/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Κική Τσιλιγγερίδου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Κική Τσιλιγγερίδου

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Κική Τσιλιγγερίδου, τίθεται στη “βάσανο” των 10+1 Ερωτήσεων του CulturePoint.gr που τις έθεσε ο Κωνσταντίνος Μανίκας.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Αυτό με την έμπνευση είναι κατάλοιπο περασμένων αιώνων, δεν νομίζω πως υπάρχει καν κάτι τέτοιο — πιθανότατα δεν υπήρχε ποτέ, είναι κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Πρωτεύοντα, και θα συνεχίσει να έχει. Για την ακρίβεια, όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν, και τόσο περισσότερα βιβλία τυπώνονται — για να μη μιλήσουμε για τα ψηφιακά βιβλία, που έχουν κυριολεκτικά εκτοξεύσει τα νούμερα, αν και όχι ακόμη στη χώρα μας. Θα γίνει όμως κι αυτό. Η δικτυωμένη εποχή μας ευνοεί πολύ το βιβλίο: δείτε μόνο πόσες λέσχης ανάγνωσης υπάρχουν σήμερα, όλες τους βγαλμένες από παρέες του Facebook ή του Twitter. Εκεί που παλιά υπήρχαν μία και δύο σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε κάποιο σπίτι, σήμερα υπάρχουν εκατό, και είναι όλες τους δραστήριες.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Η Λίσμπετ Σαλάντερ είναι πολύ αγαπημένη μου — άλλωστε, η Στέλλα Άνταμς έχει κάτι από Λίσμπετ κι αυτή… Έχω όμως και πολλούς άλλους αγαπημένους. Δεν αντιπαθώ κανέναν, από την άλλη.

4. Ένας μήνας «καραντίνα». Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Αν έχω καταλάβει κάτι τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι όσο πιο συστηματικά μπορώ με τον χώρο του βιβλίου —και δεν εννοώ μόνο το γράψιμο εδώ—, είναι ότι η αγορά κινείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό με τα νέα βιβλία, με τις νέες κυκλοφορίες. Από αυτά περιμένει να βγάλει ένα κάποιο κέρδος, που και πάλι θα το ρίξει στην παραγωγή των επόμενων βιβλίων. Έτσι, για να βοηθήσω όσο λίγο μπορώ κι εγώ, επιλέγω αποκλειστικά από τα καινούργια βιβλία, από τις νέες προτάσεις των εκδοτών. Το ίδιο έκανα και όλον αυτό τον καιρό, που οι εκδότες και τα βιβλιοπωλεία περνούν μια τεράστια δοκιμασία, και το ίδιο συνεχίζω να κάνω και τώρα, που βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής. Νέα βιβλία λοιπόν: λατρεύω τα αστυνομικά, λατρεύω τα κλασικά αμερικανικά μυθιστορήματα που δεν είχα διαβάσει μέχρι τώρα και που τυχαίνει να βγαίνουν σήμερα, λατρεύω τις σύγχρονες ευρωπαϊκές φωνές που λένε πράγματα με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο. Μακάρι να δούλευα λιγότερες ώρες για να μπορούσα να διαβάζω περισσότερα νέα βιβλία, και σίγουρα τη long list του Booker.

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Και ποιος δεν θα ήθελε να ήταν σε μια συντροφιά από τους μεγαλύτερους συγγραφείς αστυνομικών! Άγκαθα Κρίστι, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Ρέιμοντ Τσάντλερ, Πατρίσια Χάισμιθ, Ρουθ Ρέντελ, Π. Ντ. Τζέιμς, Τζέιμς Ελρόι, Στιγκ Λάρσον, Τζίλιαν Φλιν, Τζο Νέσμπο… για να αναφέρω την πρώτη δεκάδα που νομίζω ότι έρχεται στο μυαλό όλων μας, ίσως με δυο-τρεις προσθαφαιρέσεις για τον καθένα.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Το τελευταίο βιβλίο είναι ο τρίτος και τελευταίος τόμος της Τριλογίας της Στέλλας Άνταμς, που θα βγει τον Φεβρουάριο. Είναι αυτό που φαντάζονται οι αναγνώστες των δύο πρώτων: μια ακόμη αστυνομική περιπέτεια στη γνωστή-άγνωστη Αθήνα —που όμως θα πάρει μια παράξενη τροπή—, και βέβαια η συνέχεια και η κορύφωση της προσωπικής ιστορίας της Στέλλας Άνταμς, που θα έρθει για πρώτη φορά σε «στενή επαφή» με τη Νέμεσή της.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

«Showtime». Φυσικά τη λέει η Στέλλα Άνταμς —για την ακρίβεια, είναι η τελευταία φράση του δεύτερου τόμου—, φορώντας μια περούκα φτιαγμένη από εκατοντάδες μικροσκοπικές χάντρες και σέρνοντας με τη μύτη στην άσφαλτο ένα σπαθί. Είναι βράδυ, και η γειτονιά δεν είναι καθόλου κεντρική. Αυτοί στους οποίους απευθυνόταν κατάλαβαν τι ακριβώς εννοούσε. Και δεν τους άρεσε.

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα «ντύνατε» μουσικά ένα έργο σας;

Ακούω από πάντα πολλή μουσική, τολμώ να πω ότι ξέρω μάλλον καλά ένα μεγάλο κομμάτι της, ντύνω μουσικά τις εκπομπές μου στο ραδιόφωνο πολλά-πολλά χρόνια τώρα, οπότε θα μου ήταν ταυτόχρονα εύκολο και δύσκολο να βρω ένα μόνο άλμπουμ ή ένα μόνο τραγούδι για τα μυθιστορήματα της Στέλλας Άνταμς. Ωστόσο, τα 5 μέρη στα οποία χωρίζεται η «Πύρινη Κόλαση» έχουν ακριβώς στίχους από το Hurt των Nine Inch Nails. Ταιριάζουν πολύ στο βιβλίο, αλλά οι αναγνώστες θα δουν ότι ταιριάζουν πολύ περισσότερο στον τρίτο τόμο.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Ναι, νομίζω πως ναι. Είμαι πολλά χρόνια επαγγελματίας, δεν γίνεται να προχωράς χωρίς να κάνεις λάθη και να μαθαίνεις από αυτά, είναι κανόνας αυτό. Συγχωρώ πολλά πράγματα, και σχετικά γρήγορα. Δεν θέλω να έχω σκοτούρες γιατί έχω πάρα πολλά πράγματα στο μυαλό μου και η μέρα μου είναι γεμάτη.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένειά σας, θα το κάνατε;

Όχι.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Ο ρεαλισμός είναι το πιο ρομαντικό κομμάτι που έχουμε. Εξ ου και, βλέποντας τις πρωτοφανείς προσπάθειες όλου του πλανήτη για να νικηθεί ο ιός και η πανδημία, αισιοδοξώ πως στο τέλος όλα θα περάσουν, και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη εποχή για την ανθρωπότητα. Και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε.

  • Η Κική Τσιλιγγερίδου είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Ζει στη Θεσσαλονίκη, και εργάζεται στη Δημοτική Τηλεόραση της πόλης. Από τις Εκδόσεις Bell κυκλοφορούν τα αστυνομικά μυθιστορήματά της «Βυθισμένος ουρανός» και «Πύρινη Κόλαση», και τα δύο με πρωταγωνίστρια την αστυνόμο Στέλλα Άνταμς.