/“Σωτήρης και Βασιλική” στο CulturePoint.gr

“Σωτήρης και Βασιλική” στο CulturePoint.gr

Το ντουέτο “Σωτήρης και Βασιλική” κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι “Το Μελτέμι” από την Ogdoo Music, σε στίχους του Γιώργου Μαστρογιαννόπουλου από την ποιητική συλλογή “Ξοδεμένα Ηλιοβασιλέματα”. Με αυτή την ευκαιρία απαντούν στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

  1. Ενα καινούριο τραγούδι “Το Μελτέμι”. Λόγω της περιόδου κυκλοφορίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα καλοκαιρινό άκουσμα ή το μήνυμά του είναι ευρύτερο; 

Εφόσον το Μελτέμι είναι καλοκαιρινός άνεμος θα μπορούσαμε να πούμε το τραγούδι καλοκαιρινό. Κάθε τραγούδι αποκαλύπτει σε κάθε ακροατή διαφορετικά μηνύματα. Αυτά δεν εξαρτώνται από το τραγούδι μόνο, αλλά και από τον ίδιο τον ακροατή. Για μας το τραγούδι αυτό είναι η κίνηση της φύσης, η ορμή του ανέμου και του νερού καθώς πάει να συναντηθεί με το όνειρο και την ανάγκη για έρωτα, για τρυφερότητα, για έκφραση συναισθημάτων. Το Μελτέμι σαν άνεμος έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον ουρανό. Χαρίζει  διαύγεια και μεγεθύνει τις αισθήσεις. Το τραγούδι  είναι μια καθαρή εικόνα. Είναι η στιγμή που μισοκλείνεις τα μάτια και βλέπεις τα πράγματα να μετουσιώνονται  και να ζωντανεύουν όπως σου στα υπαγορεύει το ένστικτο.

  1. Δοκιμάζεστε σε διαφορετική θεματολογία και μελωδίες. Στην εποχή του “τυποποιημένου”, πόσο δύσκολο είναι ένας καλλιτέχνης να επιμένει να εξερευνά τη μουσική; 

Όσο δύσκολο κι αν είναι, αυτή είναι η “υποχρέωση”  του καλλιτέχνη.  Πέρα όμως από την καταπιεστική λέξη «υποχρέωση» η συνεχής αναζήτηση και ο πειραματισμός σε διαφορετικές περιοχές έκφρασης είναι κάτι συναρπαστικό και κάτι που χαρακτηρίζει την πραγματική φύση του δημιουργού.

 H σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό έχει τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά με οποιαδήποτε άλλη σχέση. Θεωρούμε ότι μια σχέση που δεν είναι “τυποποιημένη”,που ανανεώνεται και κάθε φορά προβάλει καινούριους ορίζοντες είναι πιο αληθινή, πιο ελεύθερη, πιο ουσιαστική και με μεγαλύτερες αντοχές στον χρόνο. Τις “αλήθειες” μας καταθέτουμε και αυτές προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε.

  1. Περιμένουμε σύντομα ένα EP. Πείτε μας κάποιες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του;

Το E.P. αυτό θα είναι ένα ακόμα κομμάτι στο ψηφιδωτό της καλλιτεχνικής μας πορείας. Τα τραγούδια που θα το αποτελέσουν είναι με μια πρώτη ματιά εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά που συναντά κάποιος σε όλες μας τις δουλειές.

 Σε λίγο καιρό θα μιλήσουν τα ίδια τα τραγούδια για εμάς . Ας τα ακούσουμε  πρώτα  να δούμε τι έχουν να μας πουν  και έπειτα να τα σχολιάσουμε. 

  1. Υπάρχουν σχέδια για επόμενες ζωντανές εμφανίσεις; 

Έχουμε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις και έχουμε προτάσεις και για το άμεσο μέλλον σε διάφορες πόλεις, αλλά το κύριο μέλημά μας είναι η δημιουργία νέων τραγουδιών που απορροφούν τον περισσότερο από τον χρόνο και την ενέργειά μας. 

 Θεωρούμε ότι δεν “πάσχουμε” από ζωντανές εμφανίσεις. Η περίοδος της πανδημίας πέρασε και είμαστε πάλι αντιμέτωποι με το μεγάλο ζητούμενο: καινούρια τραγούδια που να μεταφέρουν ανθρώπινα μηνύματα. Είναι δύσκολο στην εποχή μας, αλλά αυτός είναι ο βασικός μας στόχος και σκοπός.

