/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην ερμηνεύτρια Μαρία Καπίρη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην ερμηνεύτρια Μαρία Καπίρη

Η ερμηνεύτρια Μαρία Καπίρη που κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι “Υπόσχεση” απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

  1. Ένα νέο τραγούδι με τίτλο “Υπόσχεση”.  Πείτε μας παραπάνω στοιχεία γι’ αυτό και τη συνεργασία με τη Δόμνα Κουντούρη και τον Αντώνη Γούναρη;

Πριν τρία χρόνια είχα τη χαρά να γνωρίσω την τραγουδοποιό Δόμνα Κουντούρη. Τότε, ένα μουσικό βράδυ μου είπε πως έχει κάτι για μένα.. Ήρθε η «ειμαρμένη ημέρα»,  ολοκλήρωσε το τραγούδι εκείνη τη βραδιά και το βαφτίσαμε “Υπόσχεση”. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και ενορχηστρωτής Αντώνης Γούναρης το πλαισίωσε και είναι μεγάλη μου τιμή καθώς ως δάσκαλος με δίδαξε και  με καθοδήγησε. Παράλληλα έντυσε μουσικά την ” Υπόσχεση ” μας.  Είναι μεγάλο σχολείο η επαφή – πολλώ δε μάλλον- η συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Δόμνα Κουντούρη, ο Αντώνης Γούναρης, ο Βαγγέλης Καρίπης και ο Βασίλης Διαμαντής. 

Καλλιτέχνες σπουδαίοι σαν αυτούς είναι πολύ ενθαρρυντικό να μας βοηθάνε στο ξεκίνημα μας. 

  1. Να περιμένουμε κι επόμενο single ή μια ολοκληρωμένη δουλειά, με τους ίδιους συνεργάτες;

Φυσικά! Αν κι ακόμη είναι νωρίς, η αλήθεια είναι πως υπάρχει κάτι στα “σκαριά”  

  1. Τ είναι αυτό που δίνει σε μια ερμηνεία μοναδικότητα ;

Η προσωπική χροιά και το ύφος, η συναισθηματική απόδοση των στίχων. 

  • 4. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτή σε διαφορετικές επιρροές;

Μεγαλωμένη στο κέντρο βιωματικής μουσικής, κίνησης και λόγου της Μαρίζας Κωχ και συνάμα στον χορευτικό όμιλο παραδοσιακών χορών “Ελένη Τσαούλη”, η παράδοση είναι το ύφος στο οποίο έμαθα τι θα πει μουσική.. Έχω επηρεαστεί πολύ από την εν-τεχνη μουσική και έχω καθοριστεί από την παραδοσιακή μουσική.

  • 5. Εκμεταλλευόμαστε επαρκώς τον πλούτο της παραδοσιακής μας μουσικής;

Μετά την ίδρυση των Μουσικών σχολείων βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση του παραδοσιακού μας πλούτου. Είναι βίωμα η παραδοσιακή μουσική, είναι ρίζα, είναι γονίδιο. 

  1. Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να συνεργαστώ με συνθέτες που θαυμάζω. 

  1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Το YouTube και γενικότερα το διαδίκτυο, δίνει προς όλους εύκολη και ανέξοδη πρόσβαση στη μουσική. Αυτή είναι η μια πλευρά, η άλλη είναι πως αναπόφευκτα πίσω υπάρχει και η μουσική βιομηχανία με καθοριστικό ρόλο. 

  1. Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που τελικά καθιερώνουν ένα καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Στο live έχουμε τη ζωντανή επικοινωνία του καλλιτέχνη με το κοινό, στοιχείο που βοηθάει πάρα πολύ όμως δεν είναι το μόνο. Χρειάζεται χρόνος, επιμονή, υπομονή, μεράκι, συνεχής προσπάθεια, γνώσεις, εκπαίδευση..

  1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Οι μουσικοί διαγωνισμοί, προσφέρουν και δίνουν ευκαιρία σε καλλιτέχνες να δοκιμαστούν και να εκφράσουν σε αντίθεση με τα reality shows που λειτουργούν στη λογική της “κλειδαρότρυπας”.

  1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Κάθε μια από τις πέντε επιλογές -αν και δύσκολη αυτή η  επιλογή- με έχει αγγίξει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, με νουμερο ένα τον αγαπημένο μου Μάνο Χατζιδάκι. 

  1. Ρωμαϊκή Αγορά, Χατζιδάκις
  2. Νύχτα με αστέρια, Αντώνης Απέργης
  3. Πόλεις του Νότου, Νένα Βενετσάνου
  4. Τραγούδια για τους μήνες, Ελευθερία Αρβανιτάκη
  5. Και φυσικά…A night at the opera, Queen
  • 11. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα ήθελα πολύ σε ένα λευκό βαν Βασίλη Τσιτσάνη, Χαρούλα και Νίκο Γκάτσο!