/Μικρό Διήγημα: Παραλλαγές (Χριστόφορος Τριάντης)

Μικρό Διήγημα: Παραλλαγές (Χριστόφορος Τριάντης)

Γράφει ο Χριστόφορος Τριάντης

Στο Τόκιο, ο συγγραφέας Γιούκιο Χιρόσι έγραφε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Οι Κερασιές». Παράλληλα, στη Μασαχουσέτη, ο συγγραφέας Ντέιβιντ Στερν έγραφε μια παραλλαγή του βιβλίου τού Χιρόσι με τίτλο: «Οι κερασιές της Βοστώνης».

Ο Ρώσος λογοτέχνης Ρούντιν συνέχισε το έργο τού Στερν, γράφοντας την δική του εκδοχή, που την ονόμασε «Ο Κερασόκηπος», τιμώντας με αυτήν τη συγγραφική αναφορά τον πατριώτη του Τσέχωφ. Και στην Αργεντινή, ένας τυφλός βιβλιοθηκάριος και όψιμος συγγραφέας, υπαγόρευε στη βοηθό και ερωμένη του, το δικό του βιβλίο, βασισμένο στα προαναφερθέντα έργα, με την ονομασία «Γραφείο από κερασιά».

Ύστερα από λίγο καιρό, στο Λονδίνο, ο διάσημος διηγηματογράφος Στίβεν Σκοτ, χρησιμοποίησε κάθε μέσο (νόμιμο και παράνομο) και απέκτησε όλες τις παραλλαγές του βιβλίου τού Χιρόσι, όλα τα χειρόγραφα, και μόλις ήρθαν στα χέρια του, τα ‘καψε σ’ ένα βιομηχανικό καμίνι στο δυτικό Λονδίνο. Κατέστρεψε και τη δική του συμμετοχή, που την τιτλοφορούσε «Το νησί των Κερασιών».

Έδωσε ένα αντιλογοτεχνικό τέλος στα παράλληλα συγγραφικά σύμπαντα, προλαβαίνοντας μια παγκόσμια πνευματική εντροπία που είχε ξεκινήσει από την Ιαπωνία και συνεχιζόταν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Όλα αυτά συνέβησαν στον χρόνο που απαιτείται ώστε οριστούν οι υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας και να ανακοινωθεί ο νικητής.