Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας
Συχνά παραπονιόμαστε για την ποιότητα των ελληνικών τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αναπολούμε παλαιότερες σειρές για την ποιότητα της παραγωγής, το σενάριο και τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Όμως, αρκετά συχνά, αδικούμε και κάποιες άλλες προσπάθειες που διαθέτουν πρωτοτυπία, ενδιαφέρουσα πλοκή και άποψη, ειδικά όταν προέρχονται από σταθμούς με μικρότερη τηλεθέαση, όπως εδώ και δεκαετίες είναι τα δημόσια κανάλια.
Μια από αυτές είναι και “Τα καλύτερά μας χρόνια”. Σχετικά λίγοι την έχουν ανακαλύψει. Αλλά όσοι το έχουν κάνει, σίγουρα ανακάλυψαν ένα διαμαντάκι που αξίζει την προσοχή μας. Μια σειρά με όλα τα απαραίτητα συστατικά για να θεωρηθεί κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής. Μια σειρά που θέτει ψηλά τον πήχη ώστε να τοποθετηθεί στις κορυφαίες των τελευταίων ετών.
Δεν είναι εύκολο να την κατατάξεις σε μια κατηγορία. Διαθέτει ιδιαίτερο χιούμορ αλλά δεν είναι κλασική κωμωδία. Έχει στιγμές κοινωνικού προβληματισμού και αναφορών σε μια άλλη εποχή αλλά δεν είναι ιστορικό έργο. Δείχνει ανθρώπινες ευαισθησίες και ερωτικά χτυποκάρδια αλλά δεν είναι ερωτική κομεντί.
Καταφέρνει να συνθέτει αρμονικά και στην ενδεδειγμένη δοσολογία όλα αυτά τα διαφορετικά είδη. Αποτελεί μια ηθογραφία της δικτατορικής περιόδου απαλλαγμένη από υπερβολές, εμμονές και φορτισμένη διάθεση.
Τα μάτια ενός μικρού αγοριού αποτελούν το αφηγηματικό όχημα που αναπτύσσει τις δικές του ταχύτητες, μέσα από την αθωότητα και την αφέλεια του οδηγού του. Καθημερινά ζητήματα, οικογενειακά προβλήματα, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, φιλτράρινται αποκλειστικά από τον παιδικό αυθορμητισμό και την πρωτογενή οπτική που τον συνοδεύει.
Ένας κόσμος που αλλάζει, που αποδέχεται με καχυποψία την τεχνολογία, που προσαρμόζει τις καταναλωτικές και πιστωτικές του συνήθειες, που διαφοροποιεί συμπεριφορές και νοοτροπίες. Ένας κόσμος σε δημοκρατικά δεσμά και μια νέα γενιά που αρχίζει να απελευθερώνει τη σεξουαλικότητα της, να αμφισβητεί το κατεστημένο, τον συντηρητισμό της προηγούμενης γενιάς.
Πρόκειται για ένα σήριαλ που διδάσκει χωρίς να γίνεται δεκτικό. Μας διασκεδάζει χωρίς να γίνεται γραφικό, με χαρακτήρες – καρικατούρες. Μας κρατάει σε επαφή με την ιστορική συνέχεια χωρίς να διχάζει.
Συντονιστείτε, λοιπόν, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 10 μμ στην ΕΡΤ1. Κι όσοι δεν τα καταφέρετε αναζητείστε όλα τα επεισόδια στο Ertflix. Αξίζει τον κόπο.