/Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε., Αλέξανδρος Κακαβάς, στο CulturePoint.gr

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε., Αλέξανδρος Κακαβάς, στο CulturePoint.gr

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Κακαβάς απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, για τη σύσταση και λειτουργία της Ενωσεως, για τις πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, τους διαγωνισμούς και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που δρομολογούνται, το εκδοτικό της έργο. 

Πώς δημιουργήθηκε η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και με ποιο τρόπο εκπροσωπεί και προωθεί τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο;

Η Ε.Σ.Ε. συνεστήθη από μια δράκα αξιόλογων, καταξιωμένων δημιουργών/σεναριογράφων το 1989. Κατά την πρώτη περίοδο του Μνημονίου αντιμετώπισε δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε επιτυχώς από μια ομάδα σεναριογράφων που παρά τις αντίξοες συνθήκες πέτυχαν να την καταστήσουν αυτάρκη. Πλέον η  Ένωση συνεχώς  διευρύνεται με πολλές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις επιδιώκοντας να καταστεί πόλος έλξης για όλους εκείνους τους ανθρώπους που νιώθουν την ανάγκη να καταθέσουν το προσωπικό, μοναδικό, δημιουργικό αποτύπωμά τους προς κρίση σε ένα κοινό που μεταλλάσσεται συνεχώς γυρεύοντας, στην τέχνη, να εύρει απαντήσεις και λύσεις στα αδιέξοδα του .

Ποιες είναι οι κυρίες πρωτοβουλίες που πήρατε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς προεδρίας σας και πώς θα θέλατε να εξελιχθεί ο ρόλος της Ένωσης;

Τα μέλη που μετέσχον στα Δ.Σ. αυτής της δεκαετίας αποδέχτηκαν την πρόταση μου να ασχοληθούμε, πέραν των ζητημάτων των συναδέλφων μας,  με ζητήματα που αφορούν τους συμπολίτες μας σε όλη την επικράτεια. Ανθρώπους που έως τότε θεωρούσαμε θεατές αποφασίσαμε να τους αντιμετωπίσουμε ως εν δυνάμει συναδέλφους μας. Εξ ου και η θέσπιση των διαγωνισμών που μέχρι σήμερα παρά την κρίση γνωρίζουν επιτυχία. Διοργανώσαμε και πάλι τα σεμινάρια/εργαστήρια συγγραφής σεναρίου που είχα κατά πρώτον συστήσει, με την αμέριστη βοήθεια του εξαίρετου συνεργάτη Σπύρου Καρδακάρη, κατά την πρώτη προεδρία μου το 2005. Δημιουργήσαμε νέες υπηρεσίες όπως αυτή της αξιολόγησης/ανάλυσης σεναρίων/θεατρικών, εισήλθαμε στο χώρο των εκδόσεων εκδίδοντας τα βραβευθέντα έργα των διαγωνισθέντων, αλλά και έργα μελών μας. Του Θάνου Τσάμπρα, της Ανδρεάνας Σαπρίκη, της Μαρίας Αθήνη, του Η. Φλωράκη, της Κλεοπάτρας Σβανά κ.ά. αλλά και μη μελών όπως το εξαιρετικό «Λεξικό Μυθολογίας» του πρέσβεως ε.τ. Δημοσθένους Κωνσταντίνου, το «Περί διαφθοράς» του τότε γενικού γραμματέα της Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, το «Έρωτας Γυμνός» της Εύης Φωτοπούλου κ.ά. Προέβημεν επίσης στην παραγωγή 45 ημίωρων ντοκιμαντέρ με τίτλο “Απο το Μικρό στο Μεγάλο” που πραγματεύονται τη ζωή και το έργο σαράντα πέντε κορυφαίων εκλιπόντων σεναριογράφων-γελοιογράφων-στιχουργών.  

Διοργανώνετε μια σειρά διαγωνισμών, όπως η “Τοπολατρεία” και ο ” Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοτύπων Μονολόγων”. Να περιμένουμε κι άλλες ανάλογες δράσεις και τι προσπαθείτε να αναδείξετε μέσα από αυτές;

Όπως πάντα τους διαγωνισμούς σεναρίου μικρού και μεγάλου μήκους, θεατρικού έργου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και στίχου σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Αλτή και τον εκδότη του περιοδικού Μετρονόμος Θανάση Συλιβό οι οποίοι λήγουν την 30η Σεπτεμβρίου αλλά επαναπροκηρύσσονται κάθε χρόνο. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός “Τοπολατρεία”, Μια ιστορία αγάπης για τον τόπο μου” μια απλή αλλά άκρως σημαντική ιδέα που πιστεύουμε ότι θα γοητεύσει κάθε κάτοικο της Ελλάδας που αγαπά τον τόπο του, ιδίως τους νεώτερους που αγαπούν την εικόνα και χειρίζονται καλά τα κινητά τους. Είναι μια πρόκληση για όλους να αναδείξουν το μέρος, τον άνθρωπο η την ιστορία που φέρουν ως αγαπημένους στη ψυχή τους και να συμβάλουν ουσιαστικά στην προβολή του αγαπημένου τους τόπου. Τέλος η αθρόα συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής δεν μας άφησε ασυγκίνητους, εξου και επανερχόμαστε προκηρύσσοντας τον βελτιωμένο 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό που θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου 2022. 

