Ο τραγουδοποιός Γιώργος Χατζηπιερής απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του δίσκου “Τα όνειρα του τεμπέλη δράκου”.
1. Μόλις κυκλοφόρησε ο δίσκος “Τα όνειρα του τεμπέλη δράκου”. Ο 4ος δίσκος της σειράς. Τι το διαφορετικό περιέχει αυτή τη φορά;
Η θεματολογία και ο τρόπος γραφής είναι παρόμοια με όλους τους προηγούμενους δίσκους. Όμως οι ιδιαίτερες συνθήκες που ζήσαμε και ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια με έσπρωξαν στο να είμαι πιο απαιτητικός και ουσιαστικός όσον αφορά στο περιεχόμενο, στις ενορχηστρώσεις και στην παραγωγή. Η αποστέρηση δημιουργεί χώρους για να πληρωθούν με ουσία, φαντασία και δημιουργικότητα. Έτσι όλα τα τραγούδια έτυχαν φροντίδας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, έχουν λόγω ύπαρξης και επιπλέον ηχογραφήθηκαν σε ένα περιβάλλον με πολλή χαρά και δημιουργική πληρότητα.
2. Πώς προέκυψε η σύλληψη του “τεμπέλη δράκου” και ποιος είναι ο συμβολισμός του;
Ο Τεμπέλης Δράκος, που τραγούδησε ο Σωκράτης Μάλαμας, ήταν το πρώτο τραγούδι από τον πρώτο δίσκο με γενικό τίτλο «Ο Τεμπέλης Δράκος και Άλλες Ιστορίες». Ίσως λόγω του ότι το συγκεκριμένο όνομα και οι στίχοι του τραγουδιού εμπεριέχουν τη μυθολογική φαντασία, την ανατροπή, το χιούμορ και την υπερβολή, στοιχεία που χαρακτηρίζουν γενικά το υλικό των τραγουδιών μου, επικράτησε ως η επωνυμία για όλες τις επόμενες δουλειές.
3. Οι ξεχωριστοί ήρωες του, τι έχουν να διδάξουν σε μικρούς και μεγάλους;
Ο διδακτισμός είναι λέξη που ο Τεμπέλης Δράκος δεν αγαπά καθόλου. Απευθύνεται στους ακροατές του, μικρούς και μεγάλους, ως ίσος προς ίσον. Για να γελάσουν μαζί, να κάνουν πλάκα, να μοιραστούν ωραίες στιγμές και ποικιλία συναισθημάτων. Η διδαχή τις περισσότερες φορές, προϋποθέτει θέση εξουσίας και επιβολής. Ενώ ο κόσμος μας έχει σήμερα ανάγκη να μάθουμε εμείς περισσότερα από τον κόσμο των παιδιών.
4. Τι ιδιαιτερότητες έχει η μουσική προσέγγιση ενός δίσκου που θέλει να απευθυνθεί σε παιδιά;
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ειλικρίνεια. Να εκφράζει πραγματικά συναισθήματα και να μην είναι διεκπεραιωτική μελοποίηση με συνοπτικές διαδικασίες. Να εμπεριέχει το στοιχείο της έμπνευσης το οποίο έρχεται ως σπινθήρας μέσα στο μυαλό και τη ψυχή κι από κει και πέρα να την αφουγκράζεσαι, να την αναπτύσσεις και να την ολοκληρώνεις σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και απαιτήσεις και οπωσδήποτε χωρίς εγωισμό και φιλοδοξία. Ο στίχος να είναι απλός και λιτός αλλά συνάμα πρωτότυπος και με φρεσκάδα. Η παραγωγή προσεγμένη και όλοι οι συντελεστές να έχουν καθαρότητα, ταλέντο και θετικότητα.
5. Είναι τα παιδιά πιο αυστηροί κριτές από τους ενήλικες;
Τα παιδιά αμέσως καταλαβαίνουν αν κάτι που ακούν αφορά στα ίδια τα παιδιά και στον ονειρικό φανταστικό τους (αλλά πραγματικό για αυτά) κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση, το θεωρούν δικό τους, το σέβονται και το υποστηρίζουν. Αντίθετα απορρίπτουν με συνοπτικές διαδικασίες προσπάθειες «παράνομης εισόδου» από φιλόδοξους και κερδοσκόπους καλλιτέχνες. Το άλλο χαρακτηριστικό της εποχής είναι ότι σου δίνουν λίγο χρόνο για να κερδίσεις την προσοχή τους. Και το τρίτο είναι ότι «βλέπουν» μουσική μέσα από εικόνες του YouTube οπότε είναι πλέον σημαντικό το τραγούδι να συνοδεύεται και από εικόνα.
