/Πώς μας θεραπεύουν τα ζώα;

Πώς μας θεραπεύουν τα ζώα;

Υπάρχει μια εναλλακτική θεραπεία, που είναι τετράποδη, παιχνιδιάρικη και ωφελεί ποικιλοτρόπως την ψυχή και το σώμα μας. Είναι πολύ εύκολη στην εφαρμογή της και γίνεται στη φύση ή στο σπίτι. Κοστίζει δε ελάχιστα. Ονομάζεται Θεραπευτική συντροφιά ζωών (Pet therapy) και τη χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο σε όλο τον κόσμο γιατί έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τι είναι η θεραπευτική συντροφιά ζώων

Πρόκειται για μια εναλλακτική συμπληρωματική μέθοδο θεραπείας με τη βοήθεια των ζώων. Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που τη χρησιμοποίησε συστήνοντας στους φίλους του να καταπολεμούν την αϋπνία κάνοντας μια βόλτα με άλογο.

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε επίσημα το 1940 σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης από τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και τις υγειονομικές υπηρεσίες του Στρατού ως πρόγραμμα επανένταξης και κοινωνικοποίησης των βετεράνων στρατιωτών.

Όμως πανηγυρική είσοδο στον επιστημονικό κόσμο έκανε το 1960 χάρη στον Αμερικανό ψυχοθεραπευτή παιδιών Μπόρις Λέβινσον.

Βάλσαμο για τα παιδιά

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την ευεργετική επίδραση των ζώων στην ψυχοσωματική μας υγεία. Ειδικότερα των παιδιών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ζώα συντροφιάς ωφελούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά αυτιστικά, κακοποιημένα ή με χρόνια νοσήματα, όπως επίσης βοηθούν στην καλύτερη συναισθηματική ωρίμανση και κοινωνικοποίηση φυσιολογικών παιδιών προσχολικής ή σχολικής ηλικίας, καθώς και εφήβων.

Δια πάσα νόσο

Επίσης καταγράφονται πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στις ψυχολογικές όσο και στις σωματικές παραμέτρους ατόμων της τρίτης ηλικίας, ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, AIDS, κατάθλιψη, καρδιολογικά προβλήματα κ.ά.

Τα ζώα στα νοσοκομεία

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα ζώα πέρασαν επισήμως και στα ιατρικά πρωτόκολλα νοσοκομείων. Ήδη σε μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας αλλά και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών εφαρμόζονται σχετικά προγράμματα.

Ποια ζώα είναι ιδανικά για θεραπευτική συντροφιά

Άλογα, σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, ψάρια, χελώνες, ωδικά πουλιά, δελφίνια, ακόμη και οικόσιτα γουρουνάκια και άλλα αγροτικά ζώα μπορούν να προσφέρουν ιδανικά τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο. Φυσικά στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο σκύλος, ο οποίος συν τοις άλλοις (σύμφωνα με ερευνητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Κέιμπριτζ), αν εκπαιδευτεί κατάλληλα, μπορεί να ξεχωρίσει τη μυρωδιά που αναδίδουν τα καρκινικά κύτταρα και να εντοπίσει με επιτυχία έναν καρκίνο.

Οι ειδικοί συστήνουν τις γάτες για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και δεν μετακινούνται εύκολα, γιατί δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις στη φροντίδα τους, ενώ τα χάμστερ και τα κουνέλια είναι καταλληλότερα για τα παιδιά.

Θεραπεία στο σπίτι

Τα ζώα και μόνο με την παρουσία τους στον χώρο μάς κάνουν καλό. Για παράδειγμα:

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Η παρέα με έναν σκύλο ή μια γάτα, καθώς επίσης και η παρατήρηση ψαριών που κολυμπούν μέσα σε ένα ενυδρείο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και κατεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Απομακρύνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Μινεσότα, η παρουσία γάτας στο σπίτι μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Μετριάζουν το στρες. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Buffalo της Νέας Υόρκης απέδειξαν ότι τα άτομα που έχουν ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο αντεπεξέρχονται καλύτερα σε καταστάσεις που προκαλούν στρες, καθώς η φροντίδα και η αγάπη που δίνουν και η ανταπόκριση και αφοσίωση που παίρνουν πίσω αποτελούν δυνατή ψυχολογική υποστήριξη.

Μας ενδυναμώνουν. Τα ζώα συντροφιάς μπορούν με την αγάπη και τα παιχνίδια τους να βοηθήσουν έναν μοναχικό άνθρωπο να αισθανθεί καλύτερα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους περνάνε κάποια δύσκολη φάση (π.χ. έναν χωρισμό ή μακροχρόνια ασθένεια) και δεν έχουν κοντά τους κάποιον να τους συμπαρασταθεί.

Προσφέρουν έναν σκοπό ζωής. Η ανατροφή και η φροντίδα ενός ζώου συντροφιάς μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει ότι έχει επιτύχει έναν σκοπό. Να τον κάνει να αισθανθεί όπως ένας κηδεμόνας που φροντίζει το παιδί του και του προσφέρει τα καλύτερα, ώστε να μεγαλώνει δυνατό και υγιές.

Μας εκτονώνουν. Σε ένα ζώο συντροφιάς μπορείς να μιλάς ελεύθερα για τα πάντα και να μην έχεις τον φόβο της αποδοκιμασίας. Δε θα σε κρίνει, δε θα σε προσβάλει. Θα σε αφήσει να εκτονωθείς και να νιώσεις καλύτερα.

Μας κρατούν σε φόρμα. Μια καθημερινή βόλτα με τον σκύλο είναι μια καλή άσκηση για το μυαλό και το σώμα.

Συσφίγγουν τις οικογενειακές σχέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μέλη μιας οικογένειας που έχουν κατοικίδιο περνούν πολύ περισσότερο χρόνο μαζί. Οι γονείς χαλαρώνουν και ανακουφίζονται από το στρες, τα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν το ζώο και να αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς μαζί του.

poiosgiati