ήταν η αφορμή για την ενασχόληση με τη συγγραφή;

Παρακολούθησα για 3 χρόνια μαθήματα κινηματογραφικού σεναρίου, θεατρικής και δημιουργικής γραφής, σε διάφορα εργαστήρια της πόλης μου (Θεσσαλονίκη). Έγραφα μερικές σελίδες αλλά τίποτα ολοκληρωμένο, μέχρι το 2019 όπου τελικά κατάφερα να ολοκληρώσω το πρώτο μου διήγημα: «Θηλιά στο λαιμό» το οποίο έλαβε τον 1ο έπαινο φανταστικού διηγήματος νέων στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κεφαλονιάς «ΚΕΦΑΛΟΣ». Σε εκείνο το σημείο ένιωσα πως είχα ωριμάσει πλέον συγγραφικά και συνέχισα να γράφω ολοκληρώνοντας την συλλογή διηγημάτων μου, έφτασα στην Πηγή (τον εκδοτικό μου οίκο) και ήπια νερό, καθώς αξιολογήθηκε η προσπάθεια μου ως άξια προς έκδοση.

6. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Ταυτίζομαι με όλους (καθώς αντανακλούν τον εαυτό μου ή τις ενδόμυχες σκέψεις και επιθυμίες μου). Δεν αντιπαθώ κανέναν παρά μόνο τις κακές στιγμές όλων, όπως και τις δικές μου ως άνθρωπος.

7. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Αυτός ο πρωτοφανής εγκλεισμός και η απομόνωση που ζούμε λόγω της πανδημίας εδώ και έναν χρόνο με έχει εξαντλήσει τόσο ψυχικά που δε μπορώ να συγκεντρωθώ ώστε να απολαύσω την ανάγνωση βιβλίων. Ελπίζω σύντομα να βγούμε από αυτή την σκοτεινή άβυσσο του χάους, άνθρωποι και όχι ζωντανοί – νεκροί.

8. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Χ. Φ. Λάβκραφτ, Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Στίβεν Κινγκ. Για να περιπλανηθούμε όλοι μαζί στην σκοτεινή άβυσσο του χάους, σε αυτή τη δυστοπία της πανδημίας. Ζωντανοί αν βγούμε από αυτή, αλλιώς μέχρι τον θάνατο.

9. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Διονύσης Τσακνής – Φεγγάρια σκοτεινά, αυτό το τραγούδι έγινε και ο τίτλος του βιβλίου μου.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Έχω απομακρυνθεί ήδη από την οικογένεια μου καθώς και από όλους τους ανθρώπους και τον έρωτα. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια και καριέρα ή θα κυριαρχήσει η παράνοια στην ζωή μου και θα οδηγηθώ σε κάποιο ψυχιατρείο όπως η Σάρα Κέιν. Η συγγραφή είναι μοναχική από την φύση της. Απαιτούνται ατελείωτες ώρες μοναξιάς κλεισμένος στον εαυτό σου με τις σκέψεις σου για να γράψεις.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Είμαι ρεαλιστής. Όλα οδηγούν στον θάνατο οπότε η ζωή μας είναι μία ματαιότητα μέχρι να πέσει η αυλαία και το σκοτάδι να σκεπάσει τα πάντα. Ο έρωτας στερεύει, αν υπάρχει. Το κακό, η διαφθορά, η σήψη, η παρακμή και το άδικο επικρατούν στην κοινωνία, το βλέπουμε και διαπιστώνουμε κάθε ημέρα γύρω μας. Ελπίζω μία μέρα να γίνω πιο ρομαντικός και να ερωτευτώ…

* Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10/05/89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι σπουδαστής στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας κ’ θεάτρου σε διάφορα εργαστήρια της πόλης (Παράθλαση, Aβέρτο κ.α. ) καθώς και στις Δραματικές Σχολές Ιάσμος- Βασίλης Διαμαντόπουλος, Βουτσινά και Ροντίδη. Παρακολούθησε μαθήματα σεμιναρίου στον πρώην Πολυχώρο – βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου Μεταίχμιο. Διδάχθηκε δημιουργική κ θεατρική γραφή σε εργαστήρια της Θεσσαλονίκης (Script & Art κ’ στον Ιανό). Στα πλαίσια του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής Script & Art συμμετείχε στην συλλογή διηγημάτων των σπουδαστών: «Γυμνά Καλώδια» (Εκδόσεις Ρώμη) που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντίτυπων το 2018. Εργάστηκε εθελοντικά σε θεατρικές κ’ κινηματογραφικές παραγωγές (Αντιγόνη στο Radio City και Versus /μικρού μήκους ταινία με θέμα τον καρκίνο) εντός του 2019. Το διήγημα του «Θηλιά στο λαιμό» έλαβε τον 1ο έπαινο φανταστικού διηγήματος νέων στον 1το Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κεφαλονιάς «ΚΕΦΑΛΟΣ», το 2019. Συμπεριλήφθη στην πρώτη του προσωπική συλλογή διηγημάτων «Σκοτεινά Φεγγάρια», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πηγή» το 2020.