Η συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου απαντά στις ερωτήσεις που τις θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας.
1.Κυκλοφόρησε το νέο σας μυθιστόρημα “Να ξεμπερδεύουμε με τον Αντίνοο! ” από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πώς θα το περιγράφατε συνοπτικά;
Τρεις διαφορετικές και παντελώς άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον Αντίνοο Ιωσηφίδη, το γνωστό παρουσιαστή της εκπομπής ΘΑ ΣΕ ΒΡΩ! στο UNIX TV. Όλοι γνωρίζουν πως ο Αντίνοος είναι δημοφιλής, ελκυστικός και επιτυχημένος αλλά ελάχιστοι ξέρουν ότι είναι αλαζονικός, ύπουλος και ίσως τελικά και πολύ επικίνδυνος. Με τις τρεις κοπέλες συντάσσονται ο εκκεντρικός αστρολόγος Κένταυρος και η μποέμ ζωγράφος Ρωξάνη, η οποία είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Οι ζωές και των πέντε αυτών ανθρώπων έχουν διασταυρωθεί με τον Αντίνοο στο παρελθόν και θέλουν να τον εμποδίσουν από το να κάνει και σε άλλους κακό, όπως έκανε στους ίδιους. Η δολοφονία μιας γυναίκας θα δώσει το έναυσμα για να συγκλονιστεί το πανελλήνιο και να αρχίσει να ξετυλίγεται ο μίτος αυτής της ιστορίας. Η δαιμόνια πεντάδα ανακαλύπτει πως στην όλη κατάσταση με κάποιο τρόπο εμπλέκεται και το όνομα του Αντίνοου και το παιχνίδι ξεκινά!
- 2. Σκιαγραφήστε μας τις κεντρικές ηρωίδες. Ποιοι είναι οι στόχοι και τα κίνητρα τους;
Η Μαίρη είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας, η οποία κουβαλάει όλες τις ανασφάλειες και τους δαίμονες που βασανίζουν τη γυναίκα του σήμερα. Είναι άνεργη, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, δεν έχει φίλους και ζει μια βαλτωμένη σχέση που δεν την οδηγεί πουθενά. Καταλήγει να ζει μέσα από τις ζωές των άλλων, βλέποντας μετά μανίας τηλεόραση και διαβάζοντας τα νέα των σελέμπριτις στο διαδίκτυο.
Η Νάντια είναι ο αντίποδας της Μαίρης, μια κοσμοπολίτισσα καλλονή, από τις γυναίκες που σπάνια συναντά κανείς στη ζωή του. Όλοι γύρω της πιστεύουν πως οι πόρτες είναι ανοιχτές για εκείνη και πως ο δρόμος της είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όμως η Νάντια έχει βιώσει από νεαρή ηλικία τις απατηλές παγίδες της ομορφιάς.
Η τρίτη της παρέας είναι η Φανή, η οποία ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και έχει εμμονή με την τεχνολογία και τη μόδα, ενώ προβληματίζεται με τις δυνατές φωνές και τα αγγίγματα. Κάποιες φορές δεν καταλαβαίνει τα αστεία των άλλων που την κοροϊδεύουν, όμως η ευφυέστατη Φανή έχει το δικό της τρόπο να τους βάζει όλους στη θέση τους.
Οι τρεις τους μαζί με τον Κένταυρο και τη Ρωξάνη προσπαθούν να σταματήσουν τον Αντίνοο από το να κάνει κακό και σε άλλους ανθρώπους, γνωρίζοντας πως είναι ένας ψυχοπαθητικός νάρκισσος που πιστεύει ότι οι γύρω του δεν είναι άνθρωποι αλλά πιόνια στη σκακιέρα του, τα οποία κινεί κατά τη δική του βούληση.
- Τι πιστεύετε ότι θα αποκομίσει ως απόσταγμα ο αναγνώστης;
Τη συνειδητοποίηση ότι δεν είναι μόνος! Δεν είμαστε μόνοι! Πάντα έρχεται μια βοήθεια, αρκεί να τη ζητήσει κανείς, χωρίς ντροπές και δισταγμούς. Είναι γενναία πράξη να ζητάμε βοήθεια, όταν πραγματικά την έχουμε ανάγκη.
- Πόσο μπορεί η λογοτεχνία να βοηθήσει στη συνειδητοποίηση των προβλημάτων της σύγχρονης γυναίκας;
To συγκεκριμένο βιβλίο είναι αφιερωμένο στη γυναικεία φιλία και αλληλοϋποστήριξη. Επίσης μιλά για μια πλειάδα προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα. Οι τρεις ηρωίδες του βιβλίου είναι στην αρχή συγκρατημένες και επιφυλακτικές μεταξύ τους, καθώς εμποδίζεται η καθεμιά από τα δύσκολα βιώματα και τα τραύματά της. Όμως καταλήγουν να κάνουν εκείνο το άλμα πίστης που τελικά φέρνει κοντά τη μία στην άλλη. Αίρονται οι δισταγμοί και οι επιφυλάξεις και προάγεται η αποδοχή και η κατανόηση. Κοιτάζοντας το θέμα πιο σφαιρικά θα έλεγα πως γενικότερα η λογοτεχνία μπορεί να βοηθήσει στη συνειδητοποίηση κάθε κοινωνικού προβλήματος. Γίνεται η φωνή με την οποία το πρόβλημα έρχεται στην επιφάνεια και φωτίζεται. Κι εμείς οι αναγνώστες προβληματιζόμαστε, συνειδητοποιούμε και αναζητούμε λύσεις.
- Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;
Στο σπίτι μου ανέκαθεν διαβάζαμε βιβλία και η μητέρα μου ήταν βιβλιοφάγος. Αυτή με έμαθε να αγαπώ το διάβασμα. Στη συνέχεια ένα ατύχημα με καθήλωσε στο κρεβάτι για τρεις μήνες. Ανέκαθεν έγραφα αλλά μόνο τότε βρήκα το χρόνο και τη δυνατότητα να δοκιμάσω τον εαυτό μου στην πρόκληση της συγγραφής ενός μυθιστορήματος. Συνηθίζω να θεωρώ εκείνη την περίοδο της ζωής μου ως ένα πολύ όμορφο δώρο που μου προσφέρθηκε σε ένα πολύ άσχημο περιτύλιγμα.
- Ποιον ορισμό θα δίνατε στην έννοια της λογοτεχνίας;
Νιώθω πως δεν επιθυμώ να εγκλωβίσω σε έναν ορισμό τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι και βιώνω τη λογοτεχνία. Θα πω μόνο πως κάνει τη ζωή μου πολύ πιο όμορφη και με βοηθά να αντιμετωπίζω πιο αποτελεσματικά την καθημερινότητά μου. Κάθε βιβλίο το νιώθω σαν ένα παράθυρο προς έναν άλλο κόσμο στον οποίο μπορώ να καταφύγω, έστω για λίγο, για να ξεκουραστώ και να πάρω δύναμη. Κατόπιν επιστρέφω στην δική μου πραγματικότητα αποφορτισμένη και ανανεωμένη.
- Γιατί οι Έλληνες διαβάζουν λογοτεχνία λιγότερο από τον μέσο Ευρωπαίο;
Νομίζω πως εκπαιδευόμαστε να αγαπούμε το βιβλίο από μικρή ηλικία. Η φιλαναγνωσία είναι θέμα παιδείας, ενώ η οικογένεια και το σχολείο είναι οι πυρήνες που θα φέρουν το παιδί κοντά στο βιβλίο. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη σύγχρονη οικογένεια, κατανοώ απόλυτα τις δυσκολίες και την έλλειψη χρόνου, όμως πρέπει να επενδυθεί και χρόνος και ενέργεια για να γίνει ουσιαστική δουλειά, η οποία τελικά θα στρέψει το παιδί στη λογοτεχνία.
- Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;
Η δύναμη της εικόνας είναι σοκαριστικά καταιγιστική. Πολύχρωμη, γρήγορη, εύπεπτη, δύσκολα μπορεί να της αντισταθεί κανείς και φυσικά δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Παρόλα αυτά το βιβλίο εξακολουθεί να είναι μια θεμελιώδης αξία. Οπωσδήποτε οι ρυθμοί της ανάγνωσης είναι πιο αργοί και έτσι βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους και στην καταπολέμηση του στρες. Από την άλλη ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται μέσω της κινητοποίησης της φαντασίας και της διαδικασίας της εικονοποίησης και αυτό συμβάλλει κατά πολύ στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην καταπολέμηση των εκφυλιστικών παθήσεων που μαστίζουν στην εποχή μας. Τέλος, όταν και η εικόνα παίρνει έμπνευση από το βιβλίο ή βασίζεται στο βιβλίο είναι πολύ πιο δυνατή, πιο μεστή, πιο βαθιά, πιο ολοκληρωμένη και γεμάτη νοήματα.
- Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;
Η Σχολή των Θεών του Στέφανο Έλιο Ντ’Άννα
Character Styles του Στίβεν Τζόνσον
Τα Έγγραφα του Πίκγουικ του Τσαρλς Ντίκενς
Το Ξύπνημα της Τίγρης του Πίτερ Λεβίν
Η Οδύσσεια του Ομήρου. (Είναι το βιβλίο που υπάρχει ΠΑΝΤΑ στο κομοδίνο μου από όταν ήμουν παιδί!)
- Πιστεύετε στη μοίρα ή στην τύχη;
Το θέμα είναι να πιστεύουν εκείνες σε μένα και να με βοηθούν λιγάκι! (γέλια!) Υπάρχουν άραγε δυνάμεις που λειτουργούν και μας επηρεάζουν, τις οποίες δε μπορούμε να εξηγήσουμε ή δεν τις προσλαμβάνουν οι πέντε αισθήσεις μας; Αποδείξεις φυσικά δεν έχω αλλά θα απαντούσα θετικά.
- Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;
Χρειαζόμαστε την ισορροπία τους. Ρομαντισμός και ρεαλισμός, συναίσθημα και λογικός νους. Πάντα πρόσεχα να μην ‘μουλιάζει’ η ζωή μου στο υπερβάλλον συναίσθημα, αλλά και να μην ‘ξεραίνεται’ από την άκαμπτη δεσποτεία της λογικής.