/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Νόρα Ξένου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Νόρα Ξένου

Η Νόρα Ξένου κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή “Η φωτιά του έρωτα” από τις εκδόσεις Διάνοια και με αυτή την αφορμή ο Κωνσταντίνος Μανίκας τις θέτει τις 10+1 Ερωτήσεις του.

  1. Κυκλοφόρησε η νέα σας ποιητική συλλογή “Η φωτιά του έρωτα”. Γιατί επιλέξατε αυτό τον τίτλο; 

Την καλησπέρα μου καταρχήν. Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!! Η νέα μου ποιητική συλλογή έχει τον τίτλο ‘Η φωτιά του έρωτα» από τις εκδόσεις Διάνοια και θεωρώ πως είναι απόλυτα σωστά δοσμένος, καθώς ο έρωτας είναι φωτιά! Σε κυριεύει στο σώμα, στην ψυχή και στο νου. 

  1. Ο έρωτας ως πηγή έμπνευσης σάς οδηγεί σε συγκεκριμένες ποιητικές φόρμες; 

Ο έρωτας είναι γεμάτος από συναισθήματα. Αφήνομαι να με παρασύρει στα μονοπάτια του. Αφουγκράζομαι τα συναισθήματά μου, ακούω τους χτύπους της καρδιάς μου, τους αποκρυπτογραφώ και έτσι οι στίχοι βγαίνουν αβίαστα πάνω σε ένα λευκό χαρτί. 

  1. Ποιες εκφάνσεις του ερωτικά περιγράφεται και ποια εικόνα πιστεύετε ότι θα αποκομίσουν οι αναγνώστες για αυτές; 

Ο έρωτας είναι πολύπλευρος. Δεν μπορείς να πεις ότι έχω ερωτευθεί αν δεν έχεις πονέσει, δεν έχεις απογοητευτεί, δεν έχεις ονειρευτεί!! Αμέτρητες οι χαρές και οι λύπες του, τα χαμόγελα και τα δάκρυα. Πόσες φορές ένα ερωτικό φιλί δεν βγάζει πάθος και ενίοτε φόβο… Οι αναγνώστες λοιπόν θα αποκομίσουν κάθε πτυχή του έρωτα μέσα από τα κείμενά μου. 

  1. Λαμβάνει η ποίηση στην Ελλάδα την εκτίμηση που της αξίζει τόσο από τους εκδότες όσο κι από το κοινό; 

Είναι δυστυχώς γνωστό πως η ποίηση ανήκει στις κατώτερες βαθμίδες προτίμησης των αναγνωστών, αλλά και των εκδοτών. Κι αν θέλετε τη γνώμη μου είναι λάθος να συμβαίνει αυτό, καθώς η βάση για κάθε είδος συγγραφής είναι η ποίηση. Συμπυκνωμένες έννοιες, ιδέες, συναισθήματα σε λίγες σειρές. Ίσως θέλει περισσότερη σκέψη από τους αναγνώστες, γι’ αυτό και να μην την προτιμούν. 

  1. Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και ειδικότερα με την ποίηση;

Η ανάγκη για επικοινωνία και για να αποδώσω με κάποιον τρόπο τις σκέψεις μου. Άμεσα, απλά και λιτά αποδίδοντας αυτό ακριβώς που θα ήθελα να πω με λόγια, αλλά που πολλές φορές αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Είναι διέξοδος, απελευθέρωση και θα τολμούσα να πω…ανάγκη!!

  1. Ποιον ορισμό θα δίνατε στην έννοια της λογοτεχνίας; 

Η λογοτεχνία είναι ένα κράμα πραγμάτων. Είναι κατάθεση ψυχής  γι’ αυτό και απαιτείται σεβασμός απέναντί της και σε όσους την υπηρετούν. Η παρακαταθήκη που έχουμε είναι μεγάλης αξίας με τεράστια ονόματα.  

  1. Γιατί οι Έλληνες διαβάζουν λιγότερο από τον μέσο Ευρωπαίο κι ακόμη λιγότερο ποίηση παρά τις βραβεύσεις του παρελθόντος; 

Θεωρώ πως είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς παιδείας πάνω στο συγκεκριμένο είδος. Αν από παιδιά δεν μάθουν την αξία που έχει ένα λογοτεχνικό βιβλίο,  αν δεν αφιερώσουν χρόνο για να το αγαπήσουν μετά θα είναι αργά για να του δώσουν την προσοχή που του αρμόζει. Η νέα γενιά θεωρώ πως έχει παρασυρθεί από την τεχνολογία και από την ευκολία πρόσληψης πληροφοριών και σε αυτό δυστυχώς συμβάλει και η ανεπαρκής ενημέρωση. 

  1. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως δεν έχει τη θέση που θα έπρεπε. Όμως δεν θέλω να απογοητευόμαστε, εμείς οι γονείς που ανήκουμε στην προηγούμενη γενιά και έχουμε μάθει να ξεφυλλίζουμε βιβλία, να τα μυρίζουμε, να νιώθουμε την επιθυμία να βυθιστούμε στον κόσμο τους και να παρασυρθούμε από αυτά, οφείλουμε να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας για να νιώσουν την αξία τους και τα ευεργετήματα που έχει στην ψυχολογία τους. 

  1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Και μόνο στην λέξη «καραντίνα» κάτι παθαίνω. Ελπίζω να μην βρεθούμε και πάλι σε αυτήν την κατάσταση. Παρόλα αυτά σε μια τέτοια περίπτωση θα διάλεγα βιβλία που θα είχαν συναισθηματική αξία για μένα. Σίγουρα θα είχα μαζί μου τις δύο ποιητικές μου συλλογές, τη «Μοναχική Αναζήτηση» και «Η φωτιά του έρωτα» καθώς κάθε κείμενο θα με μετέφερε στις στιγμές εκείνες που τα έγραφα και θα αναβίωνα καταστάσεις, πράγμα που σαφώς οι αναμνήσεις θα μου έκαναν πολύ καλό!! Επίσης θα είχα μαζί μου μυθιστορήματα! Το πρόβλημα μου θα ήταν ποιο να πρωτοδιαλέξω καθώς τα αγαπώ ιδιαιτέρως!!!

  1. Πιστεύετε στη μοίρα ή στην τύχη; 

Πιστεύω στο Θεό και στην αγάπη Του. Ό,τι είναι γραμμένο να γίνει θα συμβεί. Είναι πιο πάνω από κάθε μοίρα ή τύχη!

  1. Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας; 

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, αλλά ούτε μπορούμε να ζήσουμε μόνο με ρομαντισμό ή μόνο με ρεαλισμό. Ο ρεαλισμός μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα στην πραγματική του μορφή και απόλυτα, πράγμα που πολλές φορές μας φέρνει σε αδιέξοδο ή και σε απογοήτευση, Εκεί λοιπόν καλό είναι να μπαίνει ο ρομαντισμός για να βάζουμε και το συναίσθημα. Όλα τότε ομορφαίνουν και έρχεται ηρεμία στην ψυχή μας. Χωρίς ρομαντισμό όλα θα ήταν σκληρά σαν πέτρα και κοφτερά σαν μαχαίρι. 

Σας ευχαριστώ!!