/Η Αφροδίτη της Μήλου …με κουβάρι και ρόκα

Η Αφροδίτη της Μήλου …με κουβάρι και ρόκα

Πιθανή λύση στο μυστήριο σχετικά με το τι κρατούσε στα χέρια του το μαρμάρινο άγαλμα της «Αφροδίτη της Μήλου» φαίνεται πως έδωσε η Αμερικανίδα συγγραφέας Βιρτζίνια Πόστρελ, με τη βοήθεια του καλλιτέχνη τρισδιάστατων εκτυπώσεων Κόσμο Βένμαν.

«Είναι ένα αίνιγμα», λέει η Πόστρελ. «Κοιτάζει γαλήνια κάτι που εμείς δεν βλέπουμε, κάτι που, υποθέτουμε, ότι κρατούσαν τα χέρια της». Σύμφωνα με τις υποθέσεις της συγγραφέως, η «Αφροδίτη» έκλωθε μαλλί. Η Πόστρελ θεωρεί η δραστηριότητα αυτή συνδέεται με τις γυναίκες που προσέφεραν τις ερωτικές τους υπηρεσίες. «Ήταν ο τρόπος για να περνά παραγωγικά ο χρόνος τους καθώς περίμεναν τους πελάτες».

Ο Κόσμο Βένμαν με την βοήθεια τρισδιάστατων εργαλείων εκτύπωσης δημιούργησε το άγαλμα από την αρχή προσθέτοντας τα χέρια και συγκεκριμένα μια ρόκα με μαλλί στο υψωμένο αριστερό χέρι και στο δεξί ένα νήμα που οδηγούσε στο αδράχτι που κρεμόταν μπροστά στο άγαλμα.

«Θεώρησα ότι το κουβάρι στην ρόκα δεν θα είχε φτιαχτεί από μάρμαρο γιατί θα ήταν πολύ βαρύ και έτσι το έβαψα χρυσό σα να ήταν από ξύλο ή μια κενή επιχρυσωμένη μπρούτζινη σφαίρα. Το νήμα δεν θα ήταν μαλλί στην πραγματικότητα, γι’ αυτό χρησιμοποίησα μια χρυσή αλυσίδα», αναφέρει ο Βένμαν. Ο καλλιτέχνης πιστεύει ότι η δραστηριότητα των χεριών της «Αφροδίτης» είναι η μόνη που θα μπορούσε να συνδεθεί με την συγκεκριμένη και ιδιαίτερη πόζα του αγάλματος.

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα από τα γνωστότερα πρωτότυπα αρχαία ελληνικά γλυπτά παγκοσμίως. Φιλοτεχνήθηκε στα τέλη του 2ου αι. π.Χ., ίσως από Μικρασιάτη γλύπτη, και εγγράφεται στο κίνημα της αναβίωσης των αξιών της κλασικής τέχνης στα τέλη της Ελληνιστικής εποχής. Το άγαλμα ανακαλύφθηκε στις 8 Απριλίου 1820 από έναν Έλληνα χωρικό, σε χώρο που ταυτίστηκε με το αρχαίο Γυμνάσιο της Μήλου. Σήμερα, φυλάσσεται στο μουσείο του Λούβρου.

Κατά καιρούς, άλλοι κριτικοί τέχνης έχουν φανταστεί το άγαλμα να κρατά έναν καθρέπτη ή ένα μήλο ή να νανουρίζει ένα μωρό.

Το Βήμα