/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Αλεξάνδρα Συμεωνίδου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Αλεξάνδρα Συμεωνίδου

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Συμεωνίδου *, μας έκανε την τιμή να απαντήσει, με ευθύτητα και ιδιαίτερα εύστοχα, στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr.

1. H έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Είναι απαραίτητα και τα δύο, χωρίς έμπνευση δεν μπορείς να δημιουργήσεις και η δημιουργία μέχρι να αποτυπωθεί στο χαρτί χρειάζεται σκληρή δουλειά. Κάποιοι δημιουργοί είναι πιο χαρισματικοί, διαθέτουν και τα δυο προαναφερθέντα στάδια της δημιουργίας αλλά όπως και να είναι χρειάζεται χρόνος και κόπος.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Κατ’ εμέ παίζει σημαντικό ως πρωτεύοντα ρόλο, ζούμε στην εποχή των τελείων μέσων όπου η τεχνολογία έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της, οι ρυθμοί της εποχής έχουν αλλάξει όλα γίνονται εν τάχει και ο χρόνος είναι πολύτιμος, αυτό σημαίνει ότι όπου και να είσαι μπορείς να κατεβάσεις ένα βιβλίο και να το διαβάσεις ευχάριστα χωρίς να διαθέσεις ιδιαίτερο χρόνο μετάβασης σε ένα βιβλιοπωλείο ενώ ψηφιακά σώζεις πολύτιμο χρόνο, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Δεν έχω αντιπάθειες ούτε μπορώ να κρίνω άλλους όπως δεν θα επιθυμούσα να συμβεί και σε εμένα. Θεωρώ ότι ο κάθε συγγραφέας έχει το δικό του λογοτεχνικό χαρακτήρα και εφ’ όσον έχω τη δύναμη να γράφω θέλω να παραμένω ο εαυτός μου.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Αυτό τον καιρό ασχολούμαι πολύ με τη λατινική γραμματεία βρίσκοντας άπειρο ενδιαφέρον και στα κείμενα των Αρχαίων Ρωμαίων επομένως μια σειρά από αυτούς με ικανοποιεί : Τίτος Λίβιος, Κάτων, Αύλο Γέλλιο και από τους συγχρόνους φιλοσόφους στοχαστές Σαρτρ, Marguerite Duras.

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Λόγω της προσκολλήσεως μου στους αρχαίους χρόνους, μαγεύομαι από αυτές τις περιόδους θα έπαιρνα Πλάτωνα, Αθήναιο και Απόλλοδωρο.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Ακουμπά θέματα και προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας με ιδιαίτερο σκεπτικισμό

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Είναι πολλές δεν περιορίζομαι σε μία και όλα εξαρτώνται από το θέμα που αναπτύσσεται.

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

La vie en rose.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Και φυσικά αναγνωρίζω τα λάθη μου, ως προς τα λάθη των άλλων τα κρίνω λίαν επιεικώς όταν αυτά δεν στοχεύουν να βλάψουν.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Ναι, απαραιτήτως.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Επειδή η ζωή μας είναι ρεαλισμός γεμάτη εμπόδια και προβληματισμούς θεωρώ ότι ο ρομαντισμός είναι απαραίτητος για την ενθάρρυνση του πνεύματος μας και να μπορούμε να ζούμε αυτό που εκλείπει από τον ρεαλισμό ο κόσμος του ρομαντισμού προσφέρει.

 • Η Αλεξάνδρα Συμεωνίδου είναι συγγραφέας με διεθνή καριέρα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ως γαλλοτραφής ακολούθησε ανώτατες σπουδές στη Γαλλία (Γαλλική και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aix-En-Provence και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών – IEP).
  Εργάστηκε στα γραφεία του ΕΟΤ στο Παρίσι, στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων. Κατόπιν προσελήφθη στην εφημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση που εγκατέλειψε για να εργαστεί ως αεροσυνοδός στη Saudia Airlines. Εργάστηκε επίσης ως μεταφράστρια στον ΕΛΓΑ.
  Ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, δοκιμίων και μελετών, καθώς και με τη μετάφραση γαλλικού θεάτρου της Αναγέννησης.
  Είναι επίσημη blogger στη Huffington Post USA με πολλά δημοσιευμένα άρθρα.
  Ανήκει στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, στη Societe des Gens de Lettres µε έδρα το Παρίσι, στο Θεατρικό οργανισµό ΘΕΣΠΙΣ και είναι µέλος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών και ΟΣΔΕΛ. Είναι µέλος πολλών γυναικείων οργανώσεων και ακτιβίστρια για τα δικαιώµατα των γυναικών.
  Είναι μέλος πολλών γυναικείων οργανώσεων και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.
  Ζει μεταξύ Λος Άντζελες, Αθηνών και Μυκόνου.