/Η Τζένη Αλαΐσκα μιλά στον Αλέξανδρο Κριτσίκη

Η Τζένη Αλαΐσκα μιλά στον Αλέξανδρο Κριτσίκη

Η συγγραφέας Τζένη Αλαΐσκα μιλά στον Αλέξανδρο Κριτσίκη για το πρώτο της βιβλίο “Γυναίκες στη σιωπή” και τα μελλοντικά της σχέδια.

Με το βιβλίο της «Γυναίκες στη σιωπή», που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2023 από τις εκδόσεις Οσελότος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα η Τζένη Αλαΐσκα. Διαβάζοντας το βιογραφικό της σημειώνω πως είναι καθηγήτρια ξένων γλωσσών και δημοσιογράφος. Πιστεύει στη δύναμη των λέξεων και προσπαθεί να τις μετουσιώνει σε κείμενα στην εφημερίδα που αρθογραφεί ή στα λογοτεχνικά κείμενα με τα οποία καταπιάνεται. Γράφει και ταυτόχρονα μαθαίνει μέσα από την έρευνα στην προσπάθεια να χτίσει έναν ήρωα.

Το πρώτο της βιβλίο της, που έτυχε μεγάλης αποδοχής, είναι ένα σπονδυλωτό αφήγημα με εννέα ιστορίες που αφορούν στη Γυναίκα.

Οι ιστορίες αυτές επιθυμούσε να είναι θεματικά ανεξάρτητες αλλά και ταυτόχρονα να συγκλίνουν σε ομόκεντρους κύκλους στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται πάντα μία Γυναίκα που ζει στη σιωπή. Οι ηρωίδες της ζουν σε διαφορετικούς τόπους, σε διαφορετικές εποχές και είναι διαφόρων ηλικιών, γυναίκες που άφησαν τον εαυτό τους να παίζει πάντα τον δεύτερο ρόλο ως τη στιγμή που αποφάσισαν να πάρουν την ζωή στα χέρια τους και «να αλλάξουν ρότα», μας εξηγεί η συγγραφέας.

Μυθοπλασία και αυτοβιογραφία

Στην ερώτησή μας αν οι ιστορίες αυτές είναι αληθινές η συγγραφέας θέλησε να μας απαντήσει με αυτό που είχε πει ο Καβάφης σχετικά. «Ο λογοτέχνης βασίζεται στη βιωματική του εμπειρία για να αναπτύξει τα γραφόμενά του. Αν όμως περιοριζόταν μόνο σε αυτό, η λογοτεχνική του παραγωγή θα ήταν πολύ περιορισμένη». 

«Συνεπώς», συνέχισε η κυρία Αλαΐσκα, «σε αυτό το βιβλίο περιέχονται ιστορίες που είναι αληθινές σε ένα μεγάλο ποσοστό αλλά ταυτόχρονα η πλοκή κεντάται επιστρατεύοντας την φαντασία και την άτακτη σκέψη που αποτελούν μεγάλη ελευθερία για έναν συγγραφέα». 

Πώς προέκυψε το βιβλίο «Γυναίκες στη σιωπή»;

Το βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται την εποχή της Πανδημίας. Πολύ νωρίτερα από αυτό παρατηρούσα πόσο είχαν αλλάξει οι εποχές και πόσο η νέα κατάσταση πραγμάτων είχε επηρεάσει όλους μας μαζί και εμένα. Έβλεπα ανθρώπους μόνους σε αυλές και βεράντες τόσο δίπλα ο ένας στον άλλον οι οποίοι όμως συνέχιζαν να είναι μόνοι. Η εγγύτητα ήταν μόνο ως προς τον τόπο, δεν βοηθούσε στο να πλησιάσουν περισσότερο ο ένας τον άλλον. 

Ξεκίνησα λοιπόν να γράφω την ιστορία της Όλγας, μιας μοναχικής γυναίκας που ήρθε στην Αθήνα από τις Κυκλάδες και για να προσπεράσει την μοναξιά της άρχισε να κάνει «ταξίδια» με λεωφορείο και να γυρίζει όλη την Αθήνα για να μην μένει μόνη. Η συγκινητική αυτή ιστορία με οδήγησε στο να πλάσω κι άλλες ιστορίες με γυναίκες που αγαπήθηκαν ή προδόθηκαν, στερήθηκαν τα παιδιά τους, έζησαν με κακοποιητές συντρόφους ή χειριστικές μητέρες. 

Τί είναι για σας η συγγραφή;

Το διάβασμα ήταν πάντα η μεγάλη μου αγάπη και η συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι το πρώτο μου μικρό  κατόρθωμα. Με βοηθάει να βλέπω τα πράγματα πιο αισιόδοξα ακόμα και όταν γράφω ιστορίες που δεν έχουν πάντα ευτυχές τέλος. Μου αρέσει να μαθαίνω πράγματα τα οποία δεν γνώριζα και να τα συμπεριλαμβάνω μέσα στην πλοκή των ιστοριών μου και μιλάω κυρίως για ιστορικά και πολιτικά γεγονότα που μπορούν να αποτελέσουν το background των ιστοριών μου. 

Ελπίζω το βιβλίο αυτό να αποτελέσει την αφορμή ώστε όλοι μας να πλησιάσουμε περισσότερο έναν άνθρωπο, όχι απαραίτητα μία γυναίκα, που ενώ ζει δίπλα μας και έχει την ανάγκη μας, διστάζει να ζητήσει βοήθεια. 

 

Με μία άρτια περιγραφική τεχνική βασισμένη στη λυρική γραφή, με ιστορίες συγκινητικές που μας θυμίζουν γυναίκες που και εμείς μπορεί να έχουμε συναντήσει στην ζωή μας, με μία αφήγηση που ξεδιπλώνει με μαεστρία το μυστήριο στην κάθε ιστορία, η Τζένη Αλαίσκα ήρθε για να εντυπωσιάσει το αναγνωστικό κοινό και ευχόμαστε να μας συναρπάσει και στη συνέχεια με το νέο της βιβλίο που ήδη έχει ξεκινήσει να γράφει.