/Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Βαγγέλης Ιωσηφίδης)

Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Βαγγέλης Ιωσηφίδης)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, συγγραφέας

Αφού κατάφερες να βρεις εκδοτικό για το πόνημα σου, συμφώνησες στους όρους έκδοσης, έγινε η σελιδοποίηση του βιβλίου σου, η επιμέλεια και επιλέχθηκε ένα εξώφυλλο, πετάς στους ουρανούς. Όμως τότε συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ιδέα πως να φτάσει στο καταναλωτικό κοινό το βιβλίο σου (δηλαδή στους αναγνώστες), καθώς δε ζούμε στο 1950 να συγγράφουν λίγοι αλλά οι συγγραφείς κοντεύουν να γίνουν περισσότεροι από τους αναγνώστες.

Καλό το βιβλίο, «πιασάρικο», δυνατό, όμως στην ελεύθερη αγορά χρειάζεται και η προώθηση του (marketing). Λεφτά όμως δεν υπάρχουν για να πληρώσεις για διαφήμιση. Η τύχη παρόλα αυτά σου χαμογελάει, μιας και στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλοί που αναλαμβάνουν την προώθηση του βιβλίου σου απλά και μόνο με την ικανοποίηση να τους το στείλεις μέσω του εκδοτικού σου ή ο ίδιος, να το διαβάσουν. Σήμερα θα γνωρίσουμε τον Βαγγέλη Ιωσηφίδη (booktuber: δηλαδή ο Youtuber που ασχολείται με τα βιβλία) :

1.Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την προβολή των βιβλίων και συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media);

Το βιβλίο είναι ένας χώρος φαινομενικά μοναχικός, αλλά στην εποχή μας όλο και περισσότερο κοινωνικός. Συγγραφέας, εκδότης, βιβλιοπώλης, αναγνώστης, δεν έχει σημασία τι είσαι. Όλοι μαζί πορευόμαστε και απολαμβάνουμε το ταξίδι αυτό. Συνεπώς, πήρα την απόφαση πως θέλω να ανοιχτώ στον κόσμο του βιβλίου, να γνωρίσω πολλών ανθρώπων τις βουλές και επίσης να εφαρμόσω μια βασική αρχή μου: πριν ζητήσεις από κάποιον, χάρισέ του κάτι. Μια συζήτηση, ένα βιβλίο, μια βιβλιοκριτική, μια συμβουλή. Οτιδήποτε χρήσιμο.

2.Πόσο καιρό ασχολείσαι και τί κερδίζεις σε προσωπικό επίπεδο, μιας και αμοιβή δεν υπάρχει;

Ασχολούμαι εδώ και μια δεκαετία με τη συγγραφή. Βέβαια εξέδωσα το 2019 για πρώτη φορά, οπότε με όλα τα συναφή, προώθηση, προβολή, κοινωνικές επαφές στον χώρο κλπ. μπλέχτηκα πρόσφατα. Σε προσωπικό επίπεδο έχω κερδίσει έναν κύκλο ωραίων ανθρώπων. Αισιόδοξων, δημιουργικών, ανθρώπους στους οποίους μπορείς να στηριχτείς και θα σε βοηθήσουν χωρίς ανταλλάγματα. Πλέον όποτε βγαίνω από αυτόν τον κύκλο για να συναναστραφώ την υπόλοιπη κοινωνία, βλέπω πολλές νοοτροπίες που με ξενίζουν. Όσο για χρηματικό κέρδος… Όπως είπες, αμοιβή δεν υπάρχει. Δηλαδή το νοίκι μου δεν το πληρώνω με τα βιβλία μου – ακόμη. Αλλά σίγουρα υπάρχει κάποιο κέρδος κι από εκεί. Όσο για την προώθηση και την προβολή βιβλίων, σίγουρα δεν ψάχνω το κέρδος.

