/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη

Η συγγραφέας Ρένα ΡώσσηΖαΐρη * καταθέτει τις θέσεις της, σε μια σειρά από ζητήματα, μέσα από τις 10+1 Ερωτήσεις του CulturePoint.gr. 

1.Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Η σκληρή δουλειά, που μεταφράζεται σε πάθος κι επιμονή να ακουμπήσεις στα χέρια των αναγνωστών ένα αποτέλεσμα ψυχής, άρτιο από όλες τις απόψεις.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα το έντυπο βιβλίο υπερτερεί από το e-book. Η μυρωδιά του χαρτιού είναι αναντικατάστατη. Εύχομαι κι ελπίζω να συνυπάρχουν για πολλά χρόνια και τα έντυπα και τα ψηφιακά βιβλία, να μπορούμε να επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες και τη διάθεσή μας.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Αντιπαθώ τον Στέφανο, από το «Τιρκουάζ», εκδόσεις Ψυχογιός. Παρόλο που τον έπλασα εγώ, σύμφωνα με τον τρόπο που μεγάλωσε.

Ταυτίζομαι απόλυτα με τις ηρωίδες τις οποίες γράφω. Ιδιαίτερα όμως με τη Νεφέλη, από το «Μικροί Άγγελοι», εκδόσεις Ψυχογιός.

4. Ένας μήνας «καραντίνα». Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

«Όσοι αγαπιούνται», Victoria Hislop, εκδόσεις Ψυχογιός
«Κάποτε στη Σαλονίκη», Μεταξία Κράλλη, εκδόσεις Ψυχογιός
«Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», Lee Harper, εκδόσεις Βell
«Ο μπρούτζινος καβαλάρης», Paullina Simons, εκδόσεις Διόπτρα
«Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», Κώστας Μουρσελλάς, εκδόσεις Πατάκη

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Τάσο Λειβαδίτη, την Πηνελόπη Δέλτα, τον Κώστα Κυριαζή, τον Μενέλαο Λουντέμη, την Άγκαθα Κρίστι, τον Τζο Νέσμπο!

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Αντιγράφω από κριτική αναγνώστριας που αντικατοπτρίζει το «Τιρκουάζ»: «Ένα καλειδοσκόπιο δυνατών συναισθημάτων που εισχωρεί βαθιά στο μυαλό σου και ενεργοποιεί όλες σου τις αισθήσεις».

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Η αγάπη είναι ο μοναδικός δρόμος της ζωής μας.

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα «ντύνατε» μουσικά ένα έργο σας;

Με χίλια δύο τραγούδια ελληνικά και ξένα. Αν πρέπει να διαλέξω μόνο ένα, θα έλεγα το «Σ’ ακολουθώ» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Νομίζω πως τα αναγνωρίζω σχετικά γρήγορα. Στους άλλους συγχωρώ ευκολότερα την απροσεξία, την επιπολαιότητα, τα ανώδυνα ψέματα. Θεωρώ πως η συγχώρεση είναι φάρμακο της ψυχής. Όλοι έχουμε δικαίωμα στα λάθη, αρκεί να μην τα επαναλαμβάνουμε.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Όχι, δεν μπορώ να αποχωριστώ εύκολα την οικογένειά μου. Είναι ο πυρήνας της ύπαρξής μου.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Ο ρομαντισμός είναι η αστερόσκονη της καθημερινότητας. Και ναι, τον προτιμώ από τον ρεαλισμό και πιστεύω πως τον έχουμε απόλυτη ανάγκη.

* Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος του Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, της Σχολής Νηπιαγωγών Αθηνών και διπλωματούχος του London Montessori Centre/Nussery Infant Teaching Diploma. Μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου & της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Εργάζεται ως νηπιαγωγός, έχει γράψει πολλά παιδικά βιβλία και έχει μεταφράσει περισσότερα από 750 βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Το 1985 τιμήθηκε με τον Έπαινο της Γ.Λ.Σ. για το βιβλίο της “Δέκα μικρές θαλασσινές σταγόνες”. Το 2002 προτάθηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για αναγραφή στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY (International Board on Books for Young People), για τη μεταφραστική δουλειά. Έχει τιμηθεί και με το βραβείο της “Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας”, για το σύνολο του μεταφραστικού της έργου σε βιβλία για παιδιά και την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία. Το πιο πρόσφατο έργο της είναι το Τιρκουάζ από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.