Γράφει η Βαρβάρα Ηλιοπούλου, Πολιτισμολόγος – Κοιν. Επιστήμονας
Όπως φαίνεται η πανδημία εκτός των πολλών αρνητικών επιπτώσεων έχει και τον περιορισμό στις μετακινήσεις και κυρίως στα ταξίδια αναψυχής. Αυτό φυσικά δεν μας εμποδίζει να ονειρευόμαστε και να σκεφτόμαστε ότι όταν μια όμορφη μέρα λήξει όλη αυτή η δυσμενή κατάσταση, θα είμαστε σε θέση να συζητάμε και να προγραμματίζουμε την έξοδο σε κάποιο προορισμό που μας συγκινεί και μας προκαλεί το ενδιαφέρον.
Οι μετακινήσεις σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποδεικνύονται ότι δεν προκαλούν ωφέλεια μόνο σε πνευματικό επίπεδο, αλλά μας ωφελούν ψυχικά και μας ενισχύουν το αίσθημα ικανοποίησης και ευημερίας.
Η ωφέλεια δηλαδή είναι πολλαπλή και με σημαντικά αποτελέσματα . Κυρίως μας προκαλεί ανακούφιση από αγχώδεις και πιεστικές καταστάσεις , καλύτερη σωματική υγεία και ευεξία γενικότερα.
Ο σχεδιασμός για διακοπές, τα μελλοντικά ταξίδια, η αλλαγή του περιβάλλοντος, η απόκτηση πληροφοριών αλλά και η σκέψη για ταξιδιωτικούς προορισμούς μας βοηθά να απαλλαγούμε από τη ψυχική βαρύτητα που ενδεχομένως μας προκαλείται , λόγω της ανασφάλειας και του φόβου, για μια ασθένεια που είναι πρωτόγνωρη και ταλαιπωρεί την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου παγκοσμίως.
Η πανδημία μπορεί να έχει βάλει τα σχέδια για ταξίδια στον πάγο, σύντομα όμως θα έρθει η μέρα που θα ταξιδέψουμε και πάλι ελεύθερα.
Έχει άλλωστε παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνότερα, εκφράζουν μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας, ικανοποίησης, αλλά και ευημερίας, σε σχέση με όσους ταξιδεύουν σπάνια ή και καθόλου.
Έτσι λοιπόν η μελλοντική πρόσβαση σε ταξιδιωτικούς προορισμούς , μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα , φαντάζουν άκρως ανακουφιστικοί , λυτρωτικοί και κυρίως απαραίτητοι.