Η ερμηνεύτρια Ζανέλ απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που τις θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού “Ρομάντζο”.
- Νέο τραγούδι με τίτλο “Ρομάντζο”, σε στίχους και μουσική της Πέννυς Μπαλτατζή. Πώς θα το χαρακτηρίζατε;
Είναι ένα τραγούδι που εκφράζει τον αγνό και αληθινό έρωτα που τόσο σπάνια βιώνει κανείς στις μέρες μας. Όλοι μας θα θέλαμε να νιώσουμε να ανθίζει ένα γιασεμί μέσα στην ψυχούλα μας. Το γιασεμί του έρωτα. Από την πρώτη φορά που άκουσα το demo του τραγουδιού με την Πέννυ να το τραγουδά, ένιωσα πως ήθελα να το πω. Έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε ξανά στην τρυφερότητα και την ομορφιά.
- Να περιμένουμε συνέχιση αυτής της συνεργασίας σε νέο single ή άλμπουμ;
Θα το ήθελα πολύ. Ο χρόνος είναι αυτός που μας δείχνει το δρόμο.
- Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτή σε διαφορετικές επιρροές;
Τα τελευταία 4 χρόνια τραγουδώ τραγούδια της ρετρό εποχής και εκφράζουν την ψυχή μου σε απόλυτο βαθμό. Είναι και μια εποχή που συνεχώς ανακαλύπτεις νέα μουσικά διαμάντια και δεν μένεις ποτέ αδρανής. Σίγουρα όμως έχω τα αυτιά μου ανοιχτά σε οτιδήποτε νέο και όμορφο μου αγγίξει την ψυχή.
- Τι είναι αυτό που κάνει μοναδική μια ερμηνεία;
Να ζεις την ιστορία που διαδραματίζεται στο τραγούδι. Να νιώθεις και να εκφράζεις κάθε λέξη με την ψυχή, τη φωνή και το σώμα σου. Τότε μόνο μπορείς ίσως και να καθηλώσεις τον ακροατή και τον θεατή.
- Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;
Λατρεύω τον μεγάλο μας συνθέτη Μίμη Πλέσσα. Έχει αφήσει σε όλη την ελληνική δισκογραφία μια τεράστια παρακαταθήκη. Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να τον συναντήσω και να του τραγουδήσω, έχοντάς τον δίπλα μου να με συνοδεύει στο πιάνο. Νομίζω ότι θα αισθανόμουν υπερπλήρης έχοντας πάρει λίγη από τη μαγεία του.
- Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;
Πιστεύω πως οι προσεγμένες δισκογραφικές επιλογές σε συνδυασμό με ένα μουσικό πρόγραμμα που να αναδεικνύει την ταυτότητα ενός καλλιτέχνη είναι αυτά που θα μπορέσουν, χρόνο με τον χρόνο, αν υπάρχει συνέπεια, να καθιερώσουν έναν καλλιτέχνη για τη μοναδικότητά του.
- Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;
Αρκετά διαφορετικό απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά και πάλι σημαντικό. Σε μία εποχή που η μουσική πλαισιώνει κάθε διαφήμιση, τηλεοπτική σειρά, τηλεοπτική εκπομπή, θέατρο, κινηματογράφο και ένα σωρό ακόμη πράγματα που δεν σου πάει ο νους, νομίζω πως η μουσική είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης και για τον ψηφιακό κόσμο, όσο κι αν αυτός μοιάζει ψυχρός. Η μουσική έχει τη δύναμη να αλλάζει διάσταση στα πάντα.
- Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows και τι θα συμβουλεύατε, τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;
Τα reality shows, καλώς η κακώς, είναι μία πραγματικότητα. Είναι όμως πρώτα reality και έπειτα μουσικά shows. Αυτό από μόνο του υποβαθμίζει κάθε έννοια τέχνης. Υπάρχουν νέα παιδιά που θέλουν γρήγορη καταξίωση και μπαίνουν στην παγίδα της γρήγορης αναγνωρισιμότητας που σου προσφέρει ένα τέτοιο show. Για μένα, η μαγεία κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά. Κρύβεται πίσω από την αγωνία για την κάθε νέα κατάκτηση, κάθε επόμενο αλλά σταθερό βήμα, κάθε καρδιοχτύπι πριν από μία εμφάνιση για την αλληλεπίδραση με το κοινό που θα έρθει να σε ακούσει, τιμώντας σε με την εμπιστοσύνη του. Αυτά τα κατά τ’ άλλα υπέρλαμπρα shows δεν σε προετοιμάζουν για όλα αυτά. Αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή σε κάποιο παιδί που τραγουδά, αυτή θα ήταν να έχει πίστη, πείσμα, όραμα και συνέπεια ως προς την τέχνη του και, το κυριότερο, υπομονή.
- Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;
Είναι μια τελείως προσωπική υπόθεση. Εξαρτάται από το πόσο ενημερωμένος ή μη είναι κάποιος για όσα συμβαίνουν, αλλά και από το αν φοβάται ή όχι να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα, πληρώνοντας πολλές φορές και το ανάλογο τίμημα. Προσωπικά θέλω να μιλώ πρώτα απ’ όλα με την τέχνη μου, αλλά και όποτε νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την άποψή μου, να αισθάνομαι ελεύθερη να το κάνω.
- Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;
Τζένη Βάνου – Η φωνή, Γιοβάννα – Θυμήσου τον Σεπτέμβρη, Σταμάτης Κραουνάκης – Αυτή η νύχτα μένει, Χάρις Αλεξίου – Γυρίζοντας τον κόσμο και Ένα φιλί του κόσμου, Νεφέλη Φασούλη – Ο κόσμος σου.
- Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;
Τάνια Τσανακλίδου, Χάρις Αλεξίου, Νατάσσα Μποφίλιου, Μαρία Παπαγεωργίου, Μαρίζα Ρίζου, Πέννυ Μπαλτατζή, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελεωνόρα Ζουγανέλη.