6. Ποιες είναι οι μελωδικές φόρμες και οι ενορχηστρώσεις που προτιμήσατε για τα κομμάτια;
Για όλες τις ενορχηστρώσεις του Τεμπέλη Δράκου έχω συνεργαστεί με τον πολύ καλό φίλο και εξαιρετικό μουσικό Μάριο Τακούσιη. Οι ενορχηστρώσεις του έχουν μέσα το παιχνίδι και τη φαντασία. Εξυπηρετείται η μελωδία και ο στίχος με σεβασμό χωρίς περιττά στολίδια και επίδειξη γνώσεων. Η συνεργασία μαζί με τον Μάριο έχει πάντα το στοιχείο της χαράς και της διασκέδασης αλλά και υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Όσον αφορά στις μουσικές φόρμες, προσπαθούμε το κάθε κομμάτι να φορέσει το κοστούμι που του ταιριάζει χωρίς προκαταλήψεις, πάντα χρησιμοποιώντας φυσικά όργανα παιγμένα από δεξιοτέχνες μουσικούς. Την ίδια στιγμή, σε κάθε δίσκο υπάρχουν σκόπιμα πολλοί παραδοσιακοί ρυθμοί κρυμμένοι κάτω από αθώες και παιχνιδιάρικες μουσικές συνθέσεις. Ο λόγος είναι ότι αποκτούν τα κομμάτια μια εκπληκτική ευστάθεια και χάρη, αλλά και το ότι μεταλαμπαδεύονται ξεχασμένοι ρυθμοί στις νέες γενιές με τρόπο που τις αφορά.
7. Με ποια κριτήρια επιλέξατε κάθε ερμηνευτή για το συγκεκριμένο κομμάτι;
Αφού ολοκληρωθούν τα τραγούδια, γίνονται πολλαπλές ακροάσεις έτσι ώστε το κάθε τραγούδι να επιλέξει τον ίδιο τον τραγουδιστή που του ταιριάζει. Το ότι υπάρχουν κυρίως γνωστές φωνές είναι γιατί αυτοί οι ερμηνευτές υπηρετούν για χρόνια το Ελληνικό τραγούδι χωρίς εκπτώσεις και γνωρίζουμε όλες τις αποχρώσεις και εκφάνσεις της φωνής τους. Ακούμε όμως προσεκτικά και τη νέα γενιά ερμηνευτών και προτείνουμε συνεργασίες αν μια νέα φωνή ταιριάζει με το υλικό.
8. Πώς κρίνετε το ρόλο της μουσικής στην ψηφιακή εποχή και τις αλλαγές που έχουν επέλθει;
Είμαστε στο σημείο που σχεδόν όλη η μουσική που έχει γραφτεί στον κόσμο, απέχει ένα κλικ από τον καθένα μας. Άρα οι επιλογές είναι άπειρες. Και οι δυνατότητες για να ακούει κάποιος καλή μουσική, πιο πολλές από οποιαδήποτε άλλη φάση στην ιστορία μας. Η παγίδα είναι το να αφεθείς στις προκατασκευασμένες επιλογές και προτάσεις των διαφόρων πλατφόρμων και στους καλλιτέχνες που σπρώχνονται από τους διεθνείς μηχανισμούς προβολής. Χρειάζεται πολύ περισσότερο ψάξιμο και υπομονή για να ανακαλύπτεις διαμαντάκια και να διαμορφώνεις το δικό σου ξεχωριστό σάουντρακ που θα συνοδεύει τη ζωή σου.
9. Σε ένα υποθετικό ταξίδι που θα μπορούσατε να έχετε μαζί σας, πέντε αγαπημένους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτου χρονικής περιόδου, ποιους θα επιλέγατε;
Τον Bob Dylan, τον Τζον Λένον, τον Μάνο Χατζιδάκι, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Leonard Cohen
10. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιους πέντε δίσκους θα θέλατε οπωσδήποτε μαζί σας;
Blue – Johnny Mitchel
Παραμύθια – Σωκράτης Μάλαμας
Harvest – Neil Young
Το Χαμόγελο της Τζοκόντα -Μάνος Χατζιδάκις
OK Computer – Radiohead
Και θα περνούσα λαθραία
Το Περιβόλι του Τρελλού – Διονύσης Σαββόπουλος
Η Ατέλειωτη Εκδρομή του Θανάση Γκαϊφίλια – Θανάσης Γκαϊφίλιας
Songbook – Paul Simon
11. Πιστεύετε στη μοίρα ή στην τύχη;
Όχι ιδιαίτερα, πιστεύω στην καθαρή σκέψη, την οργάνωση, τη στοχοθεσία, τη μεθοδικότητα, το μεράκι, τη χαρά και την αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον και τους γύρω σου.