Η Μαίρη Ρενό (ψευδώνυμο της Eileen Mary Challans) γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1905 στο Λονδίνο κόρη των Frank Challans και της Clementine (Baxter) Challans και μεγάλωσε στο Ίστ Έντ. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Μπρίστολ και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Saint Hugh’s College της Οξφόρδης.
Από τα παιδικά της ακόμη χρόνια ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας. Και για ν’ αποκτήσει μια βαθύτερη γνώση της ζωής και των ανθρώπων αποφάσισε να γίνει νοσοκόμα. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο (Purposes of Love), και το δεύτερο (Kind are her answers) την εβδομάδα που έγινε η μάχη της Δουνκέρνης.
Στο μεταξύ, η Μαίρη Ρενό εργάζεται εντατικά ως νοσοκόμα στο Μπρίστολ, στο Λονδίνο και την Οξφόρδη. Από το 1946 και μετά ζει πλέον αποκλειστικά απ’ την πένα της και το 1947 μεταναστεύει στην Νότιο Αφρική. Έκανε πολλά ταξίδια στην αφρικανική ήπειρο, μα εκείνο που τη σημάδεψε ήταν οι περιηγήσεις της στην Ελλάδα, καρπός των οποίων ήταν μια μεγαλοφυής αναπαράσταση γεγονότων και καταστάσεων της Αρχαίας Ελλάδας σε μια σειρά μυθιστορημάτων όπως “Ο βασιλιάς πρέπει να πεθάνει”, “Ο ταύρος που βγήκε από τη θάλασσα”, “Φωτιά από τον ουρανό” κλπ.
Ενώ ζούσε στο Durban, έγραψε το North Face(1948) και το The Charioter(1953). Ύστερα ακολούθησαν τα ιστορικά της μυθιστορήματα που την έκαναν διάσημη: The Last of the Wine(1956), The King must die(1958), The Bull from the Sea(1962), The Mask of Apollo(1966), Fire from Heaven (1969), The Persian Boy(1972), The Praise Singer(1979), Funeral Games(1981). Έγραψε επίσης και το παιδικό βιβλίο The Lion in the Gateway(1964) και τη μονογραφία, The Nature of Alexander(1975).
Το 1959 γίνεται μέλος της Royal Society of Literature (Βασιλική Εταιρεία Λογοτεχνίας). Το 1962, έχοντας ήδη τιμηθεί με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, εκλέγεται πρόεδρος του νοτιο-αφρικανικού Pen-Club, θέση την οποία εγκατέλειψε μόλις λίγους μήνες πριν από το θάνατό της, στις 13 Δεκεμβρίου 1983.
Παρ’ ότι έγραψε αρκετά διηγήματα, θεατρικά, δοκίμια, είναι πιο γνωστή για τις ιστορικές νουβέλες της στις οποίες κύριο θέμα είναι η ομοφυλοφιλία, τόσο η γυναικεία όσο και η αντρική.