Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Πλησιάζουμε ξανά στη Μεγάλη Εβδομάδα, το βίωμα και την κορύφωση των Θείων Παθών η οποία θα ολοκληρωθεί με την Ανάσταση. Για ακόμα μία χρονιά η πορεία στο θάνατο θα νικηθεί από την τελική επικράτηση της Ζωής.
Η τηλεόραση, όπως είθισται, προσαρμόζεται στο κλίμα των ημερών, προβάλλοντας την περίοδο μεγάλης Εβδομάδας μεγάλες και κλασικές θρησκευτικές παραγωγές.
Με την πιο αγαπητή και δημοφιλή σειρά η οποία δεν είναι άλλη από τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, του σπουδαίου Φράνκο Τζεφιρέλι.
Σειρά που αποδίδει με συνέπεια τη ζωή και τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού, η οποία καταφέρνει να συγκινεί διαχρονικά ακόμα και τους ανθρώπους που δεν ασπάζονται κάποια θρησκευτική πίστη.
Η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία του Κινηματογράφου έγινε συνήθεια που δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει από το Πάσχα.
Με γυρίσματα που ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο του 1975 και ολοκληρώθηκαν το Μάϊο του 1976, με τις τοποθεσίες των γυρισμάτων να περιλαμβάνουν κυρίως το Μαρόκο και την Τυνησία, ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ συγκεντρώνει διαχρονικά το θαυμασμό για το σεβασμό που δείχνει απέναντι στην ιερότητα του θέματος, το επιτελείο από μεγάλους ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν στην ταινία και την εξαιρετική ποιότητα χρώματος και έμφασης στο τοπίο και την προσωπικότητα των βασικών ηρώων.
Ο Τζεφιρέλι φρόντισε στην ταινία να πρωταγωνιστήσουν μερικά από τη σημαντικότερα ονόματα της Έβδομης Τέχνης. Όπως ο Σερ Λόρενς Ολίβιε, ο Άντονι Κουίν, η γοητευτική Αν Μπάνκροφτ, ο Μάικλ Γιορκ, ο δικός μας Γιάννης Βογιατζής, η πανέμορφη Ολίβια Χάσεϊ στο ρόλο της Παναγίας.
Και πάνω από όλα, ο ένας και μοναδικός Ρόμπερτ Πάουελ στο ρόλο του Ιησού. Ο ίσως πιο χαρακτηριστικός Ιησούς της κινηματογραφικής Ιστορίας, ο οποίος με το απέραντο γαλανό του βλέμμα κατάφερε στο μυαλό των περισσότερων πιστών να ταυτιστεί εμφανισιακά με τον ίδιο τον Θεάνθρωπο. Το πράο βλέμμα του, η γαλήνια εμφάνιση και η υποκριτική του αρτιότητα, κατάφεραν να καταστήσουν τη μορφή του την πρώτη εικόνα που φέρει στο μυαλό του κάποιος όταν αναλογίζεται το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Το κάστρο στην πόλη Σους στην Τυνησία όπου γυρίστηκαν σκηνές της Σταύρωσης.
Εξίσου συγκινητική, βαθιά ανθρώπινη και μουσικά τόσο άρτια, η μουσική επένδυση της ταινίας δημιουργημένης από τον Μορρίς Ζαρ.
https://youtu.be/wsxF1yBfegg?si=i5jIcTv_-IROUsFc
Η θρυλική μίνι σειρά διάρκειας 371 λεπτών η οποία προβάλλεται σε επεισόδια τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η ταινία απέδωσε όσο καμία άλλη τόσο ρεαλιστικά, τόσο πιστά και με τόσο σεβασμό τα κυριώδη γεγονότα, τον μαρτυρικό θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.
Η παραπάνω εικόνα από τα πάθη του Χριστού στην ομώνυμη ταινία, έγινε συμβολισμός των Θείων Παθών και η εικόνα που πολλοί πιστοί χρησιμοποιούν για να τιμήσουν το Θείο Πάθος τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Απόδειξη του ότι το Θείο δράμα δεν αποτυπώθηκε ποτέ με τόσο σεβασμό και τόσο συγκινητικό τρόπο, όπως στην ταινία αυτή. Για αυτό και συγκινεί διαχρονικά πιστούς, απίστους, κινηματογραφόφιλους και θεατές ανά τον κόσμο.