Ο συνθέτης κι ερμηνευτής Remi Cavat επανέρχεται στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα και με αυτή την αφορμή απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας.
- Στις 6 Νοεμβρίου θα σας απολαύσουμε στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Ναι κι είμαι ενθουσιασμένος! Στις 6 Νοεμβρίου στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα θα γίνει το μεγάλο comeback μου, αφού μετά που ξέσπασε η πανδημία COVID και λόγω αυτής δεν έχω ξαναπαίξει. Για αυτό έχω ετοιμάσει ένα πρόγραμμα πότ-πουρί που θα έχει από παλιά γαλλικά τραγούδια – που έχω διασκευάσει με το δικό μου ιδιαίτερο τρόπο – μέχρι και τραγούδια που έχω συνθέσει ο ίδιος.
- Ένας Γάλλος στην Ελλάδα. Πώς συνδέονται μουσικά μέσα σας, οι δύο κόσμοι;
Σίγουρα οι δυο κουλτούρες, γαλλική και ελληνική, συνδέονται μουσικά και συνυπάρχουν μέσα μου αρμονικά – τις περισσότερες φορές τουλάχιστον – χαχα! Ζω στην Ελλάδα πολλά χρόνια οπότε εννοείται ότι τα ακούσματα από τις μουσικές γύρω μου με έχουν επηρεάσει και αυτό “βγαίνει” και στα τραγούδια μου. Ακούω αρκετά ρεμπέτικο και λαϊκά τραγούδια, που μιλούν συχνά για ερωτικές απογοητεύσεις και για τον καημό, όπως λέτε εδώ. Αλλά ταυτόχρονα διατηρώ τον “α λα γαλλικά” τρόπο έκφρασης μου. Και αυτό νομίζω είναι ένα ωραίο πάντρεμα των δύο κόσμων.
- Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτός σε διαφορετικές επιρροές;
Είμαι ανοιχτός σε όλα τα μουσικά είδη, στα οποία “αφήνομαι” και τα αφήνω να με επηρεάσουν. Όταν άρχισα να παίζω κιθάρα ως έφηβος, προτιμούσα τη ροκ μουσική. Ύστερα, έπαιξαν ρόλο οι σπουδές μου στην τζαζ αλλά όταν άρχισα να τραγουδάω άλλαξε το ύφος καθώς με επηρέασε ο Jacques Brel, ο τρόπος που εξέφραζε τις ιδέες του, με τόση ένταση. Στη συνέχεια όλα τα στυλ που κατά καιρούς ακούω – από κλασική μέχρι λάτιν, και ρεμπέτικο ως ροκ – ήρθαν και ενώθηκαν στα τραγούδια μου.
- Να περιμένουμε κάποιο single ή δίσκο, μέσα στο επόμενο διάστημα;
Ναι! Γράφω τον τελευταίο διάστημα, και original τραγούδια μου αλλά και διασκευές, οπότε προγραμματίζω σύντομα να βγάλω κάποια single και ένα EP.
- Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;
Νομίζω ότι το καλλιτεχνικό όνειρο για τους περισσότερους μουσικοσυνθέτες και τραγουδιστές είναι η αναγνώριση από το κοινό, να ακούει τη μουσική μου όσο περισσότερος κόσμος γίνεται, και να αναγνωρίζει το στυλ μου μέσα από τα τραγούδια μου. Ελπίζω λοιπόν να καταφέρω να μεγαλώσω το κοινό που ενδιαφέρει για τη δουλειά μου και για αυτό δουλεύω ασταμάτητα παράγοντας νέα τραγούδια!
- Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;
Ένας καλλιτέχνης αναγνωρίζεται και παγιώνεται με όλη την παρουσία του στο χώρο, από τις ηχογραφήσεις και τα άλμπουμ του, τις συνεντεύξεις, τα βίντεο κλιπ. Αλλά οι ζωντανές εμφανίσεις είναι μια αληθινή εμπειρία μέσω της οποίας έχεις την ευκαιρία να γνωριστείς με το κοινό, να συνομιλήσεις μαζί του, να δεθείς και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, σε αντίθεση με το να είσαι στο στούντιο! Οπότε σίγουρα ένας καλλιτέχνης καταξιώνεται μέσω των λάιβ στη συνείδηση του κοινού.
- Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;
Δεν νομίζω ότι το Youtube και οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν αλλάξει το ρόλο της μουσικής. Η μουσική που θέλουμε να ακούσουμε απλώς ακολουθεί το mood μας εκείνη την ώρα. Όποτε το να ακούς ένα τραγούδι από ένα CD ή από το spotify δεν αλλάζει κάτι. Αυτό που έχει αλλάξει πολύ όμως είναι ο ρόλος της δισκογραφικής εταιρείας. Από τη στιγμή που δεν πωλούνται CDs όπως παλιά, έπρεπε να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουν. Πολλές δυστυχώς αναγκάστηκαν να κλείσουν, αλλά έχουν ανοίξει για πολλές ανεξάρτητες πλέον. Αυτό έχει θετικά και αρνητικά. Το θετικό είναι ότι τώρα δεν χρειάζεσαι εταιρεία για να παράγεις μουσική, είναι ανοιχτό σε όλους να ποστάρουν ότι θέλουν, και αυτό έχει φέρει μια ελευθερία που είναι πολύ θετική και καλή.
- Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows και τι θα συμβουλεύατε, κι ως καθηγήτρια, τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;
Νομίζω ότι τα reality show είναι πολύ επικίνδυνα και “διαλύουν” τα όνειρα πολλών παιδιών. Ποιός είναι καλός, και ποιος δεν είναι; Αυτό είναι θέμα προτιμήσεων. Μπορεί την ημέρα που εμφανίζεται στην εκπομπή να μην “το έχει” κάποιος. Εκεί θα σε κρίνουν άνθρωποι και θα σου πουν αν είσαι ή όχι καλός. Μα όλοι καλοί είμαστε αν σου αρέσει αυτό που κάνεις, τότε γιατί να πας μπροστά σε μια επιτροπή? Και ποιοι είναι αυτοί που θα σε κρίνουν? Επειδή έχουν βγάλει κάποιες επιτυχίες θα σου πουν κιόλας αν αξίζεις? Αυτό συνδυάζεται και με την προηγούμενη ερώτηση για τι ψηφιακές πλατφόρμες. Σήμερα δεν χρειαζόμαστε τις δισκογραφικές για να παίξουμε τη μουσική μας. Είμαστε επιτέλους ελεύθεροι, οπότε άμα θες να τραγουδήσεις, κάν’ το! Γράψε και ένα βίντεο με το κινητό, και πόσταρέ το. Μην σταματήσεις επειδή ο “τάδε” σου είπε ότι δεν είσαι αρκετά καλός. Προσωπικά δεν έχω καν τηλεόραση, αλλά γνωρίζω καθημερινά καινούργιους μουσικούς μέσα από τις πλατφόρμες.
- Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;
Το θέμα “καλλιτέχνης” είναι μεγάλο. Εγώ ως τραγουδιστής και συνθέτης γράφω τραγούδια που μιλάνε για καθημερινές εμπειρίες, για κάτι που ζούμε όλοι, και απλά το εκφράζω με το δικό μου τρόπο. Οπότε εκεί σίγουρα ασχολούμαι με τις κοινωνικές εξελίξεις. Ίσως ένας άλλος συνάδελφος να μην ενδιαφέρεται για τα κοινά όπως εγώ.