/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Αγγέλω Σφέτσου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Αγγέλω Σφέτσου

Η ερμηνεύτρια Αγγέλω Σφέτσου κυκλοφορεί το νέο της τραγούδι “Βρες έναν τρόπο”, σε μουσική Σταύρου Σιόλα και στίχους Πόλυ Κυριάκου, από το Ogdoo Music. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CulturePoint.gr, ανάμεσα σε άλλα, παρουσιάζει τα καλλιτεχνικά της όνειρα, σχολιάζει το φαινόμενο των reality shows και μας επισημαίνει την αξία του ρεαλισμού.

1. Τι είναι αυτό που κάνει μοναδική μια ερμηνεία;

Τα μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια των οποίων συντονίζονται τα ηχητικά κύματα του κοινού που τραγουδάει μαζί με τον ερμηνευτή και έχουν ως αποτέλεσμα μία δόνηση στο πάτωμα της σκηνής.

2. Τι ρόλο παίζει ο φηφιακός κόσμος (πχ YouTube) στην προσέγγιση του κοινού;

Τεράστιο ρόλο. Σαφώς και αποτελεί μία ευρύτατη πλατφόρμα που «δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο» και ανήκει σε όλους. Είναι μια παράλληλη πραγματικότητα, η οποία μαζί με τον ήχο συνδυάζει και την εικόνα και δίνει ίσως ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα από εκείνο που είχαμε πριν 10-15 χρόνια. Από τη μία χάνεις τη χαρά του να βγάλεις τη ζελατίνα του άλμπουμ και να μυρίσεις το βιβλιαράκι που έχει μέσα, αλλά από την άλλη έχεις άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο όπου δεν υπάρχει περίπτωση το cd να έχει γρατζουνιές και να κάνει διαλείψεις κατά τη διάρκεια του αγαπημένου σου τραγουδιού. Όπως και να ‘χει, τα ψηφιακά μέσα εν γένει, αποτελούν ίσως ένα 80% (αν όχι και παραπάνω) στην προσέγγιση του κοινού.

3. Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο των τραγουδιστικών relaity shows;

Όχι θετικά. Δε θα ήθελα να επεκταθώ πολύ, αλλά σίγουρα το να είναι κάποιος τραγουδιστής, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ. Δεν είναι τα πράγματα στρωμένα με ροδοπέταλα, δε σε περιμένουν οι δισκογραφικές με ανοιχτές αγκάλες, δεν είναι πάντοτε οι σκηνές μεγάλες και φωτισμένες. Εσύ έχεις την ευθύνη των συνεργατών που θα σε πλαισιώσουν, την ευθύνη της καλοπέρασης του κοινού ή αντίθετα της μη καλοπέρασής του. Έχεις μέχρι και την ευθύνη του να καθαρίσεις το πιάνο με ένα πανάκι ώστε να μην έχει δαχτυλιές όταν φωτιστεί την ώρα της παράστασης και εν πάση περιπτώσει, δε γίνεσαι τραγουδιστής ή μουσικός μέσα σε λίγους μήνες.

4. Ποια είναι τα άμεσα επαγγελματικά σχέδια σας;

Ετοιμαζόμαστε το Δεκέμβριο να κυκλοφορήσουμε ακόμα ένα κομμάτι από τον επερχόμενο δίσκο μας και συνέχεια έχει ολόκληρος ο δίσκος.

5. Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο σας;

Να ζήσω ακόμα πολλές φορές την απάντηση της πρώτης ερώτησης.

6. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

>Το χαμόγελο της Τζοκόντας- Μ. Χατζιδάκις

>Dust- Peter Murphy

>Ο Άγιος Φεβρουάριος- Δ. Μούτσης

>Τραπεζάκια έξω- Δ. Σαββόπουλος

>Οι γραμμές των οριζόντων- Θ. Μικρούτσικος

(Ειλικρινά δυσκολεύτηκα πολύ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση).

7. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Tom Waits, Nick Cave, Paolo Nutini, Μαρία Κάλλας, Δόμνα Σαμίου και Freddy Mercury.

8. Με ποιο τραγούδι ή άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Θεωρώ ότι δεν έχω ακόμα ζήσει την πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου και δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή, οπότε θα αποφύγω προς το παρόν να απαντήσω.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Προτιμώ να αποφεύγω τα λάθη πριν γίνουν. Όταν τα κάνω, νομίζω τα αναγνωρίζω άμεσα. Τα λάθη που κάνουν οι άλλοι, συνήθως αποφασίζω ότι δε με αφορούν, αλλά και να με αφορούν, βάζω πάντα σε εφαρμογή αυτό που λέει ο πατέρας μου: «Όταν δε συγχωρείς, είναι σαν να πίνεις δηλητήριο και να περιμένεις να πεθάνει ο άλλος».

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Αν και θα με χαρακτήριζα μεγάλο «μαμομπαμπάκια» ναι, θα το έκανα, όπως και το έχω ήδη κάνει στο παρελθόν.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Νομίζω ρεαλισμός. Ο ρομαντισμός χαρακτηρίζει περισσότερο την τέχνη και καλό είναι να παραμένει καλά φυλαγμένος στο κάστρο της, γιατί στην καθημερινότητα σπάνια βρίσκει αντίκρισμα.