/Βιβλιοκριτική: Ο όρμος των καταιγίδων (Ντάγκλας Σκέλτον)

Βιβλιοκριτική: Ο όρμος των καταιγίδων (Ντάγκλας Σκέλτον)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Ο όρμος των καταιγίδων, που κυκλοφορεί σε μετάφραση: της Άννας Παπασταύρου από τις εκδόσεις Gema, είναι από εκείνα τα βιβλία που ενθουσιάζουν; όσους ενδιαφέρονται για αστυνομική πλοκή αλλά με λελογισμένες και σωστά κατανεμημένες δόσεις, δράσης,, μυστηρίου και μυστικών, χωρίς ταυτόχρονα να λείπει ο κοινωνικός παράγοντας και η ενδελεχής ανάλυση των χαρακτήρων.

Μια δημοσιογράφος καταφθάνει στον τόπο καταγωγής της για να κάνει ρεπορτάζ σχετικά με την επιστροφή του αθωωμένου, αλλά στιγματισμένου ως εγκληματία από την τοπική κοινωνία για τον γόνο μιας κοπέλας. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικογενειακά της μυστικά, παιχνίδια εξουσίας και τις σαθρές αξίες ενός προτύπου υποτιμητικού για το γυναικείο φύλο.

Λεπτομερείς περιγραφές που δεν γίνονται όμως κουραστικές. Προσεκτικό ξεδίπλωμα των προσωπικοτήτων και των κινήτρων τους. Ανάδειξη των αντιφάσεων και των περιορισμών των μικρών κοινωνικών ομάδων.

Ο Σκέλτον γράφει με μαεστρία, υπομονή και στοχαστικότητα για το ρόλο και τα, προβλήματα των γυναικών αλλά εντάσσει αυτό το ζητούμενο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιακής ανάλυσης. Δεν εκβιάζει την αγωνία, το ενδιαφέρον, την προσοχή μας. Χτίζει μεθοδικά το πλέγμα της διαλεύκανσης ενός εγκλήματος έτσι ώστε να μας φέρει αντιμέτωπους με τους δαίμονες και τις ευθύνες μας για όσα γίνονται και δεν λέγονται, για όσα αρνούμαστε να παραδεχτούμε και κρύβουμε σαν μια παραμορφωμένη παράδοση.