/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Μανταλένα Οικονόμου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Μανταλένα Οικονόμου

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Μανταλένα Οικονόμου *, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του CulturePoint.gr. Μας μιλά για την πρώτη της συγγραφική απόπειρα, τον “Πιλότιμο”, το πώς άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή, το αν είναι δύσκολοι αναγνώστες είναι τα παιδιά και πολλά άλλα.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Αρχικά, η έμπνευση παίρνει τα ηνία χτίζοντας τον κορμό του έργου, όμως η σκληρή δουλειά είναι αυτή που σμιλεύει και δίνει την τελική επιτυχημένη μορφή. Είναι, θεωρώ, άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους προϋποθέσεις για να φτάσει ένα έργο στο βέλτιστο αποτέλεσμα.

2. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Ο Πιλοτίμος είναι ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη για τους μικρούς αναγνώστες θέλοντας τόσο να διασκεδάσει, όσο και να περάσει κάποια σημαντικά μηνύματα μέσα από την ιστορία και τους χαρακτήρες του. Έχει σύντομη και ξεκάθαρη πλοκή, με αρχή μέση και τέλος, χρησιμοποιώντας έξυπνες συνδέσεις μεταξύ ρεαλιστικού και φαντασιακού.

3. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Η ανάγκη μου να μεταφέρω στα παιδιά ιστορίες, που θα ήθελα να είχα ακούσει εγώ, όταν ήμουν μικρή. Κάπου είχα ακούσει πως αν υπάρχει κάτι που θέλεις να διαβάσεις και δεν έχει γραφτεί ακόμα, τότε πρέπει να το γράψεις εσύ. Έτσι και έκανα.

4. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από το βιβλίο σας;

«Ε, τότε κάν’ το! Πρέπει να παλεύουμε για να αγγίξουμε τα όνειρά μας. Γιατί μόνο έτσι θα γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι.» Αυτή η φράση συνοψίζει το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το βιβλίο μου.

5. Τα παιδιά είναι πιο “δύσκολοι” αναγνώστε από τους “μεγάλους;

Και ναι και όχι. Είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό να γράφεις για έναν ενήλικα από ότι για ένα παιδί, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες φυσικά. Για να κερδίσεις ένα παιδί, οφείλεις να φτιάξεις μια ισορροπημένη συνταγή από ενδιαφέρουσα πλοκή με ξεκάθαρους χαρακτήρες, λεξιλόγιο που να ανταποκρίνεται στην ηλικία των παιδιών για τα οποία γράφεις και διασκεδαστικές σκηνές με εμπνευσμένες εικόνες που θα κάνουν τα παιδιά να μην αφήνουν από τα μάτια τους το βιβλίο. Αυτή, είναι και η πρόκληση δημιουργώντας ένα βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες.

6. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Μεγάλο και σημαντικό. Στη σημερινή εποχή που όλα γύρω μας είναι ψηφιοποιημένα είναι αναγκαίο να υπάρχει αυτή σύνδεση με το παρελθόν, με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Τα βιβλία υπήρξαν πάντα η πηγή της γνώσης των ανθρώπων με έναν τρόπο πολύ πιο προσωπικό και οικείο από τις διαφόρων ειδών μηχανές.

7. Πώς επιδρά ο υποχρεωτικός περιορισμός μετακινήσεων στη δημιουργικότητα ενός συγγραφέα;

Ο περιορισμός μετακινήσεων δίνει στο συγγραφέα χρόνο να δημιουργήσει, όμως του στερεί χώρο. Ένας άνθρωπος με καλλιτεχνική φύση έχει ανάγκη να βγει έξω, να κοιτάξει τον κόσμο γύρω του, να εστιάσει αλλά και να αφεθεί ελεύθερος να εντοπίσει την έμπνευση του και να δημιουργήσει. Ή να τον εντοπίσει αυτή. Πόσο εύκολο είναι να σε ξετρυπώσει η έμπνευση στο διαμέρισμά σου;

8. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Θα σας μπερδέψω και το θέλω. Νιώθω πώς ο εγκέφαλος χρειάζεται διαφόρων ειδών γρανάζια για να λειτουργήσει εποικοδομητικά και προσοδοφόρα και για το λόγο αυτό, του προσφέρω εναλλαγές.
Από το ‘ Σκέψου σαν μοναχός ’ και τις “ Επτά συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων” στον “ Μάγκα ” της Πηνελόπης Δέλτα, στους Δανούς και στο “ Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο ” μέχρι τον Γιάλομ και το “ Όταν έκλαψε ο Νίτσε ”.

9. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Πολύ δύσκολο αλλά θα πω τους δυο που ήρθαν πρώτα στο μυαλό μου, Ντοστογιέφσκι και Τσαρλς Ντίκενς.

10. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα παιδικό βιβλίο, δεν μπορώ να πω, πως έχω σκεφτεί κάτι ταιριαστό για να το ντύσω. Ίσως είναι καλή τροφή για σκέψη.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Ψηφίζω ρομαντισμό σε κάθε ευκαιρία! Ο πολύς ρεαλισμός μπορεί να σκοτώσει τα όνειρα, ή έστω να τους θέσει τρομερά εμπόδια και με κάνει να τον αντιπαθώ. Αντίθετα ο ρομαντισμός, το στοιχείο του μοιραίου και του καρμικού, ντύνουν με έναν υπέροχο μυστηριακό μανδύα μια δημιουργική σκέψη, βοηθώντας την να μπλεχτεί άρτια με την ρεαλιστική πλευρά των πραγμάτων και να δημιουργήσουν το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

  • Η Μανταλένα Οικονόμου, είναι 28 ετών και το επάγγελμά της είναι βρεφονηπιοκόμος. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι με παιδιά και αυτά είναι που με ενέπνευσαν να καταγράψω τις ιστορίες μου. Ο Πιλοτίμος είναι το πρώτο μου παιδικό βιβλίο, η δική μου προσπάθεια να κυνηγήσω το όνειρο μου και ο ήρωάς μου, ο Πιλοτίμος, είναι ο συνοδοιπόρος μου σε αυτό το ταξίδι.