/IANOS: 2 εκδηλώσεις, αυτή την εβδομάδα

IANOS: 2 εκδηλώσεις, αυτή την εβδομάδα

Οι εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα από την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS. 

Πρόκειται για:.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΕΓΚΛΗΜΑ & ΓΥΝΑΙΚΑ» | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΔΑΡΑ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

 

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαζήση, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αγγελικής Καρδαρά, με τίτλο «Έγκλημα & γυναίκα». Στο νέο της βιβλίο η Αγγελική Καρδαρά εστιάζει στον επιστημονικό και μιντιακό λόγο, καταγράφει μαρτυρίες, φωτίζει «σκοτεινές» πτυχές και αναδεικνύει σημαντικές διαστάσεις των κοινωνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την εγκληματικότητα και τη θυματοποίηση γυναικών.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 

Γιάννης Πανούσης, Ομ. Καθηγητής Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ

Αναστασία Χαλκιά, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, Επιστημονική συνεργάτιδα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ιωάννα Τσίγκανου, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ

Σπύρος Χαριτάτος, Δικηγόρος, Δημοσιογράφος, Διαμεσολαβητής ΥΔΔΑΔ

Φωτεινή Μηλιώνη, Διδάκτωρ Νομικής, Διευθύντρια ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ

Λίνα Παπαδάκη, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος Προέδρου της ΕΡΤ

και η συγγραφέας Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Φιλόλογος, Επ. Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, Εισηγήτρια & Εκπαιδεύτρια E-learning ΕΚΠΑ

 

Την εκδήλωση συντονίζει ο Πάνος Σόμπολος, Δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

 

Link βιβλίου: https://t.ly/OkCov

Link εκδήλωσης: https://t.ly/8nA0

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο νέο της βιβλίο η Αγγελική Καρδαρά εστιάζει στον επιστημονικό και μιντιακό λόγο, καταγράφει μαρτυρίες, φωτίζει «σκοτεινές» πτυχές και αναδεικνύει σημαντικές διαστάσεις των κοινωνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την εγκληματικότητα και τη θυματοποίηση γυναικών.

Η μελέτη χωρίζεται σε Τέσσερα Μέρη. Στο Πρώτο Μέρος σκιαγραφείται η εικόνα της γυναίκας που συγκρούεται με τον ποινικό νόμο. Το ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επιστημονικές θεωρίες για την ερμηνεία του φαινομένου της γυναικείας εγκληματικότητας. Η εικόνα της ανήλικης που παραβαίνει τον νόμο αποτελεί επίσης αντικείμενο διερεύνησης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εικόνα της γυναίκας ανθρωποκτόνου και παιδοκτόνου.

Το Δεύτερο Μέρος εστιάζει στον γυναικείο έγκλειστο πληθυσμό και το Τρίτο Μέρος στη γυναίκα που έχει θυματοποιηθεί. Αναλύονται ζητήματα ορολογίας και παράλληλα εξετάζεται σε βάθος το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Καταγράφονται μιντιακές απεικονίσεις εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ με βάση συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης (case studies) αναλύεται ο μιντιακός λόγος και αναδεικνύονται τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο δημοσιογραφικός κόσμος ώστε να μην αναπαράγονται κοινωνικά στερεότυπα και εγκληματικοί μύθοι σε βάρος του γυναικείου φύλου.

Το Τέταρτο Μέρος ολοκληρώνεται με έναν διαφορετικό τρόπο. Η συγγραφέας καταγράφει τις ποιητικές της σκέψεις και με στίχους αναφέρεται στη γυναίκα: στη γυναίκα που μας εμπνέει, στη γυναίκα που αγωνίζεται, στη γυναίκα που έχει θυματοποιηθεί, αλλά και στη γυναίκα που έχει διαπράξει έγκλημα και στη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ» | ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΜΠΑΡΤΖΙΔΗΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ IANOS 

 

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS διοργανώνει παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Αντώνη Αμπαρτζίδη, με τίτλο «Ακάθιστος» (Εκδόσεις IANOS)

 

Πρόκειται για μια εσωτερική ενδοσκόπηση του ποιητή, η οποία υλοποιείται με τη μορφή διαλόγου και βαθύτερων προβληματισμών σχετιζόμενων με τη γέννηση-δημιουργία, ανθρώπινη πορεία-εξέλιξη, αφύπνιση και εσωτερική πάλη με το εγώ. Μέσα από τις εικόνες που δημιουργούνται και μέσα από το οικείο γλωσσικό ύφος προσδίδεται μια αμεσότητα στον αναγνώστη, καθιστώντας τον από απλό παρατηρητή σε σιωπηλό μέτοχο της ποιητικής-φιλοσοφικής σκέψης, η οποία –βαθιά υπαρξιακή στα θεμέλιά της– αναδύεται μέσα από τα μύχια του ψυχικού κόσμου.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 

Παναγιώτης Δουδωνής, Δρ Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 

Νούλη Τσαγκαράκη, συγγραφέας, Υπεύθυνη Δημόσιων Σχέσεων Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών

 

Αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσει ο ηθοποιός του Εθνικού θεάτρου Μιχάλης Τιτόπουλος.

Την εκδήλωση συντονίζει ο σκηνοθέτης Αρίσταρχος Παπαδανιήλ.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

 

Link βιβλίου: https://t.ly/vR7V

Link εκδήλωσης: https://t.ly/viuIv

 

Απόσπασμα από την κριτική της συγγραφέως Ν. Τσαγκαράκη:

«Μπορεί στον «Ακάθιστο» ο ποιητικός λόγος να εναλλάσσεται με τον λυρικό, τα βασικά στοιχεία όμως που χαρακτηρίζουν το έργο του παραμένουν αναλλοίωτα. Γι’ άλλη μια φορά ο ποιητής μας γδέρνεται σ’ ένα δύσβατο οδοιπορικό εσωτερικού διαλόγου, στοχασμού κι αναστοχασμού, προσπαθώντας να κατανοήσει και να συνθέσει τις αντιθέσεις που διέπουν το ανθρώπινο ον: σώμα και πνεύμα, νους και ψυχή. Μοιάζει ν’ ακολουθεί το γνωμικό του Μάρκου Αυρήλιου «Ένδον σκάπτε, ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη, εάν αεί σκάπτεις», δηλαδή «Σκάβε μέσα σου. Μέσα σου είναι η πηγή του καλού και θ’ αναβλύζει πάντα, αν πάντα την αναζητείς». Λόγος μεστός, συμπυκνωμένος αποτυπωμένος σε α’ & β’ πρόσωπο, αφού αφορούν στις συνομιλίες με τον εαυτό του».

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αντώνιος Διονύσιος Αμπαρτζίδης γεννήθηκε τον Γενάρη του 1988. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες ποιητικές συλλογές και δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, ενώ η πρώτη του προσωπική συλλογή με τίτλο «Σκάλα» κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Ο «Ακάθιστος» αποτελεί το δεύτερο έργο του.