/Μια μεγάλη “Νίκη”!

Μια μεγάλη “Νίκη”!

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο χώρο της λογοτεχνίας, το Prix du Livre Europeen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος), έλαβε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, με την επιτροπή να αναγνωρίζει τη «Νίκη» ως ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της εποχής μας.

Πρόκειται για ένα βραβείο που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της Ευρώπης, καλλιεργώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο στο χώρο της πεζογραφίας, και προωθεί τη λογοτεχνία πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες.

Η αλήθεια είναι πως για όλους εμάς οι οποίοι αρεσκόμαστε στο ναγράφουμε και το διάβασμα αποτελεί η κύρια διέξοδος στον ελεύθερο χρόνο μας, η βράβευση αυτή, μας έκανε να χαμογελάσουμε.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να χαιρόμαστε για τη βράβευση αυτή.

Ο πιο σημαντικός από αυτούς, είναι ότι στο πρόσωπο του Χωμενίδη, βραβεύεται η ελληνική πεζογραφία και τέτοιες βραβεύσεις, αποτελούν ένα φαινόμενο σπάνιο και ως εκ τούτου, πολύ σημαντικό.

Ένας άλλος λόγος, έχει να κάνει με το ότι δίνει δύναμη στον Έλληνα δημιουργό και γεννά το ενδιαφέρον για τον σύγχρονο ελληνικό γραπτό λόγο, που κακά τα ψέματα, δεν αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες προτεραιότητα ατζέντηδων και όσων ασχολούνται με την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Ενδεχομένως, το βραβείο αυτό να γίνει αφορμή να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν στον κόσμο εκτός των στενών συνόρων της χώρας μας και άλλα, πολύ αξιόλογα έργα, τα οποία δυστυχώς, τα διαβάζουμε μόνο εμείς, όσοι τα διαβάζουμε δηλαδή…

Ένας εξίσου σημαντικός λόγος για τον οποίο η βράβευση αυτή είναι άξια λόγου, είναι ότι είναι μια καλή ευκαιρία για την ελληνική πολιτεία, να σκύψει πάνω από το ζήτημα του βιβλίου στη χώρα μας γενικότερα.

Το βιβλίο και το πως αυτό αντιμετωπίζεται από μία πολιτεία, δείχνει το πως αυτή η πολιτεία αντιλαμβάνεται την έννοια της καλλιέργειας των πολιτών της. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην Ελλάδα των τελευταίων σαράντα χρόνων, προτεραιότητα ήταν όπως πολύ σωστά μας πέταξαν κατάμουτρα – όσο και αν αυτό μας πονάει – κάποιοι, να μας «ξεβλαχέψουν. Τα lifestyle περιοδικά, τα περιοδικά της κλειδαρότρυπας και τα αναγνώσματα με illustration περιεχόμενο και κενά νοήματος, αντικατέστησαν το βιβλίο, εκτοπίζοντας το από την καθημερινότητα μας. Και δεν είναι καθόλου αστείο αυτό που ακούγεται ως ευφυολόγημα από πολλούς ότι, στη χώρα μας, οι συγγραφείς, είναι πολλοί περισσότεροι από τους αναγνώστες!

Το βραβείο του Χωμενίδη έχει ακόμα ιδιαίτερη αξία Διότι μέσα από το έργο του που βραβεύτηκε, τη Νίκη, Έλληνες και ξένοι, μαθαίνουν για το πως, μέσα από το πέρασμα των ετών, συγκροτήθηκε το DNA του νεοέλληνα. Μαθαίνουν με λίγα λόγια ότι η ελληνική ιστορία, δεν σταμάτησε να γράφεται στα χρόνια του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.

Τέλος, για όλους εμάς που έχουμε το ψώνιο του γραψίματος και έχουμε τη φιλοδοξία να δούμε τα γραπτά μας να κοσμούν βιτρίνες βιβλιοπωλείων και ράφια βιβλιοθηκών, το βρα βείο αυτό, μας δίνει ένα πολύ ισχυρό κίνιτρο να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι. Γράφουμε που γράφουμε, ας το κάνουμε τουλάχιστον καλά. Ας αγαπήσουμε ξανά την τόσο υπέροχη ελληνική γλώσσα, τιμώντας την και προστατεύοντας την από τους πιθηκισμούς, τα emogies και τον ακρωτηριασμό.