/Ο Νίκος Γιαννακόπουλος στο CulturePoint.gr

Ο Νίκος Γιαννακόπουλος στο CulturePoint.gr

Ο Νίκος Γιαννακόπουλος * μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο “Οι τρεις αποτυχίες”. Με αφορμή αυτή την έκδοση, ο Κωνσταντίνος Μανίκας, του θέτει μια σειρά ερωτήσεων για την επικοινωνία, τον δρόμο προς την ευτυχία, τις δεξιότητες που μπορεί να αρχίσει να καλλιεργεί ο αναγνώστης του βιβλίου. 

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σας «Οι τρεις αποτυχίες». Τι ακριβώς πραγματεύεται;

Αφορμή για το βιβλίο μου «Οι τρεις αποτυχίες», ήταν τρεις απορρίψεις που είχα και -εκ των υστέρων-συνειδητοποίησα πόσο με βοήθησαν στη μετέπειτα ζωή μου.

Το βιβλίο πραγματεύεται την αποτυχία ως κομμάτι της ζωής και εστιάζει σε τρεις πυλώνες που είναι καθοριστικοί. Την επικοινωνία, τη γλώσσα του σώματος και τη σχέση με τον εαυτό μας.

Περιέχει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για να επικοινωνείς πιο αποτελεσματικά με τους άλλους αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό, γνώσεις για να αποκωδικοποιείς τη μη λεκτική επικοινωνία καθώς και τεχνικές και τη νοοτροπία που μπορείς να καλλιεργήσεις ώστε να αξιοποιήσεις τη δυναμική σου και να ζεις όπως επιθυμείς.

Τι θα μπορούσε να σηματοδοτεί, ευρύτερα, ο συγκεκριμένος τίτλος; Τρία πεδία αποτυχιών; Μια αλληλουχία λαθών που τελικά οδηγούν στη συνειδητοποίηση και την επιτυχία;

Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα αρκετά πριν καταλήξω στον συγκεκριμένο τίτλο. Ήταν η πρώτη μου σκέψη και αυτή που με εκφράζει συνολικά.

Η αποτυχία μπορεί να είναι ένα δώρο, αρκεί να μάθουμε κάτι από αυτή. Σηματοδοτεί, ουσιαστικά, ότι αν τη διαχειριστούμε σωστά μπορεί να είναι το κλειδί για την αλλαγή και την εξέλιξή μας.

Και δεν εννοώ, να επιζητούμε την απόρριψη, την αποτυχία. Λέω, όμως, ότι όσο πιο πολύ προσπαθούμε να πετύχουμε πράγματα και να διαπρέψουμε σε κάποιο τομέα, θα συναντάμε -λίγο ή πολύ- κάποιες αποτυχίες. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, είναι πρόσκαιρες κι εάν προσπαθήσουμε λίγο παραπάνω μετατρέπονται σε επιτυχίες. Αλλά, ακόμα και να μην συμβεί κάτι τέτοιο και είναι μόνιμες έχουμε να κερδίσουμε πολλά από αυτές. Θα μας δείξουν, πέρα από άλλα διδάγματα, τι να μην κάνουμε την επόμενη φορά.

Τι θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης του βιβλίου σας; Ποιες κοινωνικές κι επικοινωνιακές δεξιότητες να καλλιεργήσει;

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να έρθει πιο κοντά στον εαυτό του. Να μπορεί να αναγνωρίσει τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά του. Για να καταφέρουμε οτιδήποτε θέλουμε στη ζωή, είναι χρήσιμο να είμαστε καλά με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Παράλληλα, να μπορεί να αλληλεπιδράσει στην καθημερινότητά του με ποιοτικό και υγιή τρόπο εκφράζοντας την αλήθεια του. Ούτως ή άλλως, επικοινωνούμε κάθε μέρα από το πρωί που ξυπνάμε μέχρι το βράδυ που κοιμόμαστε. Με φίλους, οικογένεια, σύντροφο, συνεργάτες, γνωστούς και αγνώστους.

Γιατί να μην το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; 

Υπάρχουν απαρέγκλητοι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν στο δρόμο προς την επιτυχία;

Αυτή είναι μια οπτική που μοιράζομαι και στο βιβλίο μου. Θεωρώ ότι το υψηλότερο επίπεδο σοφίας είναι να κατανοήσεις ότι δεν είναι όλα τα πράγματα «άσπρο ή μαύρο». Ο καθένας δημιουργεί την δική του πορεία και υπάρχουν πάρα πολλά μονοπάτια για να φθάσει εκεί που θέλει.

«Οι τρεις αποτυχίες» δεν δίνουν τις λύσεις, αλλά δείχνουν πώς μπορούμε μόνοι μας να βρούμε τις λύσεις για τον εαυτό μας. Εννοείται, ότι και άλλοι άνθρωποι μπορούν να μας βοηθήσουν. Να μας πουν εναλλακτικές και να μας καθαρίσουν το μυαλό.

Ωστόσο, την τελική απόφαση καλούμαστε να την πάρουμε εμείς, για να μπορούμε να τη στηρίξουμε. Αν, όμως, έλεγα τρία χαρακτηριστικά που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για την επίτευξη στόχων και τον δρόμο προς την επιτυχία είναι σκληρή δουλεία, επιμονή και πίστη.

