Η Λία Αραμπατζή, της οποίας πρόσφατα κυκλοφόρησε, το νέο μυθιστόρημα με τίτλο “Η εκδίκηση της σειρήνας” από τις εκδόσεις Πηγή, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.
Κυκλοφορεί το νέο σας μυθιστόρημα “Η εκδίκηση της σειρήνας”. Πώς θα το χαρακτηρίζατε;
Μία ιστορία εκδίκησης τόσο επίκαιρη που θα μπορούσε να είναι η αλήθεια κάποιου ανθρώπου εκεί έξω.
Τι θα θέλατε να αποκομίσει ο αναγνώστης μέσα από την ανάγνωση του;
Ο αναγνώστης θα διαβάσει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη θλίψη, την οργή, την αγάπη. Μέσα από το βιβλίου μου θα ήθελα να ταρακουνηθεί και κυρίως να ευαισθητοποιηθεί.
Μιλήστε μας για την κεντρική σας ηρωίδα. Ποια είναι τα κίνητρα και οι στόχοι της;
Η Λυδία Παυλίδου είναι μία νέα και ταλαντούχα γυναίκα, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “Sirena”. Ο στόχος της είναι ένας, η εκδίκηση. Δεν την ενδιαφέρει το τίμημα ή αν θα καταστραφεί φτάνοντας στον τερματισμό. Αποζητά απεγνωσμένα τη λύτρωση για τα γεγονότα που τη σημάδεψαν και καθόρισαν την πορεία της ζωής της.
Ποια θεωρείτε τα τρία απαραίτητα στοιχεία για ένα επιτυχημένο αστυνομικό μυθιστόρημα;
Θεωρώ ότι η επιτυχία κρύβεται κάτω από το πέπλο του μυστηρίου, χτίζεται με την σκάλα της αγωνίας και εκρήγνυται με την αποκάλυψη της αλήθειας.
Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια στροφή προς την αστυνομική λογοτεχνία. Πού οφείλεται αυτό;
Το μυστήριο εξιτάρει τον αναγνώστη. Πλάθει την ιστορία στο μυαλό του και διακτινίζεται μέσα στις σελίδες. Για μερικά λεπτά γίνεται ένα με τον βασικό ήρωα και προσπαθεί να φτάσει στον τερματισμό μέσα από τις στοές της αγωνίας. Η δράση που εξελίσσεται φτάνει την αδρεναλίνη στα ύψη. Αυτό αρέσει στον λάτρη της αστυνομικής λογοτεχνίας. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα, το έγκλημα, η διαφορετική πραγματικότητα.
Πώς έχει επηρεάσει η κρίση των τελευταίων ετών, την οπτική σας και κατά πόσο αυτό θα αποτυπωθεί στα επόμενα έργα σας;
Στα βιβλία μου ενσωματώνω την κρίση της κοινωνίας. Σε κάθε μου συγγραφικό έργο όπως και στο «Η Εκδίκηση της Σειρήνας» προσπαθώ να δημιουργήσω έναν μικρό σεισμό στα συναισθήματα του αναγνώστη. Άραγε είμαστε όλοι όσο ενημερωμένοι χρειάζεται; Κάνουμε κάτι γι’ αυτό ή παρακολουθούμε τα γεγονότα ως θεατές μέσα από μία οθόνη;
Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας; Πόσο κατευθυνόμενη είναι η χρήση ακόμη και των social media από κάποιους κύκλους;
Τα social media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Γι’ αυτό το λόγο είναι πλέον ο πιο άμεσος τρόπος διαφήμισης ενός βιβλίου. Το αναγνωστικό κοινό μπορεί πλέον να γνωρίσει την ιστορία με το πάτημα ενός κουμπιού. Θεωρώ πως οι βόλτες στα βιβλιοπωλεία έχουν μειωθεί και οι περισσότεροι τα επιλέγουν γνωρίζοντας ήδη το βιβλίο που θέλουν να διαβάσουν. Μέσω του διαδικτύου το κοινό δεν περιορίζεται. Επίσης, πολλοί συγγραφείς επιλέγουν να εκδώσουν το βιβλίο τους σε ηλεκτρονική μορφή(ebook). Ο αριθμός των αναγνωστών που διαβάζουν μέσα από τις αγαπημένες τους ηλεκτρονικές συσκευές έχει αυξηθεί. Μικρότερο κόστος, χωρίς όγκο και βάρος.
Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;
«Ο μέντορας», «Τα Βατράχια», “Σκοτεινή μου Βανέσα», «Ανάρμοστον εστί», «Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ».
Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;
Μια μικρή απόδραση με την Agatha Christie είμαι σίγουρη ότι θα ήταν άκρως ενδιαφέρον και περιπετειώδες.
Πιστεύετε στη μοίρα ή στην τύχη;
Θεωρώ πως μόνοι μας καθορίζουμε τη μοίρα μας. Με τις αποφάσεις που παίρνουμε και τα μονοπάτια που επιλέγουμε.
Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από το βιβλίο σας;
«Δύο ήταν οι πιθανές εκδοχές. Θα τον έκλεινε φυλακή ή θα τον σκότωνε. Άλλωστε, η λογική δεν είχε χώρο σε μία υπόθεση εκδίκησης.»