/Καλλιόπη Βελόνια: Η Ελλάδα έχει πολύ μικρό αναγνωστικό κοινό

Καλλιόπη Βελόνια: Η Ελλάδα έχει πολύ μικρό αναγνωστικό κοινό

Η συγγραφέας Καλλιόπη Βελόνια μιλά στον συνεργάτη του CulturePoint.gr Νίκο Ναούμη

  1. Τι είναι για σένα το γράψιμο; Ανάγκη, επιθυμία ή κάτι άλλο;

Το γράψιμο για μένα είναι εσωτερική ανάγκη, τρόπος να σιωπώ τη φασαρία που κάνουν οι σκέψεις στο κεφάλι μου. Βγάζοντας τις λέξεις στο χαρτί ηρεμώ, λυτρώνομαι. Η συγγραφή είναι εκτόνωση και διαφυγή από την ζοφερή πραγματικότητα.

  1. Πώς προέκυψε το γράψιμο στη ζωή σου;

Το γράψιμο μπήκε στη ζωή μου στο δημοτικό, όταν ξεκίνησα να κρατώ ημερολόγιο. Από μικρή ένιωθα έντονα την ανάγκη να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου για ό,τι μου συνέβαινε. Στο γυμνάσιο, άρχισα να γράφω και ποιήματα. Εντατικά ασχολήθηκα με τη συγγραφή στα τριάντα, όταν με αφορμή ένα απίστευτο όνειρο αποφάσισα να γράψω το πρώτο μου βιβλίου.

  1. Ποια είναι η σχέση σου με το διάβασμα; Σου αρέσει να διαβάζεις ή προτιμάς να κάνεις κάτι άλλο στον ελεύθερο χρόνο σου;

Όσο αγαπώ να γράφω, άλλο τόσο αγαπώ και το διάβασμα. Είμαι φανατική βιβλιοφάγος. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, τον ξοδεύω διαβάζοντας, μαγειρεύοντας και πηγαίνοντας βόλτες με την κόρη μου. 

  1. Υπάρχει κάποιο βιβλίο που λες “μακάρι να το είχα γράψει εγώ, αυτό”;

Ναι, αρκετά. Κλασικών, ξένων κυρίως, συγγραφέων. 

  1. Πες μας μερικά λόγια για το τελευταίο σου βιβλίο. Ποιο είναι το μήνυμα που ήθελες να περάσεις μέσα από αυτό;

Το τελευταίο μου βιβλίο ονομάζεται “Άγια Κόλαση” και κυκλοφορεί εδώ και εφτά μήνες από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Διαπραγματεύεται τον έρωτα ενός ιερέα της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης με μία μάγισσα και τοποθετείται χρονικά στον ύστερο ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Είναι μία «διατριβή» πάνω στην υποκρισία και στα προσωπεία που φορούν οι δήθεν ενάρετοι. Είναι μία προσωπική θεώρηση τού τι είναι καλό και τι κακό τελικά σε αυτή τη ζωή.

  1. Θεωρείς ότι η χώρα μας είναι μια χώρα που αγαπά το βιβλίο;

Δυστυχώς, όχι. Θεωρώ πως η Ελλάδα έχει πολύ μικρό αναγνωστικό κοινό, ειδικά σε στο κομμάτι της λογοτεχνίας που αφορά το φανταστικό. Οι Έλληνες αναγνώστες δεν εμπιστεύονται, ούτε δίνουν εύκολα ευκαιρίες στους νέους συγγραφείς, αλλά καταφεύγουν αυτόματα στα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Θλιβερό κατ’ εμέ αφού υπάρχουν πραγματικά εξαιρετικές εγχώριες πένες

  1. Δίνονται ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς;

Αν με ρωτούσατε πριν μερικά χρόνια θα σας έλεγα, όχι. Ευτυχώς την τελευταία δεκαετία φυσάει άνεμος αλλαγής. Κάποιο εκδοτικοί, όπως το Υδροπλάνο, ένθερμα υποστηρίζουν και εμπιστεύονται νέους συγγραφείς. Ενθαρρυντικό, δεν νομίζετε;

