/Ο Μορρικόνε συναντά τον Ραχμάνινοφ

Ο Μορρικόνε συναντά τον Ραχμάνινοφ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ. Ο ΜΟΡΡΙΚΟΝΕ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ. Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 | 20:30. Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια Φαντασία για πιάνο του Θάνου Μαργέτη σε μια πρωτότυπη ιδέα του Ρένου Χαραλαμπίδη παρουσιάζουν Οι Φίλοι της Μουσικής την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο Ιταλός Έννιο Μορρικόνε (1928–2020), γνωστός για τα ωραιότερα μουσικά θέματα στην ιστορία του κινηματογράφου, συναντά σε ένα ονειρικό τοπίο τον Ρώσο συνθέτη του ύστερου ρομαντισμού Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873–1943) και συνομιλεί μαζί του μέσα από τη μουσική. 

Έργα των δύο συνθετών διαδέχονται το ένα το άλλο, φέρνοντας στο φως κρυφές συγγένειες. Πολλές φορές μουσικά μοτίβα του ενός συνυπάρχουν ταυτόχρονα με μουσικά μοτίβα του άλλου, ξαφνιάζουν αντιστικτικά και δημιουργούν ένα έργο «καινούργιο». Το μουσικό υλικό συνδέεται διαρκώς με μουσικές γέφυρες που εξασφαλίζουν τη συνεχή ροή της μουσικής πράξης, κάνουν πιο έντονη την αφηγηματική της δύναμη και χρωματίζουν το ονειρικό τοπίο συνάντησης των δύο συνθετών. 

Μία ώρα συνεχόμενης μουσικής που έχει τη δομή συμφωνικού έργου, ενώ σταδιακά κορυφώνεται έως την τελική ανάταση.

 

ΠΙΑΝΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θάνος Μαργέτης

ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ ο Ρένος Χαραλαμπίδης

 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

 

TIMEΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €18.00, €12.00, €8.00 εκπτωτικό

https://www.megaron.gr/event/o-morrikone-sunanta-ton-rachmaninof/

ΘΑΝΟΣ ΜΑΡΓΕΤΗΣ

 

Ο πιανίστας και συνθέτης Θάνος Μαργέτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (δίπλωμα πιάνου και σύνθεσης) και της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου (δίπλωμα Master στη σύνθεση), όπου σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στη Μοντέρνα Πινακοθήκη του Μονάχου, στο 7ο Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής της A*Devantgarde, στο πανεπιστήμιο του Cincinnati, στη ραδιοφωνία της Κολωνίας, στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στο εργαστήριο σύγχρονης μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και σε άλλους συναυλιακούς χώρους. Στο Μόναχο συνεργάστηκε με το σύνολο “Octopus”, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίας Γουρζή, τόσο ως πιανίστας όσο και ως βοηθός μαέστρου. Έχει δώσει ρεσιτάλ (Athenaeum, Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών) κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (Mozart Διπλό Κοντσέρτο). Έχει συνοδεύσει, σε συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αλλού, γνωστούς λυρικούς τραγουδιστές όπως την πρωταγωνίστρια της EΛΣ Ιουλία Τρούσσα. Από το 2004 έως το 2013 υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της Χορωδίας της ΕΡΤ, ενώ από το 2015 συνεχίζει ως τακτικός εξωτερικός συνεργάτης του ίδιου συνόλου. Τακτικός συνεργάτης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (από το 2012), της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων (από το 2015) και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (από το 2015). Το 2006 εργάστηκε ως συμβασιούχος πιανίστας της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις της Χορωδίας της ΕΡΤ, της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και σε ηχογραφήσεις για το Τρίτο Πρόγραμμα με έργα για φωνητικό σύνολο και μουσική δωματίου. Έχει συνοδεύσει σεμινάρια λυρικού τραγουδιού (των Α. Κοντογεωργίου, Τ. Χριστογιαννόπουλου) και σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας (Μίλτου Λογιάδη). Έχει πλαισιώσει θεατρικές παραστάσεις (Φ.Σ. Παρνασσός, Χώρος Τέχνης “ιδιόμελο”, Από Μηχανής Θέατρο), την απονομή θεατρικών βραβείων Αθηνοράματος 2010 στον ΟΜΜΑ, καθώς επίσης προβολές ταινιών (Ίδρυμα Κακογιάννη). Συνοδεύει την τάξη μονωδίας της Ιουλίας Τρούσσα, καθώς επίσης την τάξη κλαρινέτου του Άγγελου Πολίτη στο Ωδείο Αθηνών.