Η τραγουδοποιός και η ερμηνεύτρια Καλλιόπη Ηλιοπούλου, κυκλοφορεί το νέο της τραγούδι “Σ’ ευχαριστώ” κι απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.
1. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία και τι θα ακολουθήσει;
Πρόκειται για μια ελαφρολαϊκή μπαλάντα χωρισμού. Ο τίτλος «Σ’ ευχαριστώ» έχει διττή έννοια: από τη μία εκφράζεται ως Ευγνωμοσύνη προς τη σχέση που είχαμε και, από την άλλη, ενυπάρχει και μια πιο Ειρωνική διάσταση. Η διττή φύση του τραγουδιού αποτυπώνεται πολύ εύστοχα στο εξώφυλλο, μια ιδιαίτερη έμπνευση της ταλαντούχας Τζίνας Λυμπερίου (Gina Liberiou). Αποφάσισα να βάλω έναν ουδέτερο τίτλο και να το αφήσω αόριστο ούτως ώστε ο καθένας να το εκλάβει αναλόγως τις διαθέσεις του.
Σε ό, τι αφορά την επόμενη δημιουργία, αν αυτό εννοείτε, δρομολογώ να κυκλοφορήσω ένα νανούρισμα٠ από τα πιο αγαπημένα μου είδη.
2. Ποιο θέλετε να είναι το μουσικό ύφος των τραγουδιών που ερμηνεύετε;
Γενικότερα, μου αρέσουν πολύ οι πειραματισμοί γι’ αυτό και δεν μπορώ να με εντάξω κάπου συγκεκριμένα. Κινούμαι με βάση την εκάστοτε διάθεσή μου ειδικά ως τραγουδοποιός. Τώρα, ως ερμηνεύτρια, πάλι δεν μπορώ να βάλω “ταμπέλα”. Στο παρελθόν ήμουν πολύ αρνητική στα πιο λαϊκά ακούσματα, ώσπου μου ’τυχε και μου άρεσε και πολύ! Αγαπώ κι εμπιστεύομαι τους φίλους-συνεργάτες μου, οπότε λειτουργούμε αυθόρμητα κι ελεύθερα.
3. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;
Στη δική μου περίπτωση συμβαίνει το αντίστροφο. Σκαρώνω πολύ εύκολα μελωδίες και σπάνια ασχολούμαι με τους στίχους. Όταν πιάσω το στυλό ωστόσο, είμαι πολύ προσεκτική καθώς τα γραπτά μένουν και θέλω να είμαι σίγουρη γι’ αυτό που ‘‘λέω’’, όταν πρόκειται να το μοιραστώ με τον κόσμο.
4. Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;
Κάποια στιγμή να βγουν τα δημιουργήματά μου σε φυσική μορφή, cd ή και σε βινύλιο, για να έχω και χειροπιαστά όλα μου τα τέκνα, μαζεμένα. Με όλα τα εξώφυλλα μέσα, με συνοδευτικούς προλόγους για το κάθε τραγούδι για να το κρεμάσω στον τοίχο μου μαζί με το πτυχίο, και να το χαζεύω (χαχαχα)
Και φυσικά συνεργασίες με καλλιτέχνες που θαυμάζω και που πιστεύω πως θα κάναμε δυνατές μουσικές αλχημείες παρέα.
5. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;
Από τη μία το YouTube είναι ένας άμεσος κι ανέξοδος τρόπος αναζήτησης τραγουδιών (κι όχι μόνο) γι’ αυτό είναι και τόσο διαδεδομένο. Το κακό της υπόθεσης είναι πως οι καλλιτέχνες δεν έχουν τα έσοδα (εξαιρούνται οι YouTubers και οι Εταιρείες) μέσω αυτού από τη στιγμή που με ένα “κλικ” μπορείς να ακούσεις τα πάντα και όποτε θες. Βέβαια, υπάρχουν και οι ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες (itunes, spotify, amazon, apple music, deezer κ.λπ) όπου μπορεί κάποιος να ενισχύσει τους καλλιτέχνες, αν το επιθυμεί. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη τρόποι٠ένας από αυτούς είναι και τα Lives.
6. Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που τελικά καθιερώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;
Αν αναφερθούμε σε παλαιότερες εποχές, νομίζω πως οι live εμφανίσεις ήταν επιτακτικές καθώς δεν υπήρχε άλλο μέσον για να γνωρίσεις έναν καλλιτέχνη. Δεν υπήρχαν τα social media που διαθέτουμε σήμερα.
