Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Δημήτρης Παγώνης, που κυκλοφόρησε την πρώτη του δημιουργία με τίτλο “Δορυφόροι”, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας.
- Μόλις κυκλοφόρησαν οι “Δορυφόροι”, το πρώτο σου τραγούδι, με τη συμμετοχή του Σπύρου Παρασκευάκου, από την “Papia music lab. Πώς θα το χαρακτήριζες μουσικά και στιχουργικά;
Στιχουργικά είναι πολύ απλό και αληθινό, σαν ραβασάκι στο γυμνάσιο. Υπάρχει αυτό το αστρικό σύμπαν που σου προφέρουν οι στίχοι οπότε μουσικά πατήσαμε εκεί. Προσθέσαμε synth που μοιάζουν σαν ένα συμπαντικό βουητό, αλλά και φωνητικά που μοιάζουν με ηχώ.
- Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Σπύρο; Θα περιμένουμε τη συνέχεια της, είτε σε νέο κομμάτι, είτε σε επίπεδο εμφανίσεων;
Τον ξέρω χρόνια τον Σπύρο. Κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω μαθήματα φωνητικής και ήταν στη γειτονιά μου. Το υπόλοιπο κύλισε μόνο του.
Δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον… οι δορυφόροι πάντα θα συναντιούνται.
- Ποια θέλεις να είναι η μουσική ταυτότητά του; Υπάρχουν όρια στο μουσικό ύφος σου ή θα σε δούμε να πειραματίζεσαι με διαφορετικά είδη;
Είμαι επηρεασμένος πολύ από alternative rock των 00΄ς
(Oasis, Green Day, Radiohead, Avril Lanige, 30 Second To Mars) αλλά μεγάλη έμπνευση μου δίνει η Lana Del Ray.
Τώρα έχω αρχίσει και πειραματίζομαι σε mash up, μου αρέσει να ενώνω κομμάτια και να τα αλλάζω τελείως, και πειραματίζομαι πάνω σε ρεμπέτικα και αμανέδες.
- Προηγείται ο στίχος ή η μελωδία κατά τη δημιουργική διαδικασία;
Η μελωδία.
- Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να του δοθούν οι ανάλογες ευκαιρίες να αναδείξει το ταλέντο του;
Να δείξει το ταλέντο του πολλές, να πληρωθεί από αυτό ελάχιστες,
- Υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στη μουσική και την υποκριτική ή θεωρείς ότι θα τα υπηρετήσεις και τα δύο ταυτόχρονα, χωρίς υποχωρήσεις;
Δεν είμαι καλλιτέχνης που με ορίζει το μέσο αλλά το θέμα. Πάντα ασχολούμαι με το τραύμα, με όσα υπάρχουν μέσα από το δέρμα μου. Ζωγραφίζω, χορεύω, παίζω, σκηνοθετώ, πάντα ασχολούμαι με το τραύμα μου.
- Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;
Δεν κάνω και πολλά όνειρα γενικά, πιο πολύ αφουγκράζομαι της ανάγκες μου και προχωρώ. Έχω ανάγκη να βγάλω στο spotify το album μου Αγιογραφίες.
- Πώς έχει διαφοροποιηθεί ο χώρος της μουσικής στην ψηφιακή εποχή του YouTube και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των καλλιτεχνών;
Είναι τρομερό εργαλείο. Στα social media μπορείς να ανεβάζεις το υλικό σου πια σε κάθε μορφή τέχνης και να δικτυώνεσαι, πολύ πιο εύκολα. Είναι σαν να έχεις ένα προσωπικό ψηφιακό εργαστήρι και μια σκηνή ταυτόχρονα. Σε γνωρίζει κόσμος αλλά και γνωρίζεις πολύ γρήγορα άλλους καλλιτέχνες. Σου προφέρει ταχύτητα σε όλα.
- Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;
Η τέχνη είναι κάτι ζωντανό, είναι μια συνάντηση. Αυτό που αποτυπώνετε στην συνείδηση του κοινού είναι η ειλικρίνεια σου, όσο για την καταξίωση ρωτήστε έναν καταξιωμένο.
- Ποια είναι η γνώμη σου για τα μουσικά reality shows και τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;
Δεν βλέπω τηλεόραση. Αν ένας καλλιτέχνης ξέρει ποιος είναι και ξέρει που απευθύνεται και ξέρει πως να διαχειριστεί το μέσο της τηλεόρασης ας πάει, ο καθένας ας κάνει ότι θέλει.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι οπότε αποφεύγω να δίνω συμβουλές.
- Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα ήθελες μαζί σου;
Lana del ray- Bleu banisters
Beyonce-Homecoming
Sigur Ros- Tukk
Fort Minor- The rising tied
Linkin park-Jay z -Collision Course