Ποια είναι τα πιο συχνά σφάλματα τα οποία στρεβλώνουν τη σωστή επικοινωνία ενός μηνύματος;

Υπάρχουν πολλά «παράσιτα», πολλά εμπόδια σε μία επικοινωνία, όπως αναφέρονται και στο βιβλίο. Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου, είναι ότι κάποιες (ή πολλές) φορές, ακούμε με σκοπό να απαντήσουμε και όχι με σκοπό να κατανοήσουμε.

Ο Stephen Covey το έλεγε με τον πλέον εμφατικό τρόπο: «Προσπάθησε πρώτα να κατανοήσεις και μετά να γίνεις κατανοητός».

Μπορεί ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης να αντικαταστήσει τη δουλειά του ειδικού ή αποτελεί ένα αρχικό εγχειρίδιο «επιβίωσης» πριν την προσφυγή σε αυτόν;

Σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ειδικό. Είτε πρόκειται για ψυχοθεραπεία, είτε για coaching ή mentoring. Όπως και ένας ειδικός, δεν μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο βιβλίο.

Θεωρώ ότι όλα αυτά σε συνδυασμό, θα ενώσουν καλύτερα τα κομμάτια μας ώστε να γίνουμε η πιο βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού μας. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι «Οι τρεις αποτυχίες» δεν είναι από τα βιβλία που διαβάζεις μια φορά και μετά παίρνει μια μόνιμη θέση στη βιβλιοθήκη σου. Το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα εγχειρίδιο προσωπικής ανάπτυξης που θα βοηθήσει να δούμε τη ζωή με μια παραγωγική οπτική, μέσω παραδειγμάτων από την καθημερινότητα.

Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον που αντιμετωπίζει ένα επικοινωνιακό πρόβλημα;

Θα έλεγα ότι εκφράζεται με τον δικό του τρόπο και ίσως να μην γίνεται απόλυτα κατανοητός σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Οπότε αν έχει κατανοήσει τη σπουδαιότητα και τα οφέλη να επικοινωνείς αποτελεσματικά, να πείθεις και να ακούγεσαι, είναι στο χέρι του να το βελτιώσει.

Αρχικά, θα χρειαστεί να παρατηρεί τους άλλους. Να δει τι του αρέσει -ώστε να αρχίσει να το κάνει- και τι δεν του αρέσει -ώστε να το σταματήσει. Παράλληλα, να διαβάζει κάποια σχετικά βιβλία ή να συμμετέχει σε αντίστοιχα σεμινάρια ώστε να αυξήσει τις τεχνικές γνώσεις σε αυτό το κομμάτι. Τέλος, θα χρειαστεί να τα κάνει πράξη. Μπορεί στην αρχή να μην το κάνει με τον καλύτερο τρόπο, όμως στο τέλος η βελτίωση θα είναι εμφανής.

Όπως λέει και ο Robin Sharma «Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη αρχικά, μπερδεμένη στο μέσο, αλλά υπέροχη στο τέλος».

Τελικά, δεν είναι οι άλλοι η Κόλαση μας , αλλά εμείς οι ίδιοι;

Ακριβώς. Κόλαση ή Παράδεισος.

Είναι στο χέρι μας ποιο θα επιλέξουμε από τα δύο. Ο αγαπημένος μου Jim Rohn έλεγε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις εποχές, τις περιστάσεις ή τον άνεμο. Μπορούμε, όμως, να αλλάξουμε τα πανιά μας.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις όμορφες και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας. Αν είναι να μείνει ένα πράγμα από αυτή τη συζήτηση θα ήθελα να είναι να επιχειρούμε νέα πράγματα. Να προσπαθούμε σκληρά, μέχρι να τα πετύχουμε. Κι όταν σκεφτόμαστε κάτι έντονα, αξίζουμε να προσπαθήσουμε. Όσες φορές και να αποτύχαμε μέχρι τώρα. Και να μην τα βάζουμε με τον εαυτό μας. Είναι ο καλύτερος φίλος μας και έκανε το καλύτερο που μπορούσε!

 

Βιογραφικό

Ο Νίκος είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Μάρκετινγκ και Public Speaking Coach στους theSPEAKERS.

Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Παράλληλα, έχει εκπαιδευτεί σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης από το κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως πιστοποιημένος Coach.

Η διδακτορική του διατριβή αφορά τη μελέτη της μη λεκτικής επικοινωνίας στη διαδικασία πώλησης και γενικότερα στο μάρκετινγκ, ενώ η διπλωματική του σχετιζόταν με τη γλώσσα του σώματος σε επίπεδο ηγετών.

Ο Νίκος πιστεύει στη δύναμη της επικοινωνίας, καθώς και στη σύνδεση των ανθρώπων που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα, αλλά και την ίδια τη ζωή.

Παρατηρεί τους ανθρώπους, μελετά τις συμπεριφορές, αγαπά τις λέξεις αλλά και όσα κρύβονται πίσω από αυτές.

Το αγαπημένο του απόφθεγμα είναι «Η ποιότητα της ζωής μας δεν εξαρτάται τόσο από αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά από το πώς αντιδρούμε σε αυτά που μας συμβαίνουν».