Συνέντευξη της δημοσιογράφους και συγγραφέως, Κικής Τσιλιγγερίδου στον Θωμά Χ. Μαρκόπουλο
– Αρχικά πες μας τα βασικά για σένα, αγαπητή φίλη Κική: καταγωγή, σπουδές, οικογένεια, επάγγελμα, που βρίσκεσαι τώρα εργασιακά και συγγραφικά, χόμπι, ελεύθερος χρόνος.
Κ.Τσ.: Ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, γι’ αυτό και δεν θα απαντήσω σε τόσο πολλές ερωτήσεις μαζεμένες! Κατά τα άλλα, είμαι δημοσιογράφος και συγγραφέας.
– Me Too Greece… πόσο αισιόδοξη για το αύριο είσαι με όλο αυτό, ως μαχόμενη-εργαζόμενη γυναίκα του σήμερα;
Κ.Τσ.: Είμαι φύσει αισιόδοξη. Οι αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε όλους τους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες της Δύσης μάς δείχνουν τον δρόμο και για τη συνέχεια. Είναι δύσκολος δρόμος μεν, αλλά θα τον βαδίσουμε. Όλες μαζί.
– Θεωρείς ότι τα παλαιά στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή και παρουσία της σύγχρονης γυναίκας έχουν αρχίσει να υποχωρούν;
Κ.Τσ.: Αυτό που λέτε συνέβη πριν από πολλά χρόνια. Αυτό που μένει να γίνει είναι να αρθούν κάποια τελευταία εμπόδια. Αλλά το φάσμα της πατριαρχίας εξακολουθεί να είναι εδώ, και να είναι ακμαίο. Και δεν μιλώ καν για την ακραία φρίκη της γυναικοκτονίας. Το βλέπουμε καθημερινά, ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη.
– Μίλησε μας για όλα τα καλλιτεχνικά και συγγραφικά σου τέκνα. Φυσικά κυρίως για το πιο πρόσφατο.
Κ.Τσ.: Τα τελευταία δύο χρόνια έχω εκδώσει τρία αστυνομικά μυθιστορήματα, με ηρωίδα μία νεαρή αστυνόμο, τη Στέλλα Άνταμς. Εάν κάποιος αγαπά τη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία, του αρέσουν οι οικείοι χώροι —οι ιστορίες διαδραματίζονται στην Αθήνα— και δεν θα είχε αντίρρηση να διαβάσει για μία γυναίκα που είναι, έτσι για αλλαγή, η δυνατή της υπόθεσης, γιατί η Στέλλα Άνταμς είναι πολύ δυνατή και δεν φοβάται να περπατά μόνη τα βράδια, ας τα αναζητήσει. Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Bell, και είναι με τη σειρά που εκδόθηκαν τα εξής: «Βυθισμένος ουρανός», «Πύρινη κόλαση» και «Κρύο δέρμα». Αν για κάτι είμαι σίγουρη είναι πως δεν θα χάσει τον χρόνο του.
– Ποια συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν χώρο και χρόνο στη δημοσιογραφία και τη συγγραφή;
Κ.Τσ.: Καμία γυναίκα δεν χρειάζεται καμία συμβουλή.
– Ελευθερία, Ελλάδα, Επανάσταση, 200 χρόνια. Τι σκέψεις σε γεμίζει όλο αυτό;
Κ.Τσ.: Είναι πολύ όμορφο που το ζούμε, είναι πολύ όμορφο που γιορτάζουμε την Ελευθερία. Υπό κανονικές συνθήκες, θα απολαμβάναμε και θα συμμετείχαμε σε μία σειρά από πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, ημερίδες και εκθέσεις. Μα και πάλι γίνεται καταπληκτική δουλειά. Μπράβο σε όσους τα κάνουν πραγματικότητα όλα αυτά. Είναι τρομερά δύσκολο.
– Ο COVID-19 έφερε ανατροπές σε όλα τα επίπεδα. Ενάμιση χρόνο μετά, πώς βλέπεις να διαμορφώνεται η νέα κανονικότητα στη ζωή μας; Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που απαιτεί η εποχή;
Κ.Τσ.: Ας έχουμε καταρχάς περισσότερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη, και όλα τα άλλα θα τα βρούμε, όπως άλλωστε τα βρίσκουμε πάντοτε. Το ζήτημα τώρα είναι να προχωρήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού. Τα υπόλοιπα έπονται.
– Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με το κομμάτι, δημοσιογραφία-ρεπορτάζ-παρουσίαση ως αντικείμενο; Τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί περισσότερο στη δουλειά σου;
Κ.Τσ.: Όσοι είμαστε στη δημοσιογραφία ξέρουμε ότι κάνουμε μία από τις ομορφότερες δουλειές του κόσμου. Και από αυτές που σε γεμίζουν πολύ άγχος βέβαια. Το θέμα είναι να ελαχιστοποιούμε, διαρκώς, τα λάθη μας.
– Έχεις μια μακρά, ανοδική και σταθερή πορεία στα ΜΜΕ. Θεωρείς ότι έχουν καρπούς οι κόποι σου, το μεράκι σου και το πάθος σου με την αρθρογραφία, τη ραδιοφωνία, την τηλεόραση; Τι εισπράττεις από την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου;
Κ.Τσ.: Δουλεύω πολλά χρόνια, ναι. Είμαι πολύ ευχαριστημένη, και αισιοδοξώ τρομερά για το μέλλον της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται να δούμε και να κάνουμε πολύ-πολύ όμορφα πράγματα. Και τα ωραία πράγματα ο κόσμος τα εκτιμά πάντα, χωρίς εξαιρέσεις.
– Σε μια εποχή που η εργασιακή αβεβαιότητα στους νέους ανθρώπους είναι σε υψηλά επίπεδα γιατί κάποιος νέος να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των ΜΜΕ; Η ενεργοποίηση νέων ανθρώπων πιστεύεις θα αλλάξει τα δεδομένα;
Κ.Τσ.: Αν το θέλει, θα το κάνει. Στη δουλειά αυτή δεν έρχεσαι τυχαία. Ούτε και μένεις αν δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις, τουλάχιστον από κάποιο επίπεδο και πάνω.
– Πως βλέπεις να βαδίζουμε ως χώρα, μα κυρίως η περιοχή μας Θεσσαλονίκη και Μακεδονία, στο καλοκαίρι του 2021; Τουριστικά και Οικονομικά.
Κ.Τσ.: Δεδομένων των συνθηκών, ευελπιστώ ότι θα τα πάμε καλά. Αν βέβαια είχαν σπεύσει άπαντες να εμβολιαστούν στην ώρα τους, θα τα πηγαίναμε πολύ καλύτερα.
-Το 2023-24 ή και αργότερα πού είναι το πιθανότερο να σε βρούμε πολιτικά και εκλογικά; Σε ποια πιθανή εκλογική αναμέτρηση;
Κ.Τσ.: Δεν έχω εκφράσει ποτέ μου καμία τέτοια πρόθεση.