Η ερμηνεύτρια Μαρία Καπίρη που κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι “Υπόσχεση” απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.
- Ένα νέο τραγούδι με τίτλο “Υπόσχεση”. Πείτε μας παραπάνω στοιχεία γι’ αυτό και τη συνεργασία με τη Δόμνα Κουντούρη και τον Αντώνη Γούναρη;
Πριν τρία χρόνια είχα τη χαρά να γνωρίσω την τραγουδοποιό Δόμνα Κουντούρη. Τότε, ένα μουσικό βράδυ μου είπε πως έχει κάτι για μένα.. Ήρθε η «ειμαρμένη ημέρα», ολοκλήρωσε το τραγούδι εκείνη τη βραδιά και το βαφτίσαμε “Υπόσχεση”. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και ενορχηστρωτής Αντώνης Γούναρης το πλαισίωσε και είναι μεγάλη μου τιμή καθώς ως δάσκαλος με δίδαξε και με καθοδήγησε. Παράλληλα έντυσε μουσικά την ” Υπόσχεση ” μας. Είναι μεγάλο σχολείο η επαφή – πολλώ δε μάλλον- η συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Δόμνα Κουντούρη, ο Αντώνης Γούναρης, ο Βαγγέλης Καρίπης και ο Βασίλης Διαμαντής.
Καλλιτέχνες σπουδαίοι σαν αυτούς είναι πολύ ενθαρρυντικό να μας βοηθάνε στο ξεκίνημα μας.
- Να περιμένουμε κι επόμενο single ή μια ολοκληρωμένη δουλειά, με τους ίδιους συνεργάτες;
Φυσικά! Αν κι ακόμη είναι νωρίς, η αλήθεια είναι πως υπάρχει κάτι στα “σκαριά”
- Τ είναι αυτό που δίνει σε μια ερμηνεία μοναδικότητα ;
Η προσωπική χροιά και το ύφος, η συναισθηματική απόδοση των στίχων.
- 4. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτή σε διαφορετικές επιρροές;
Μεγαλωμένη στο κέντρο βιωματικής μουσικής, κίνησης και λόγου της Μαρίζας Κωχ και συνάμα στον χορευτικό όμιλο παραδοσιακών χορών “Ελένη Τσαούλη”, η παράδοση είναι το ύφος στο οποίο έμαθα τι θα πει μουσική.. Έχω επηρεαστεί πολύ από την εν-τεχνη μουσική και έχω καθοριστεί από την παραδοσιακή μουσική.
- 5. Εκμεταλλευόμαστε επαρκώς τον πλούτο της παραδοσιακής μας μουσικής;
Μετά την ίδρυση των Μουσικών σχολείων βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση του παραδοσιακού μας πλούτου. Είναι βίωμα η παραδοσιακή μουσική, είναι ρίζα, είναι γονίδιο.
- Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;
Να συνεργαστώ με συνθέτες που θαυμάζω.
- Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;
Το YouTube και γενικότερα το διαδίκτυο, δίνει προς όλους εύκολη και ανέξοδη πρόσβαση στη μουσική. Αυτή είναι η μια πλευρά, η άλλη είναι πως αναπόφευκτα πίσω υπάρχει και η μουσική βιομηχανία με καθοριστικό ρόλο.
- Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που τελικά καθιερώνουν ένα καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;
Στο live έχουμε τη ζωντανή επικοινωνία του καλλιτέχνη με το κοινό, στοιχείο που βοηθάει πάρα πολύ όμως δεν είναι το μόνο. Χρειάζεται χρόνος, επιμονή, υπομονή, μεράκι, συνεχής προσπάθεια, γνώσεις, εκπαίδευση..
- Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;
Οι μουσικοί διαγωνισμοί, προσφέρουν και δίνουν ευκαιρία σε καλλιτέχνες να δοκιμαστούν και να εκφράσουν σε αντίθεση με τα reality shows που λειτουργούν στη λογική της “κλειδαρότρυπας”.
- Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;
Κάθε μια από τις πέντε επιλογές -αν και δύσκολη αυτή η επιλογή- με έχει αγγίξει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, με νουμερο ένα τον αγαπημένο μου Μάνο Χατζιδάκι.
- Ρωμαϊκή Αγορά, Χατζιδάκις
- Νύχτα με αστέρια, Αντώνης Απέργης
- Πόλεις του Νότου, Νένα Βενετσάνου
- Τραγούδια για τους μήνες, Ελευθερία Αρβανιτάκη
- Και φυσικά…A night at the opera, Queen
- 11. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;
Θα ήθελα πολύ σε ένα λευκό βαν Βασίλη Τσιτσάνη, Χαρούλα και Νίκο Γκάτσο!