Εκαστική έκθεση με ανακυκλώσιμα υλικά από την ομάδα Greek UPcylcers στην αίθουσα Δ.Μπόγρη του Δημαρχειακού Μεγάρου Σαλαμίνας με εγκαίνια το Σάββατο 06/04 στις 19:30.
Την ομάδα αποτελούν οι κάτωθι καλλιτέχνες:
Γλύκας Κοσμας
Καγιαδάκης Στέλιος
Λαιβεράς Σπύρος
Νικολάου Αναστασία
Επιμέλεια έκθεσης: Καγιαδάκης Στέλιος
Με αυτή την αφορμή ο Στέλιος Καγιαδάκης μιλά στον Κωνσταντίνο Μανίκα.
1. Πώς προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία και τι είδους έργα θα δούμε;
α) Ένα από τα οφέλη που έχουν οι ομαδικές εκθέσεις είναι η γνωριμία μεταξύ των καλλιτεχνών. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο γνωριμία μας και πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας έκθεση τον Μάρτιο του 2023 στο MEC Παιανίας στα πλαίσια της 5ης Διεθνούς Επαγγελματικής Έκθεσης Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών της Verde tec όπου απέσπασε και βραβείο για τις καινοτόμες δημιουργίες από την Greek Green Awards.
β) Στην νέα μας έκθεση θα κυριαρχούν έργα τέχνης και χρηστικά αντικείμενα που έχουν δημιουργηθεί κυρίως από υλικά επαναχρησιμοποίησης, όπως σίδερο, ξύλο και γυαλί.
2. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να αναδείξει ένα υλικό που οι υπόλοιποι μπορεί να θεωρούμε ευτελές ή για πέταμα;
Η φαντασία είναι το μεγαλύτερο προσόν που πρέπει να έχει ο κάθε καλλιτέχνης για να μπορέσει να δώσει αξία σε κάτι πλέον άχρηστο και που έχει ολοκληρώσει τον πρωταρχικό του σκοπό. Πολλές φορές τα υλικά αυτά μας μιλάνε από μόνα τους και μας δείχνουν πια θα είναι η επόμενη μορφή τους, το μόνο που χρειάζεται είναι να τους δώσουμε…μια δεύτερη ευκαιρία.!
3. Τι θέση έχει στη σύγχρονη τέχνη η περιβαλλοντική ευαισθησία;
Στο σημείο όπου τα υλικά που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής και πολλές φορές έχουν απορριφθεί στο περιβάλλον με δυσάρεστα αποτελέσματα, έρχονται οι καλλιτέχνες με φαντασία, έμπνευση και μεράκι να μεταμορφώσουν αυτά τα αντικείμενα σε έργα τέχνης δίνοντας τους ένα νέο σκοπό ύπαρξης.
4. Θα υπάρξει συνέχεια, με παρόμοιες εκδηλώσεις;
Η πρωτη μας μεγάλη έκθεση στην Σαλαμίνα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ειναι μόνο ο πρώτος σταθμός. Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε αυτήν την εικαστική έκθεση και σε άλλους Δήμους μεταφέροντας έτσι το αισιόδοξο μήνυμα της δημιουργίας και της ανακύκλωσης.