Ο αυτοκράτορας Νέρων (πέθανε σαν σήμερα το 68 μ.χ) έχει μείνει στην ιστορία ως εμπρηστής της Ρώμης και τύραννος. Υπήρξε όμως και καλλιτέχνης και μεταρρυθμιστής. Μια έκθεση στη γερμανική πόλη Τριρ επιδίωξε το 2016 να αναδείξει την άγνωστη πλευρά του.
Ο αυτοκράτορας Νέρων ήταν απάνθρωπος. Σκότωσε τη μητέρα του, άφηνε άγρια ζώα να κατασπαράσσουν ανθρώπους και έκαιγε χριστιανούς στην αρένα. Αυτό που ίσως όμως αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι ότι ο αυτοκράτορας υπήρξε και καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας και μεταρρυθμιστής και μάλιστα πολύ δημοφιλής για αρκετό χρονικό διάστημα.
«Ο Νέρωνας είναι σίγουρα ο πιο γνωστός ρωμαίος αυτοκράτορας, όμως η εικόνα που έχουν πολλοί γι’ αυτόν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»
δηλώνει ο Μάρκους Ρόιτερ, διευθυντής του Κρατικού Μουσείου του Τριρ. Η ειδική έκθεση που αφορά τη ζωή του Νέρωνα εγκαινιάστηκε στις 14 Μαΐου 2016 και βασιζόταν σε νέα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών. Η έκθεση «Νέρων – αυτοκράτορας, καλλιτέχνης και τύραννος» συγκέντρωσε και παρουσίασε εκθέματα από τα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά μουσεία. Πάνω από 100 μουσεία, μεταξύ αυτών και το Βρετανικό αλλά και τα μουσεία του Βατικανού, δάνεισαν 700 εκθέματα τα οποία θα μπορεί να δει το κοινό σε τρία μουσεία της πόλης.
Σε 2000 τετραγωνικά μέτρα εκτέθηκαν αρχαία πορτραίτα, πολύτιμα αντικείμενα από χρυσό και ασήμι, αλλά και μωσαϊκά. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι ένα μαρμάρινο άγαλμα από το μουσείο του Λούβρου που δείχνει τον Νέρωνα σε νεαρή ηλικία.
Ο μύθος του εμπρησμού της Ρώμης
Σκοπός της έκθεσης μεταξύ άλλων ήταν να καταρριφθούν κάποιοι μύθοι, όπως για παράδειγμα αυτός που θέλει τον Νέρωνα να βάζει φωτιά στη Ρώμη το 64 μ.Χ. Ο Κρίστιαν Βίτσελ από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης εξηγεί: «Όλα δείχνουν ότι ο Νέρωνας δεν είχε σχέση με αυτή την πυρκαγιά. Εκείνη την εποχή υπήρξαν πολλές πυρκαγιές στην πόλη και η φωτιά εξαπλωνόταν γρήγορα. Επιπλέον ο Νέρων δεν βρισκόταν εκείνο το διάστημα στη Ρώμη ενώ έχασε και μια πολύ αγαπημένη του συλλογή τέχνης στη συγκεκριμένη πυρκαγιά».
Ο εκκεντρικός αυτοκράτορας
Ο Νέρων δεν ήταν μόνο συλλέκτης αλλά ήταν και ο ίδιος καλλιτέχνης. Έγραφε ποίηση, συνέθετε μουσική και τραγουδούσε.
Στο Χρυσό Ανάκτορο (Domus Aurea) στο οποίο διέμενε εγκατέστησε έναν περιστρεφόμενο θόλο από τον οποίο άφηνε να πέφτουν ροδοπέταλα στους καλεσμένους του κατά τη διάρκεια γευμάτων. Η δημιουργική πλευρά του Νέρωνα και οι εμφανίσεις του ως ηθοποιός και τραγουδιστής δεν άρεσαν στην τότε υψηλή κοινωνία. «Είναι σαν να πήγαινε σήμερα η βασίλισσα της Αγγλίας σε ριάλιτι σόου» εξηγεί ο διευθυντής του κρατικού μουσείου. Το ότι ο Νέρωνας συνδέεται σήμερα με τις έννοιες της μεγαλομανίας και της φρικαλεότητας οφείλεται στους αρχαίους συγγραφείς, οι οποίοι ανήκαν στην αριστοκρατία και αντιμετώπιζαν τον αυτοκράτορα υπεροπτικά.
Πάντως, ο κ. Ρόιτερ επισήμανε αναφορικά με την έκθεση: «Δε θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη φήμη του Νέρωνα, αλλά να ρίξουμε μια πιο αντικειμενική ματιά στη ζωή και την προσωπικότητά του».