  1. Ποια η σχέση σου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τα θεωρείς απαραίτητα για έναν συγγραφέα και μπορεί κάποιος να σε ανακαλύψει σε κάποιο από αυτά;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δυστυχώς ή ευτυχώς, παίζουν πλέον κυρίαρχο ρόλο όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά και στη διαμόρφωση τάσεων και ιδεών. Σε μια εποχή που οι δαπάνες των εκδοτικών οίκων για διαφήμιση είναι μηδαμινές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τον πιο εύκολο, άμεσο και ανέξοδο τρόπο να προβληθεί ένα βιβλίο. Είναι απαραίτητα λοιπόν, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και φειδώ. Καλό είναι να αποφεύγεται η υπέρ έκθεση και το επιθετικό μάρκετινγκ. Προσωπικά ασχολούμαι και με το facebook και με το instagram. Ανεβάζω κριτικές για τα έργα μου, ποιήματα, αλλά και την άποψή μου για τα βιβλία που διαβάζω. 

  1. Πιστεύεις ότι ένας συγγραφέας πρέπει να εκφράζει δημόσια τις σκέψεις του για θέματα επικαιρότητας; 

Δεν ξέρω αν πρέπει ή όχι, πάντως εγώ γενικά κρατάω μια πιο μετριοπαθή στάση γιατί οι έριδες και οι αντιπαραθέσεις κάνουν κακό στην ψυχική μου υγεία. Τη στάση και την άποψή μου για την επικαιρότητα προτιμώ να τη συζητώ με τους κανονικούς μου φίλους και όχι με τους διαδικτυακούς. Τελευταία μετά λύπης παρατηρώ ότι υπάρχει μία τάση ανθρωποφαγίας και κανιβαλισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την οποία συνειδητά θέλω να απέχω. 

  1. Μπορεί ένας συγγραφέας να συνδυάσει οικογένεια και καριέρα;

Κατά την άποψή μου, ένας άντρας συγγραφέας μπορεί πιο εύκολα να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια. Μια γυναίκα συγγραφέας που είναι μαμά και εργάζεται παραδείγματος χάρη, πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλούς και απαιτητικούς ρόλους. Ειλικρινά, εκ πείρας μπορώ να σας πω, ότι χρειάζεται μεγάλο απόθεμα δύναμης, υπομονής και επιμονής για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις ένα έργο και να πετύχεις τον στόχο σου όταν φέρεις όλους αυτούς τους ρόλους. 

  1. Αν σου ζητούσα, με μια φράσει, να περιγράψεις τον εαυτό σου, ποια θα ήταν αυτή;

NEVER GIVE UP! *

 

Ποτέ μην τα παρατάς! 

Μ’ ακούς;

 

Καλλιόπη Βελόνια, έχω γεννηθεί στην Αθήνα και κατοικώ στον Πειραιά. 

Διδάσκω την αγγλική γλώσσα, γράφω ποίηση, μεταφράζω και διαβάζω ακατάπαυστα. Η συγγραφή και η ανάγνωση είναι ο τρόπος διαφυγής μου από την πεζή πραγματικότητα και η εκτόνωσή μου. 

Τον Απρίλιο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο μου μυθιστόρημα φαντασίας, «Το Μυστικό της Προφητείας», από τις εκδόσεις Εντύποις, ενώ ποιήματά μου έχουν συμπεριληφθεί στις ποιητικές συλλογές, «Ποιητικές Συμπλεύσεις ΙΙΙ Ρευστά Όρια» (Απρίλιος 2019, εκδόσεις Εντύποις) και «Τολμηροί Στίχοι» (Φεβρουάριος 2020, mystory.gr). 

Τον Ιανουάριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο το δεύτερο μυθιστόρημά μου με τίτλο Άγια Κόλαση.