3.Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη εκδοτικών, συγγραφέων και φυσικά το σημαντικότερο, του αναγνωστικού κοινού;

Την εμπιστοσύνη του εκδότη μου θεωρώ πως την κέρδισα με την ποιότητα της δουλειάς μου αλλά κυρίως με το πόσο έτρεξα για να προωθήσω το βιβλίο μου, αλλά και να βοηθήσω τον εκδοτικό. Είναι όμως μια συνεχής διαδικασία αυτή η συνεργασία, οπότε θέλει ανατροφοδότηση. Όσο για τους συγγραφείς, με τους περισσότερους τα πάμε καλά εξαρχής. Έχουμε κοινά όνειρα και στόχους, μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το βιβλίο, έχουμε πράγματα να πούμε… Μιλάμε την ίδια γλώσσα, με κάθε έννοια! Έχω σκοπό να τους βοηθήσω, να τους προωθήσω, να κάνω το όνειρό τους γνωστό στον κόσμο. Τέλος, το αναγνωστικό κοινό είναι μια κατάκτηση συνεχής. Θέλει πάνω απ’ όλα να είσαι άνθρωπος. Να απαντάς στους αναγνώστες, να έχεις έναν καλό λόγο κι ένα χαμόγελο, να δέχεσαι τις καλές και κακές κριτικές χωρίς σνομπισμό και αλαζονεία. Με βάση αυτές τις αρχές πορεύτηκα και συνεχίζω να πορεύομαι, νομίζω με καλά αποτελέσματα.

4.Έχει συμβεί κάτι παράξενο ή αξιοσημείωτο που θα θυμάσαι για πάντα;

Πολλά! Έχω δει ανθρώπους για πρώτη φορά, με τους οποίους νιώθω πως γνωρίζομαι χρόνια. Αυτό συμβαίνει όλο και συχνότερα πια. Επίσης βλέπω ότι πολλοί με γνωρίζουν από το έργο μου πλέον, πριν ακόμα με γνωρίσουν από κοντά. Αυτό δεν παύει να με εκπλήσσει. Αλλά υπάρχουν και αρνητικά. Αξιοσημείωτη βρίσκω την απαισιοδοξία κάποιων ανθρώπων στον χώρο, αλλά και την κακή συμπεριφορά τους. Ζήλια, φθόνος, κακεντρέχεια, δυστυχώς και στον χώρο του βιβλίου υπάρχουν. Προσπαθώ βέβαια να διατηρώ την καλή μου διάθεση και την πίστη μου στον χώρο, κι αυτό θεωρώ πως είναι το πιο αξιοσημείωτο.

5.Παραπονέθηκε ποτέ συγγραφέας ή εκδοτικός παρόλο που δεν αμείβεσαι και αν, γιατί;

Γιατί να παραπονεθεί κανείς εφόσον τον προωθείς και τον βοηθάς αφιλοκερδώς; Αυτή είναι η λογική απάντηση, όμως δεν ισχύει πάντα. Υπήρξαν άτομα εύθικτα, που ήθελαν να ακούσουν πολύ καλύτερα λόγια, υπήρξαν συγγραφείς που ζητούσαν πολλά ή δεν έδειξαν συνεργάσιμοι στο τέλος. Ευτυχώς είναι οι εξαιρέσεις. Με εκδοτικούς τα πάω καλά γενικά. Ό,τι ζητάω το παίρνω συνήθως, διότι δε ζητάω κάτι παράλογο.

6.Για το τέλος. Από την εμπειρία και πείρα σου, είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται, τί θα τον/ην συμβούλευες;

Το να ασχολείσαι με την προβολή και προώθηση βιβλίων είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Απλά θέλει να διαβάζεις (κάτι που θα έκανες ούτως ή άλλως για εσένα), να ασχοληθείς με τα social media, που είναι δωρεάν, αλλά και να έχεις ένα αισθητικό κριτήριο στο τι και πώς δημοσιεύεις κάτι, ώστε να φαίνεται και ωραίο στο κοινό. Το ζήτημα δεν είναι πόσο εύκολα το κάνεις αλλά πόσο καλά και ευσυνείδητα το κάνεις. Το πιο ζόρικο είναι η κριτική βιβλίου. Χρειάζεται εμβάθυνση, λεπτομέρεια, τα θετικά και τα αρνητικά. Το κυριότερο; Ειλικρίνεια. Αν το πετύχεις αυτό, είσαι σε καλό δρόμο. 

Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κι εποικοδομητική συζήτηση!

To κανάλι του στο YouTube το “συγγραφικό στέκι”|:

https://www.youtube.com/channel/UCCl7ZUEIU1cJiE_waNBHOcg