Σίγουρα η σκηνική παρουσία και η «ζωντανή» εμφάνιση είναι μια πολύ καλή σφυγμομέτρηση για το πόσο ‘γκελ’ έχει ένας καλλιτέχνης αλλά βλέπουμε πως πλέον, είναι πολύ εύκολο κάποιος να γίνει γνωστός εν μία νυκτί, εφόσον η τεχνολογία έχει απλώσει τα πλοκάμια της. Βέβαια, εκτιμώ πως αυτή η εποχή είναι η εποχή της «φούσκας» όπως συνηθίζω να λέω. Το «γρήγορο», γρήγορα αντικαθίσταται. Πληθώρα πληροφοριών, δύσκολα κάποιος να καθιερωθεί…
7. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows; Θα πηγαίνατε σε κάποιο από αυτά;
Έχω επιχειρήσει να πάω σε reality show αλλά μάλλον ήμουν πολύ ταπεινή γι’ αυτό που ήθελαν. Επιθυμούσα τη γρήγορη διαφήμιση αλλά αποδείχτηκα δειλή στην πορεία. Είναι ένας εύκολος τρόπος προβολής, αλλά δεν παύει να είναι μια “φούσκα”. Ακόμη και να ξεχωρίσει κάποιος, μέχρι το επόμενο reality θα έχει ξεχαστεί. Τα πρώτα τηλεοπτικά shows εκτιμώ πως ήταν πιο δυνατά, καθώς ήταν η 1η μας επαφή σαν τηλεοπτικό κοινό.
Πλέον, επιλέγω να εκφράζομαι με τον δικό μου (πιο ασφαλή για τα μέτρα μου) τρόπο και ό, τι είναι να γίνει – ο χρόνος θα το δείξει.
8. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;
1) Puta Volcano, AMMA (ελληνικό συγκρότημα, μ’ αρέσουν όλα τα άλμπουμ τους αλλά επιλέγω το τελευταίο τους, το οποίο κυκλοφόρησαν εν μέσω καραντίνας)
2) The Offspring, Conspiracy Of One
3) Linkin Park, Hybrid Theory
4) Perfect Circle, Thirteenth Step
5) Incubus, Morning View
9. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;
Χμ… Chris Cornell – Chester Bennington (τους έχω συνδέσει πλέον μετά από την ‘κοντινή’ τραγική τους κατάληξη…), Τζώρτζια Κεφαλά (Μπλε), Freddie Mercury (no comments), Cristina Scabbia (Lacuna Coil), Anneke Van Giersbergen (The Gathering) … δεν συνεχίζω γιατί ΔΕΝ θα μας χωρέσει το λεωφορείο!
10. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα τραγούδια σας;
Φράσεις που δίνουν δύναμη και αποπνέουν μια αισιοδοξία. Στιχουργικά είναι ελάχιστα αυτά που έχω μοιραστεί, πιο πολλές συνθέσεις υπογράφω. Ωστόσο, αν επέλεγα μια έκφραση που με αντιπροσωπεύει θα ήταν από το «Φύλακας Άγγελος», ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι που βρίσκεται στο κανάλι μου, στο YouTube (Kalliopi Iliopoulou Official) και πάει κάπως έτσι:
Φύλακας Άγγελος εγώ
παρών σε κάθε προσευχή
ό, τι κι αν κάνω ό, τι κι αν πω
θα σου γιατρεύει την πληγή
11. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;
Ειλικρινά δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ποιος ξέρει; Μπορεί εκείνη την ώρα που θα συμβαίνει, να ακούγεται αχνά ήδη μια μουσική υπόκρουση που θα τη σηματοδοτήσει. Πόσες φορές έχουμε συνδέσει μουσικές (που μπορεί να μην είναι του γούστου μας 100%) αλλά να τις αγαπάμε γιατί μας θυμίζουν κάτι όμορφο; Εκτιμώ λοιπόν, πως είναι δύσκολο να ονοματίσω συγκεκριμένα καθώς όλα είναι θέμα χρονικής στιγμής και διάθεσης. Για ένα μπορώ να εγγυηθώ, θα είναι σίγουρα κάτι “δυνατό” όπως όλες οι σημαντικές στιγμές στη ζωή μας άλλωστε.
Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη!
Καλό καλοκαίρι εύχομαι με ΥΓΕΙΑ!