/Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Θοδωρής Αρβανιτίδης) 

Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Θοδωρής Αρβανιτίδης) 

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Αφού κατάφερες να βρεις εκδοτικό για το πόνημα σου, συμφώνησες στους όρους έκδοσης, έγινε η σελιδοποίηση του βιβλίου σου, η επιμέλεια και επιλέχθηκε ένα εξώφυλλο, πετάς στους ουρανούς. Όμως τότε συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ιδέα πως να φτάσει στο καταναλωτικό κοινό το βιβλίο σου (δηλαδή στους αναγνώστες), καθώς δε ζούμε στο 1950 να συγγράφουν λίγοι αλλά οι συγγραφείς κοντεύουν να γίνουν περισσότεροι από τους αναγνώστες.

Καλό το βιβλίο, «πιασάρικο», δυνατό, όμως στην ελεύθερη αγορά χρειάζεται και η προώθηση του (marketing). Λεφτά όμως δεν υπάρχουν για να πληρώσεις για διαφήμιση. Η τύχη παρόλα αυτά σου χαμογελάει, μιας και στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλοί που αναλαμβάνουν την προώθηση του βιβλίου σου απλά και μόνο με την ικανοποίηση να τους το στείλεις μέσω του εκδοτικού σου ή ο ίδιος, να το διαβάσουν. Σήμερα θα γνωρίσουμε τον Θοδωρή Αρβανιτίδη – bookstagramer: Thebookprint.

1) Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την προβολή των βιβλίων και συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media);

Τα βιβλία πάντα με γοήτευαν. Με θυμάμαι να διαβάζω από μικρή σχετικά ηλικία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνδυάσω τα δύο πράγματα που μου αρέσει να κάνω στον ελεύθερό μου χρόνο. Τη λήψη φωτογραφιών και τα βιβλία .

Αρχικά, άρχιζα να ανεβάζω φωτογραφίες με κεντρικό θέμα το βιβλίο στο δικό μου λογαριασμό. Ωστόσο, αυτό δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση. Για αυτό, αποφάσισα να κάνω έναν ξεχωριστό λογαριασμό και να ανεβάζω εκεί αρχικά φωτογραφίες με δικά μου βιβλία στις οποίες θα προσπαθώ να αποτυπώνω ένα θέμα. Αργότερα, ήρθαν και οι συνεργασίες με παρουσιάσεις και συνεντεύξεις ως μια εξέλιξη που ήθελα εγώ να έχει το προφίλ μου. Παρόλα αυτά, αν μπορώ να πω ότι χαρακτηρίζει κάτι το the bookprint είναι οι θεματικές φωτογραφίες . 

2)Πόσο καιρό ασχολείσαι και τί κερδίζεις σε προσωπικό επίπεδο, μιας και αμοιβή δεν υπάρχει;

Με το προφίλ μου στο instagram ασχολούμαι περίπου ενάμιση χρόνο. 

Σε αυτό το χρονικό διάστημα αρχικά, μπόρεσα να γνωρίσω καινούριους συγγραφείς και εκδοτικούς οίκους με αξιόλογα έργα.  

Ακόμη, παίρνω τόση χαρά όταν βλέπω ότι αυτό το βιβλίο το οποίο παρουσιάζω αρέσει στο κοινό, μαθαίνει για αυτό και θέλει να το διαβάσει. 

Επιπροσθέτως, είδα που μπορούν να φτάσουν τα όριά μου για να κάνω πάνω σε αυτό που αγαπάω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Τέλος, είδα ποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να είναι δίπλα μου και να με στηρίζουν  ψυχολογικά και πρακτικά, βοηθώντας με να βγάλουμε μία άρτια φωτογραφία. 

3)Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη εκδοτικών, συγγραφέων και φυσικά το σημαντικότερο, του αναγνωστικού κοινού;

Για να κερδίσεις κάποιον ο οποίος δε σε ξέρει νομίζω παίζει σημαντικό ρόλο το πως θα του μιλήσεις. 

Η ευγένεια θεωρώ ανοίγει πόρτες. Για αυτό και με έχουν εμπιστευθεί αρκετοί από τους μεγαλύτερους εκδότες της χώρας μας. 

Επίσης, σημαντικό ρόλο πιστεύω  έχει και η δουλειά η οποία δείχνω . Προσπαθώ να αποτυπώνω ρεαλιστικές απεικονίσεις των θεμάτων των βιβλίων τα οποία παρουσιάζω και αυτό νομίζω αρέσει τόσο στους εκδοτικούς οίκους, όσο και στο αναγνωστικό κοινό. 

4)Έχει συμβεί κάτι παράξενο ή αξιοσημείωτο που θα θυμάσαι για πάντα;

 Γενικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχω συγκινηθεί πολλές φορές για διαφορά πράγματα που έβαλα στόχο και τα πέτυχα, ή είδα να ενθουσιάζουν μεγάλα ονόματα του χώρου του βιβλίου. 

 Ωστόσο, ένα από αυτά τα οποία θα θυμάμαι για πάντα είναι μια φωτογραφία για το βιβλίου του Πάνου Σόμπολου: «Εγκλήματα γένος θηλυκού στην Ελλάδα» στο οποίο σκηνοθετήσαμε μια αληθινή σκηνή φόνου η οποία ήταν γραμμένη στο βιβλίο. 

 Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τη θεωρήσω αρκετά σκληρή για να τη δημοσιεύσω στο instagram κι έτσι αναγκαστήκαμε να την κάνουμε λιγότερο σκληρή. 

 Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι στη φωτογραφία είμαι εγώ με την αδερφή μου, η οποία μου δίνει τρομερή έμπνευση με τις ιδέες της και την υποστήριξή της . 

5)Παραπονέθηκε ποτέ συγγραφέας ή εκδοτικός παρόλο που δεν αμείβεσαι και αν, γιατί; 

Δε θυμάμαι κάποιο σκηνικό στο να είχε παραπονεθεί κάποιος συγγραφέας, ή εκδοτικός οίκος. 

Συνήθως είμαι τυπικός σε αυτά τα οποία έχουμε πει. 

Όμως, αν αργήσω να βγάλω κάτι μερικές μέρες είναι γιατί περίμενα να βγάλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και όχι κάτι πρόχειρο μόνο και μόνο για να το δημοσιεύσω . 

6)Για το τέλος. Από την εμπειρία και πείρα σου, είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται, τί θα τον/ην συμβούλευες;

Ο κόσμος του bookstagram, δηλαδή σελίδες στο instagram οι οποίες ασχολούνται με βιβλία ολοένα και αυξάνεται . 

Θεωρώ είναι εύκολο να το ξεκινήσει κάποιος/α αν ξέρει το λόγο για τον οποίο άνοιξε το συγκεκριμένο προφίλ. 

Αυτό το οποίο θα συμβούλευα τα άτομα τα οποία ξεκινούν τώρα είναι να έχουν επιμονή. Με την επιμονή και την καλή δουλειά πιστεύω θα τους ανοιχτούν με τον καιρό πόρτες . 

Επιπροσθέτως, αυτό το οποίο θεωρώ  εγώ ως μυστικό συστατικό είναι η αγάπη για αυτό που κάνουν. Αν βάλουν μέσα αγάπη θα χαίρονται πρώτα από όλα οι ίδιοι με το αντικείμενο που ασχολούνται . Και όταν κάποιος αγαπάει αυτό με το οποίο ασχολείται το καταλαβαίνει και ο κόσμος γύρω του  Σας ευχαριστώ.