/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Πόπη Μαστοράκη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Πόπη Μαστοράκη

Η ερμηνεύτρια Πόπη Μαστοράκη απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που τις θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την κυκλοφορία του τραγουδιού “Ανθός Γιασεμιού” από την Ogdoo Music.

 1. Νέο τραγούδι με τίτλο ‘’Ανθός Γιασεμιού’’. Πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Μέσα σε μία περίοδο καραντίνας , περιορισμών και αυτοπεριορισμών, σε ένα γκρίζο περιβάλλον, όπου τα όνειρά μας αποχρωματίστηκαν, το τραγούδι μας καλλιεργήθηκε και άνθισε. Νότες γλυκιάς μελαγχολίας που καταλήγουν σε χρώματα αισιοδοξίας.

 1. Να περιμένουμε συνέχιση της συνεργασίας με τη Μιρέλα Πάχου σε κάποιο επόμενο single ή δίσκο;

Η Μιρέλα Πάχου είναι η δασκάλα μου , η φίλη μου και η πηγή του ονείρου μου. Με ενέπνευσε , με ενθάρρυνε , με παρακίνησε και έδωσε μελωδική μορφή σε αυτή την πρώτη μου προσπάθεια. Το ΄΄Άνθος Γιασεμιού ΄΄ είναι η αρχή ενός μουσικού ταξιδιού και η Μιρέλα είναι συνταξιδιώτης.

 1. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτή σε διαφορετικές επιρροές;

Αν και στη μουσική δεν πιστεύω ότι χωράνε διακρίσεις , χαρακτηρισμοί και αποκλεισμοί,  τα ακούσματά μου μοιράζονται μεταξύ Ανατολής, έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής . Το σαντούρι ήταν το κλειδί-του σολ- για εμένα που άνοιξε το δρόμο για τα τραγούδια της θάλασσας και διαμόρφωσε τη μουσική μου ταυτότητα.

 1. Τι είναι αυτό που κάνει μοναδική μια ερμηνεία;

Κάθε ερμηνεία είναι μοναδική , έχει το δικό της ύφος, τη δική της ταυτότητα. Για μένα ένα τραγούδι δεν είναι νότες και στίχοι αλλά αισθήματα και συναισθήματα… ένα μοίρασμα  , μία ανταλλαγή συναισθημάτων… αυτό είναι μία μοναδική ερμηνεία!

 1. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Μία συναυλία σε ένα κατάμεστο καλοκαιρινό θέατρο…

 1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Ο καλλιτέχνης καταξιώνεται μέσα από τη συνολική του παρουσία και το έργο του. Βέβαια οι ζωντανές εμφανίσεις είναι ζωντανές μεταδόσεις συναισθημάτων, κινήσεων , σκέψεων…Είναι αυτό το στοιχείο της αλληλεπίδρασης , της μουσικής ΄΄’ένωσης΄΄ και της διάδρασης που ίσως να δίνουν μία άλλη χροιά και σημασία στις ζωντανές εμφανίσεις.

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Ο ρόλος της μουσικής δεν αλλάζει. Ρόλος συναισθηματικός, ψυχολογικός, πολιτιστικός , παιδαγωγικός…και σήμερα πιο σημαντικός και απαραίτητος από ποτέ. Η μουσική ακολουθεί τις τάσεις της εποχής. Προσαρμόζεται και διαμορφώνεται. Ψηφιοποιήθηκε λοιπόν, αποκτώντας στοιχεία αμεσότητας, ευελιξίας , ευκολίας και ταχύτητας.

 1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Τα reality shows δεν είναι κάτι το μεμπτό. Η δύναμη της τηλεόρασης , η δυνατότητα (υπέρ-)έκθεσης και (υπέρ-) προβολής αποτελούν δελεαστικό παράγοντα συμμετοχής για πολλούς νέους μουσικούς που διεκδικούν το όνειρό τους. Όμως , στις περισσότερες περιπτώσεις η συμμετοχή αυτή συνοδεύεται από στοιχεία προσωρινότητας και ΄΄ προβολής΄΄ με βραχυπρόθεσμες διαστάσεις…

 1. Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Ο καλλιτέχνης μέσα από τα τραγούδια του, το ύφος της μουσικής του αρθρώνει και ορθώνει τη ΄΄φωνή΄΄του . Στίχοι , μουσική , ρυθμός εκφράζουν την τοποθέτησή του , την άποψή του , τη θέση και την αντίθεσή του. Μέσα από το παρατηρητήριό του , την τέχνη του , τοποθετείται καλλιτεχνικά και διαμαρτύρεται μουσικά.

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Μάλλον θα ήθελα όλο το ΄΄ πεντάγραμμο΄΄ μαζί μου …!!! Αν έπρεπε όμως να διαλέξω …θα έλεγα το ΄΄ Μένω εκτός΄΄ της Ελ.Αρβανιτάκη, τις ΄΄Κακές Συνήθειες΄΄ του Μ. Πασχαλίδη, το ΄΄Από χώμα και νερό ΄΄ του Δ. Υφαντή, τα ΄΄Λάφυρα΄΄της Μ. Κανά και τον ΄΄Ανεμοδείκτη΄΄ του Αλκ. Ιωαννίδη.

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Το ακορντεόν της Μιρέλας, το λαούτο του Χαρούλη , τις ιστορίες του Αποστολάκη (Χαΐνηδες), τους περίπλοκους στίχους του Θανάση (Παπακωνσταντίνου) και το γιουκαλίλι του Κοτονιά.