Η συγγραφέας Δήμητρα Παπαδημητρίου * “αντιμέτωπη” με τις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr.
1. H έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;
Η έμπνευση πιστεύω είναι το πιο σημαντικό, γιατί μόνο όταν έρθει μπορείς πραγματικά να αρχίσεις να γράφεις όλα αυτά που ‘έχεις μέσα σου. Φυσικά τότε έρχεται η σκληρή δουλειά να δώσει αυτό που χρειάζεται στο δημιούργημα για να μην μείνει μονάχα μια στιγμιαία έμπνευση.
2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;
Για μένα το ψηφιακό βιβλίο δεν συγκρίνεται με το κλασικό αγαπημένο βιβλίο, που μπορείς να το αγγίξεις, να το ξεφυλλίσεις, να φθαρεί καθώς το διαβάζεις και να είναι για πάντα το δικό σου αντίτυπο. Σίγουρα στην εποχή που ζούμε τα πάντα ψηφιοποιούνται νομίζω όμως ότι οι λάτρεις των βιβλίων θα επιλέγουν πάντα ένα τυπωμένο βιβλίο από ένα ψηφιακό.
3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;
Θα έλεγα ότι ο χαρακτήρας που μου θύμισε κάπως τον εαυτό μου είναι ο Τσουκούρου Ταζάκι, από το υπέροχο βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι “Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματος του”. Όσο για αντιπάθεια νομίζω δεν έχω πολλούς χαρακτήρες που με κάνουν να νιώθω έτσι, αν έπρεπε να σκεφτώ κάποιο θα ήταν η Κάθριν Έρνσο από “Ανεμοδαρμένα ύψη” της Έμιλυ Μπροντέ
4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;
Θα έπαιρνα σίγουρα ένα βιβλίο του αγαπημένου μου Χαρούκι Μουρακάμι και θα πω το “Ο Κάφκα στην ακτή”, το “Μισοκοιμισμένοι μες στις βατραχοπιτζάμες μας” του Τομ Ρόμπινς, ένα κλασσικό όπως το “Τζέην Έυρ” της Σάρλοτ Μπροντέ. Κι ύστερα θα έπαιρνα σίγουρα δυο αγαπημένα θεατρικά έργα, το “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Σάμιουελ Μπέκετ και το “Γυάλινος κόσμος” του Τενεσί Ουίλιαμς.
5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;
Θα έπαιρνα σίγουρα τον Σάμιουελ Μπέκετ. Και μαζί και τον Τζέημς Τζόις. Σίγουρα θα έπαιρνα και κάποιους από τους αγαπημένους Ιάπωνες συγγραφείς που έγραψαν αριστουργήματα σε μια παλιά γοητευτική Ιαπωνία, θα έλεγα τον Κόμπο Αμπέ και τον Γιασουνάρι Καβαμπάτα.
6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;
Είναι μια συλλογή 19 διηγημάτων. Όλα αφορούν ένα πρόσωπο και ένα αντικείμενο. Είναι ιστορίες εμπνευσμένες από προσωπικά βιώματα, σκέψεις και ανησυχίες μου. Είναι όλες γλυκόπικρες σαν την ίδια την ζωή.
7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;
θα αναφέρω μια αγαπημένη μου από το διήγημα μου “ένα κορίτσι κι ένα βιβλίο”
“Πόσο βαρύ είναι ένα βιβλίο; Μήπως έχει να κάνει με αυτά που γράφει μέσα; Το νόημα των βιβλίων, άραγε τα βαραίνει;”
8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;
θα έλεγα το “Ημερολόγιο” του Χρήστου Θηβαίου
9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;
Λάθη κάνω συχνά, ευτυχώς τα συνειδητοποιώ και προσπαθώ να τα διορθώνω. Χαίρομαι που μέχρι σήμερα κάποιο λάθος δεν μου έχει κοστίσει κάτι στη ζωή μου. Όσο για των άλλων νομίζω ότι αν είναι δικοί μου αγαπημένοι άνθρωποι τα συγχωρώ σίγουρα με ευκολία.
10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;
Σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή θα το έκανα με ευκολία και μάλιστα το ήθελα πάντα, να μπορέσω να απομονωθώ για να γράψω. Όμως στο σήμερα δεν θα το έκανα γιατί έχω ένα πολύ μικρό γιο, που δεν θα άφηνα πίσω σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη ηλικία. Ίσως αν μεγάλωνε και μπορούσε να κατανοήσει το γιατί το έχω ανάγκη. Αλλά και πάλι, ίσως να μην μπορούσα να τον αποχωριστώ.
11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;
Σίγουρα ρομαντισμός. Νομίζω ότι όλα γύρω μας είναι τόσο ρεαλιστικά που αυτό με στενοχωρεί ιδιαίτερα. Ο ρεαλισμός δεν με εμπνέει συχνά. Ίσα ίσα διώχνει μακριά τις ρομαντικές εμπνεύσεις μου.
- Η Δήμητρα Παπαδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφιστική και εργάζεται έως και σήμερα στον χώρο της εκπαίδευσης των γραφικών τεχνών. Σπούδασε επίσης Σκηνογραφία και ενδυματολογία στη σχολή Βακαλό. Έχει βραβευτεί ως ενδυματολόγος και έχει δημιουργήσει σκηνικά και κοστούμια για παραστάσεις σε διάφορα θέατρα Ασχολείται και με την συγγραφή! Το 2019 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιωλκός το πρώτο της βιβλίο Είναι μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ένα κορίτσι και 19 ιστορίες».