  1. Νοσταλγείτε την εποχή που κυριαρχούσε ο δίσκος ως φυσικό προϊόν;

Το παρελθόν δημιουργεί έτσι κι αλλιώς μια αίσθηση νοσταλγίας. Ως ένα σημείο νοσταλγούμε την εποχή αυτή και τη μαγεία που δημιουργούσε. Όσο ο δίσκος ήταν φυσικό προϊόν κι όχι ψηφιακό όπως είναι σήμερα, η σχέση των καλλιτεχνών με το κοινό ήταν τελείως διαφορετική. Η απόκτηση ενός δίσκου ήταν ένα γεγονός χειροπιαστό. Ο ακροατής κρατούσε στα χέρια του το τραγούδι. Το είχε στο σπίτι του, μπορούσε να το δει, να το αγγίξει. Στην εποχή μας έχει αφαιρεθεί η δυσκολία της επιλογής για τον δίσκο που θα αποκτήσουμε και η προσωπική σχέση με το αντικείμενο. Εύκολα και παντού μπορούμε να ακούσουμε τα πάντα. Αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Ότι αποκτάται εύκολα χάνει και κάτι από την αξία και την μαγεία του. Από την άλλη όμως υπάρχει η δυνατότητα ανέξοδα να έρθει κάποιος σε επαφή με δημιουργίες καλλιτεχνών οι οποίοι πλέον δεν εξαρτώνται από τις επιλογές των δισκογραφικών εταιρειών και μπορούν να παρουσιάσουν ελεύθερα τις δουλειές τους. Το αρνητικό της ηλεκτρονικής εποχής είναι η μεγάλη ταχύτητα με την οποία το ένα τραγούδι διαδέχεται το άλλο. Η ταχύτητα σκοτώνει πολλές φορές την ποιότητα. Αυτή είναι η εποχή μας και ο ρόλος μας σαν καλλιτέχνες είναι να καταθέσουμε την δική μας αλήθεια και να κάνουμε ότι μπορούμε για έναν καλύτερο κόσμο.

  1. Υπάρχει κάτι που δεν θα κάνατε ποτέ για να βοηθήσετε την καριέρα σας; 

 Θα προσπαθήσουμε να μην αλλοιώσουμε τις αξίες μας και τις προσωπικότητες μας, το ήθος και το ύφος των τραγουδιών μας. 

  1. Δίνονται αρκετές ευκαιρίες στα νέα παιδιά να αναδειχθούν ακολουθώντας την αγάπη τους για τη μουσική; 

Η σημερινή εποχή όπου δεν υπάρχουν οι παραδοσιακές δισκογραφικές εταιρείες αλλά ταυτόχρονα ευδοκιμούν αρκετά talent show, η λέξη ευκαιρία έχει αποκτήσει μια αρρωστημένη έννοια. Δίνονται ευκαιρίες για το “φαίνεσθαι” , για την ολιγόωρη προβολή, αλλά στο τέλος…σκοτάδι. 

 Πρώτα από όλα αυτός που αγαπάει την μουσική , εν έτει 2023, πρέπει να έχει κάνει κάποιες βασικές σπουδές. Η εποχή της “ανέχειας του μουσικού αναλφαβητισμού” έχει περάσει ανεπιστρεπτεί. Αν ένας άνθρωπος ,στην σημερινή εποχή,  όχι μόνο νέος, μπει στην διαδικασία να γνωρίσει τον κόσμο της μουσικής, η ζωή του θα αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό και μόνο θα τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι ο μουσικός στήνει γέφυρες με τον κόσμο και αυτές οι γέφυρες θα τον αναδείξουν τελικά  και όχι τα ευκαιριακά πλάγια μέσα. Θα σκέπτεται και θα ζει σαν μουσικός και όχι σαν βεγγαλικό μιας λαμπρής εκδήλωσης.

  1. Πώς κρίνετε τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα που προσελκύσουν μεγάλο μέρος της νέας γενιάς;

 Με χιουμοριστική διάθεση: ρεύματα υπάρχουν ψυχρά και θερμά. 

 Λένε ότι η  η πλειοψηφία της νέας γενιάς , ανέκαθεν, προσελκύονταν από τα σύγχρονα ακούσματα. Στην ουσία οι ίδιες εύκολες μελωδίες με νεό ήχο, διαφορετική ενορχήστρωση. 

 Είναι κάτι σαν το αναγκαστικό πέρασμα από την περίοδο της εφηβείας. Άλλοι την περνούν εύκολα, άλλοι δύσκολα, άλλοι την βιώνουν λίγα χρόνια και άλλοι δεν θέλουν να μεγαλώσουν..

 Το θέμα είναι τι έχει “φυτευτεί” στους εγκεφάλους αυτών των νέων ανθρώπων πριν μπουν σε αυτή την  κρίσιμη περίοδο της ζωής του. Τι ακούσματα (όχι μόνο μουσικα) είχαν πριν. Σαν παιδιά. Αυτά θα καθορίσουν την αισθητική τους , αν υπάρχει, στην νεανική εξέλικτική τους πορεία. Κι εδώ φωτίζονται οι “βασικοί υπεύθυνοι”: γονείς και σχολείο.

 Γιαυτό δεν τα κρίνουμε , αλλά προσπαθούμε κάθε φορά να  καταλάβουμε τι έχουν να μας πουν. Είμαστε αιδιόδοξοι , διότι η ίδια η ζωή , μας διδάσκει κάτι τέτοιο !