Ο ποιητής Ευθύμιος Φσλτάκας απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής συλλογής “Δακρυόεν” από τις εκδόσεις Φίλντισι.
Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την ποιητική σας συλλογή “Δακρυόεν”;
Είναι η 7η ποιητική μου συλλογή. Και παρ’ ότι λέμε ότι δεν ξεχωρίζουμε τα παιδιά μας, θεωρώ ότι είναι καλύτερη από τις προηγούμενες.
Τι θεωρείτε ότι θα αποκομίσει, ως απόσταγμα, ο αναγνώστης;
Κάθε ποιητική συλλογή είναι ένα κομμάτι έναστρου ουρανού. Βέβαια, δεν είναι ο ίδιος αριθμός αστεριών παντού, όμως εξαρτάται και από την οπτική γωνία του αναγνώστη τί θα δει, τί θα ανακαλύψει ή τι θα αποκομίσει.
Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης των έργων σας;
Γύρω μας υπάρχουν αστείρευτες πηγές. Αν δούμε κάποια και αυτή καθρεφτιστεί στης ψυχής μας τα παράθυρα, τότε ένα ποίημα θα γεννηθεί.
Οφείλει ο ποιητής να εκφράζει συγκεκριμένη άποψη για τα κοινωνικά ζητήματα ή πρέπει να παραμένει αμέτοχος;
Ο ποιητής δεν κατοικεί σε άλλον πλανήτη, στο ίδιο γουδί βρίσκεται με όλον τον κόσμο. Τα ερεθίσματα που λαμβάνει είναι από αυτόν τον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν να είναι αμέτοχος;
Πώς κρίνετε τη σύγχρονη ελληνική ποίηση; Υπάρχει μεγάλος όγκος εκδόσεων. Συμβαδίζει όμως με την ποιότητα;
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος έλεγε:’’ Ίσως υπάρχουν γυναίκες που υποπτεύονται ότι δεν είναι ωραίαι, αλλά δεν υπάρχει ποιητής που να μην έχει την βεβαιότητα ότι είναι μεγάλος’’ ο δε Πλάτων έλεγε: ‘’ Αν αφαιρέσει κανείς από την ποίηση την μελωδία, τον ρυθμό και το μέτρο, αυτό που μένει γίνεται κάτι άλλο ή πεζός λόγος.’’ Φυσικά εάν θεωρείτε ότι είμαι ποιητής, αυτά ισχύουν και για μένα.
Πιστεύετε στη μοίρα ή στην τύχη;
Πιστεύω στην τύχη. Τώρα εάν μοίρα εννοείτε τις αξίες, τις δεξιότητες, τους φόβους, τις αστοχίες, τους δρόμους ή τους φράχτες που έσπειραν οι πρόγονοί μας στο DNA μας, τότε πιστεύω και στην μοίρα.
Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με την συγγραφή και γιατί επιλέξατε την ποίηση ως μέσο έκφρασης;
Από το δημοτικό με μάγευε η ποίηση. Στις τελευταίες τάξεις του, είχα ένα δωδεκάφυλλο τετράδιο και προσπαθούσα να γράψω κι εγώ, και κάθε βράδυ το έκρυβα κάτω από το μαξιλάρι μου.
Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο, στη συγγραφή ενός βιβλίου;
Η έμπνευση είναι μία αστραπή. Μα για να κρατήσεις το φως, χρειάζεται μεγάλος αγώνας.
Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;
Θα επέλεγα να διαβάσω ποίηση και επί το πλείστον Έλληνες ποιητές. Κι αυτό, γιατί ένα μεγάλο μέρος της μαγείας ενός ξένου ποιήματος, σβήνει στην μετάφραση.
Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;
Σολωμό, Κάλβο, Καβάφη, Ελύτη, Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ.
Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;
Με περισσότερο ρομαντισμό, θα μπορέσουμε ρεαλιστικά να ζήσουμε τη ζωή μας…
Σας ευχαριστώ πολύ