Η Ε.Σ.Ε. αναλαμβάνει την αξιολόγηση και κατοχύρωση πνευματικών έργων. Θεωρείτε ότι αυτή η διαδικασία προσφέρει μεγάλη αξιοπιστία και ασφάλεια στον συγγραφέα;

Αδιαμφισβήτητα. Ο μηχανισμός κατοχύρωσης είναι άνευ υπερβολής μια σημαντική προσφορά για κάθε δημιουργό έργου διανοίας, ιδίως τους συγγραφείς όλων των ειδών της συγγραφικής τέχνης, λαμβανομένου υπ’ όψιν φυσικά του χαμηλότατου κόστους κατοχύρωσης και όσον αφορά το σενάριο την παρουσία ειδήμονος στο δικαστήριο προς υποστήριξη της πατρότητας του έργου στην απευκταία περίπτωση που χρειασθεί και μάλιστα χωρίς αμοιβή. Προσφορά που εξετάζουμε να μπορούμε να παρέχουμε και στους συγγραφείς θεατρικών έργων και στίχων.

Ποιος είναι ο σκοπός του εκδοτικού έργου της Ένωσης και τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Λόγω της πανδημίας οι εκδόσεις μειώθηκαν καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα διανομής των βιβλίων αλλά επανερχόμαστε δριμύτεροι με την έκδοση των θεατρικών έργων του μέλους μας Κλεοπάτρας Σβανα, τον εορταστικό τόμο με παρουσίαση έργων 26 δημιουργών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη της Ε.Σ.Ε. αλλά λόγω του επετειακού χαρακτήρα του βιβλίου θα περιλάβουμε και παρουσιάσεις μερικών φίλων της Ε.Σ.Ε. όπως του Γιώργου Αλτή, της Έρικας Αθανασίου, του Κώστα Μπαλαχούτη, του Κωνσταντίνου Μπούρα, του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και της Φλωρεντίας Ρήγα και φυσικά τα σενάρια, θεατρικά και στίχους που θα βραβευθούν στους εφετινούς διαγωνισμούς της Ε.Σ.Ε. Υπενθυμίζω επισης ότι εξεδόθησαν πάλι τα δυό εξαίρετα ευσύνοπτα πονήματα του βραβευμένου, και πρώην διδάσκοντος στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., Σωτήρη Πετρίδη για το Σενάριο Μικρού Μήκους και Σενάριο Τηλεοπτικής Σειράς.

Σε τι αποσκοπεί η δημιουργός της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. και πώς ακριβώς λειτουργεί;

Η Ένωση κατά τα τελευταία δέκα έτη έχει επιλέξει να εφαρμόσει μια ας μου επιτραπεί να την αποκαλέσω κοινωνική πολιτιστική πολιτική και εξ ου καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να προσεγγίσει τον κόσμο και να τον μυήσει στη σημασία και την αξία της τέχνης. Όχι απαραίτητα με στόχο την επαγγελματική τους καταξίωση, αν και αυτή επιτυγχανόταν θα μας χαροποιούσε ιδιαιτέρως. Θεωρώντας ότι η «εφαρμοσμένη» τέχνη εξομαλύνει τα ήθη και αμβλύνει τις κοινωνικές διαφορές συστήσαμε την Λέσχη Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Μια Λέσχη πολιτισμού για όλους, φυσικά χωρίς συνδρομή, αλλιώς δεν θα ήταν για όλους.

Στη Λέσχη Φίλων της Ε.Σ.Ε. μπορεί να εγγραφεί οιοσδήποτε έχει αποδεδειγμένα ασχοληθεί με κάθε είδος τέχνης ακόμα και τη δημοσιογραφία και τη διαφήμιση – τέχνες του λόγου- όπως και άτομα που έχουν συμβάλει στην προβολή και προώθηση του πολιτιστικού έργου της Ε.Σ.Ε.. Τούτο επειδή είμαστε της άποψης ότι αδικείται μεγάλο μέρος αυτού του δημιουργικού δυναμικού, που ευρίσκεται διασκορπισμένο ανά την Ελλάδα, καθώς δεν του προσφέρονται οι δέουσες ευκαιρίες. Θεωρούμε ότι με τη βοήθεια των μελών μας θα μπορέσουμε να παράσχουμε κάποιες ευκαιρίες στους λάτρεις και οπαδούς των τεχνών. Η Λέσχη θα εκπροσωπείται από γηγενείς σε όλους τους νομούς της Ελλάδος. Μερικοί θα ασκούν διοικητικά καθήκοντα άλλοι θα είναι υπεύθυνοι των καλλιτεχνικών ομάδων που θα παρουσιάζουν πολιτιστικές προτάσεις προς παραγωγή π.χ. για δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν το θεατρικό έργο. Στην Αττική όλοι οι Δήμοι της περιφέρειας θα έχουν εκπροσώπους και καλλιτεχνικά υπευθύνους. Θα αναφερθώ διεξοδικώς στην οργάνωση της Λέσχης εν ευθέτω χρόνω.

Με την εμπειρία σας ως άνθρωπος με πολυσχιδή δραστηριότητα στο Πολιτιστικό χώρο, τι θα έπρεπε να κάνουμε για να αναδειχθεί καλύτερα, πέρα από τον πολιτισμικό μας πλούτο, και το έργο των συγχρόνων δημιουργών; 

Να εμπιστευθούμε την αγορά ώστε το πολιτιστικό έργο να μπορέσει να εξαχθεί στο εξωτερικό και να αποκτήσει κύρος και οικουμενική αξία και γιατί όχι να αποφέρει έσοδα στους δημιουργούς και καλλιτέχνες.